Székesfehérvárott haldoklik a futball! (később)

KUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBORKUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.04.06. 22:18
Címkék
A Red-Blue Devils szurkolói csoport, valamint a Videoton FCF Baráti Kör Egyesület azzal a felhívással fordult a ma esti mérkőzésre kilátogató szurkolókhoz, hogy jelenjenek meg minél nagyobb számban a Sóstói-stadionban, de a futball-kft.-nél tapasztalható negatív jelenségekkel szembeni tiltakozásul csak a 15. percet követően foglalják el helyeiket a szektorokban. A szurkolók így szeretnék a Videoton FC Kft. ügyeivel kapcsolatosan döntéshelyzetben lévő személyek, illetve a csapatvezetők és játékosok figyelmét felhívni arra, hogy sürgősen tegyenek meg mindent a csapat sikeres szerepléséért, a székesfehérvári szurkolók megbecsüléséért, megfelelő kiszolgálásáért.
Fájdalom, a sebtiben elvégzett fehérvári közvélemény-kutatásunk során kiderült, a Michael Jacksont – szigorúan egyedül! – ábrázoló poszterek manapság jobban fogynak, mint azok, amelyekről a Videoton futballegyletének tagjai mosolyognak vissza. Tovább rontja az összképet (és a bizniszt), hogy a játékosokat külön-külön bemutató, képeslap méretű portrékra sem vevő igazán a nép. A városban kiránduló turista meg ugye nem az Alekszandar Panticsot ábrázoló lapot vásárolja, ha szeretteinek azt kívánja megírni: "Sziasztok, nagyon jól érzem magam, az idő szép, Székesfehérvár gyönyörű. Csók Pisti."Ezekben a hetekben nem megy a Videotonnak, ez a szomorú helyzet (ezért is utaztunk a városba, körülnézni kedden, hogy mi a helyzet futballügyekben): eldőlt már, hogy a piros-kékek csupán az alsóházban folytathatják az alapszakaszt követően. Mintha Michael Schumacher mellett ülnének, tessenek megkapaszkodni: a gárda immáron 11 forduló óta nem tudott nyerni. A szurkolók persze ironizálnak, és fehérvári látogatásunk során egyikük úgy fogalmazott, ha nem is győztek, három pontot azért elkönyvelhettek, hiszen a nyolc vereségen kívül három döntetlent jegyez az együttes…A témáról további információkat talál a Nemzeti Sport április 7-ei számában.
>>Klikkeljen és fizessen elő a napilapra most!<< ---- A duma jó, sokakat megnevettet, csakhogy a drukkerek nem a hasukat, hanem a fejüket fogják időnként. Például akkor, ha azt hallják, hogy Marius Savu az erősítésnek még a legnagyobb jóindulattal sem mondható légiós – az Albacomp kosarasaihoz, valamint az Alba Volán jéghokisaihoz hasonlóan – havi 5000 dollárnyi forintot (durván egymilliót) tehet zsebre. Itt jegyezzük meg, mások esküsznek rá, az, hogy a román támadó semmit sem csinál, amióta a koronázóvárosba igazolt, havonta "csak" háromezer "zöldhasújába" kerül a futball-kft.-nek.
A vita ezen a ponton robban ki a Videoton-rajongók között – és hogy még képesek hajba kapni a kedvenceken, az amúgy kalaplengetést érdemel. Izgalmas beszélgetésnek vagyunk fültanúi, mi tagadás:
"Savu akar-e még egyáltalán focizni?"
"A múltkor, amikor csere volt, szinte könyörgött Csanknak, hogy beállhasson."
"Hagyd már, tudod hová akar ez beállni, a diszkóba, a kör közepébe, oda…"
Miután spontán érdeklődésünkkel (Mi a baj a fehérvári focival?) akarva-akaratlanul megcsináltuk a tüzet, gyorsan elköszönünk, így azt már a kocsiban tárgyaljuk meg, hogy a sportcsatorna hétfő esti műsorában Csank János vendégeskedett, s a tiszteletre méltó székesfehérvári tréner elárulta, hogy Marius Savu nemrég azzal kopogtatott be hozzá: "Mester, tisztában vagyok vele, nincs pénz, de én hivatásos labdarúgó vagyok, így továbbra is teszem a dolgom…"
Akkor éljen Savu! ---- S éljen Daniel Tudor!
A kapust ugyanis kedvelik a fehérváriak, szerintük ő olyan, mint Jean Paul Belmondo. Azaz – profi.
"Kapott ugyan egy-két amatőr gólt, ez igaz, de mutassanak nekünk egy olyan kapust, aki nem kapott" – kelnek rögvest a védelmére az egyik láthatóan jól menő italmérő helyen. A komoly kocsmai konklúzió különben így hangzik: "Aki tud, az Tudor".
Hanem most jön a feketeleves, azaz a feketelista: "Ion Voicu, Gabriel Vochin és Tomas Medved viszont elhúzhatna a fenébe!" – zengi a kórus. – Egyik nagyobb alibis, mint a másik" – szól a magyarázat, hogy aztán egy újabb aranyköpés következzék: "Alibisekre a rendőrségen van szükség, nem a focipályán… Aki nem hajt, az azonnal álljon odébb, és ez a fehérváriakra is vonatkozik!"
Speciel mi odébbállunk (de nem azért, mert nem hajtunk), megyünk a kedd délben is zsúfolt Alba Plazába. A totózóban egy alacsony, köpcös fiatalember tölti ki éppen tippmixszelvényét.
"Megjátszod a Vidi–ZTE-t?"
"Meg, persze, úgyis nyer a Vidi!"
Ha ő mondja, mi is megjátszszuk, igaz, amikor nem figyel, a döntetlent jelöljük be…
Két üzlettel odébb, a Fejér Megyei Hírlapot böngésszük át. Az újság végén két oldal teli sporttal, ám egy sor sem foglalkozik a megye első számú futballcsapatával. Bezzeg a kosarasoknak, a kézilabdázóknak, a röpiseknek és a motokrosszozóknak bőven jut hely, sőt még a rögbisek is beverekedték magukat a bal alsó sarokba. Holott, volt meccs szombaton, lesz meccs ma is, a Videotonról mégsem lehet olvasni.
Nem is ez bántja elsősorban a szemünket, hanem az, hogy a szomszédos sportboltban leértékelték a labdarúgó-kft. ereklyéit: a sál 2999 helyett 1500, a mutatós dressz pedig 12 990 helyett 6999 forintot ér – most. Félő, hogy egy újabb zakó után még olcsóbb lesz a trikó… ---- A kötött nyakbavalón egyébként egy üzenet hirdeti: "Küzdjetek, ne féljetek, mi mindig ott leszünk veletek."
Megható.
Kár, hogy több törzsdrukker már azt tervezi, nem vált jegyet a ZTE elleni összecsapásra. Állítja, nélküle 1989 óta nem rendeztek bajnoki találkozót a Sóstói-stadionban, a pohár azonban most telt be nála: a szerda estéjét inkább otthon tölti az asszonnyal. Búcsúzóul azért kiböki, hogy ha nyernek a srácok, legközelebb megint kimegy.
Ki érti ezt? Legfeljebb az, aki 1989 óta jár a Vidi meccseire… ---- Székesfehérvárott nem csupán a csapat esett szét, hanem kezd széthullani a vezetés is. Információink szerint Maráczy Endre ügyvezető már benyújtotta a lemondását, bár vállalta, hogy szükség esetén a nyárig a helyén marad. Természetesen megkerestük az ügyvezetőt, igazak-e értesüléseink, de ő csak nagyon szűkszavúan felelt kérdéseinkre: "A lemondásommal kapcsolatban semmit nem kívánok mondani. Folyamatosan egyeztetünk az önkormányzattal, és bízom abban, hogy sikerül megoldanunk az anyagi gondokat."
Ennyi.
A lényeg persze, ami az önkormányzat honlapján is olvasható: Fehérvár igazi sportnagyhatalom – kár, hogy a labdarúgás éppen elhalálozik. ---- Rég volt már, amikor a Videoton anyagi szempontból eminens csapatnak számított. Jó másfél évtizede ugyanis kiszállt a klub támogatásából a tv-gyár, és azóta bizony csak haldoklik az egykor igazán szép napokat látott csapat. Az elmúlt 15 évben egyfolytában fizetési csúszásokról, anyagi összeomlásról, csődhelyzetről, vagyis egy átlagos magyar klub költségvetésének velejáróiról hallhattunk. A labdarúgó-kft. legfőbb tulajdonosa az önkormányzat, amelynek honlapján érdekes mondatokra bukkanhat az emberfia. "A jelenleg működő támogatási rendszer nem vállalja át a város sportjának teljes finanszírozását, hanem stabilitást ad a rendszernek. A város és azok a klubok, szakosztályok, ahol a város segítését nem a túlélésre használták, hanem a saját erőt is bővítve, minőségre törekedve dolgoztak, nemhogy megállították a leépülés folyamatát, hanem világra szóló eredményeket (öttusa), komoly hazai és nemzetközi eredményeket (női kézilabda, jégkorong, kosárlabda) értek el. Székesfehérvár újra az ország egyik sportnagyhatalmává vált."
Ezt a néhány mondatot elolvastuk egyszer, elolvastuk kétszer, de a futballt sehogy sem találtuk a dicsérendő sportágak között. Pedig a labdarúgás is kapott komoly önkormányzati segítséget, évente átlagban mintegy 120-140 millió forintot, ám a jelek szerint ez nem volt elég a minőségi munkához – csak az ideig-óráig tartó túléléshez. Pedig nemcsak a város állt a csapat mellé, hanem magánszemélyek sokasága is, hiszen összesen hét főszponzora van a Videotonnak.
Hét főszponzor – de ebből talán kettő az, aki valóban fizet…
A helyzet most a következő: az önkormányzat 84 százalékos tulajdonosa a futball-kft.-nek, a maradék 16 százalékon a támogatók osztoznak. A szerződések szerint egy százalék hárommillió forintot ér a szponzoroknak, ennyivel kellene segíteniük a csapatot. Az önkormányzati részesedést ugyanakkor nem kell megszoroznunk hárommal, hiszen a város támogatására másféle kvóta érvényes. A képviselő-testület tavaly 140 milliót adott, bár további negyvenet is kilátásba helyezett, ám azt végül mégsem utalta át. Az idén viszont már csökkent a támogatás mértéke, összesen 95 milliót folyósított az önkormányzat – mivel a kft. költségvetése mindenféle megszorításokkal is legalább 300 millió forint. Láthatjuk, a kétharmad részt bizony valahonnan még elő kellene teremteni.
Nos, hála a különféle segítségeknek, egy komolyabb összeg még összejött – ám mintegy 40 millió forint még mindig hiányzik a kasszából. Negyvenmillió forint egy futballcsapatnál nem nagy pénz. Csakhogy a támogatók nem fizetnek, hanem inkább menekülnének, azonban a főtulajdonos, az önkormányzat ugyanis kedvesen felhívhatja a figyelmüket arra, hogy illene végre teljesíteni is, különben másféleképpen – gyaníthatóan bíróságon – próbál érvényt szerezni a szerződéseknek. Ami pénz pedig a futballra jut, annak is érdekes a sorsa: a félkész stadionra például már 1.4 milliárd forint folyt el – Zalaegerszegen ennek a feléből egy komplett, fedett létesítményt húztak fel…
A fehérváriak mindenesetre a nagy pénztelenségben már eljutottak odáig, hogy a ködösítésnek sem látják értelmét. Nem is láthatják, ha egyszer mindenki számára kész tény, hogy a futballisták három hónapja nem kaptak fizetést. A tökéletesen legatyásodott, morálisan szétesett Videotonnak most az az egyetlen szerencséje, hogy ebből a bajnokságból legfeljebb csak osztályozó után tud kiesni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik