A fegyelmezetlen csere esete

HORVÁTH LÁSZLÓ, VAJDA GYÖRGYHORVÁTH LÁSZLÓ, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.11.29. 20:49
Címkék
Már egy órával a mérkőzés kezdete előtt elégedetten dörzsölhette a tenyerét a pécsi pálya mögötti Szigeti utcában található Kispad nevű italozó tulajdonosa.
Kis túlzással özönlött a nép a mérkőzésre, s hosszú sorok kígyóztak előbb a pénztárak, majd a kocsma bejárata előtt. Talán az őszi utolsó forduló, talán a PMFC és a soproniak várakozáson felüli szereplése csalogatta ki a nézőket, de az is lehet, hogy a tavasziasra fordult időjárás miatt döntöttek úgy a pécsi emberek, hogy megtekintik az összecsapást. Veszítenivalója egyik csapatnak sem volt, ráadásul azt kevesen hitték Pécsett, illetve Sopronban, hogy kedvenceik az élvonalban 20, illetve 21 pontot gyűjtenek majd, mire eljön az idei utolsó forduló. Nos, a Nagy Tamás vezetőedző által dirigált pécsiek újoncként bizonyították, hogy az első osztályban van a helyük. Természetesen nem volt tét nélküli a meccs, mert a hazaiak eltökélt szándéka volt, hogy visszavágnak a Sopronban elszenvedett 3–1-es vereségért, a Matáv pedig szerette volna már ezen a mérkőzésen biztosítani helyét a felsőházban.
Nagy lelki teher egyik csapat játékosait sem nyomta, ennek ellenére izgalmas, jó iramú, változatos, de gól nélküli futballt láthatott a publikum. Mindkét csapat gondosan ügyelt a fegyelmezett védekezésre, s a labdaszerzés után a pécsiek és a soproniak is minél gyorsabban szerettek volna a kapuk elé kerülni. Kár, hogy ez ritkán sikerült, mert bár az iram dicsérhető, sajnálatos, hogy rengeteg technikai, átadásbeli hiba csúszott mindkét együttes játékába. A vendégek birtokolták többet a labdát, a soproniak játéka tűnt hatékonyabbnak, de a szervezettség csak a hazai tizenhatosig volt tapasztalható, ott, ahol már a játékosok kreativitására is szükség lett volna…
A vendégek irányították a játékot, a Pécs inkább a kontrákra építette akcióit, Erős Gábor, Pest Krisztián, Horváth Gyula és Mihalecz Péter révén eljutottak a vendégkapu elé, de mint már említettük, hiába, mert a kapuba egyikük sem talált be.
Szünet után változtatott a hadrenden a Pécs. Sipos János a védősorból felkerült a középpálya jobb oldalára, Szabados József pedig visszahúzódott Dienes András mellé "emberfogónak”. A bal oldali védő Gaál Miklós pedig felkerült bal oldali középpályásnak. Nagy Tamás nyilván azért döntött így, hogy még inkább lezárja a vonalak melletti területet, hiszen az első félidőben leginkább ott volt hatékony a Sopron.
Pintér Attila is változtatott: sérülés miatt ugyanis lecserélte Baumgartner Attilát és helyére Balaskó Ivánt állította, ám a hazaiak húzása vált be, ugyanis éppen a beálló Balaskó húzta vissza a félidő elején Horváth Gyulát a tizenhatoson belül, amelyért kiállítás és büntető járt a hazaiak javára. A pécsi csatár biztosan értékesítette a tizenegyest, s az előnytől még inkább erőre kapott a PMFC. Nagy volt az öröm a lelátón, egy csoportnyi drukker tűzijátékba kezdett, és így a 72. percben éppen a legnagyobb durrogtatás közepette újfent tizenegyesből növelte előnyét a Pécs. Ettől kezdve már nem volt kérdéses, ezen a mérkőzésen melyik a jobb csapat. Nagy Tamás tanítványai nagy-nagy fegyelemmel és nagy-nagy alázattal futballoztak, s visszavágtak a soproni vereségért. A Matáv ezúttal hiába játszott jól az első félidőben, a pécsi kapura nem jelentettek veszélyt Tóth Mihályék, így ha két büntetőből szerzett góllal is, de megérdemelten nyert a Pécs, s ezzel nem kis bravúrt hajtott végre, hiszen a tavaszi folytatást a felsőházban várhatja az újonc együttes.

Percről percre

Tóth Mihálynak (balra) ezúttal semmi sem sikerült: itt éppen Bajúsz Endre szereli a soproni támadót. Bezzeg a pécsieknek minden összejött, meg is verték a vendéggárdát (Fotó: Laufer László)
Tóth Mihálynak (balra) ezúttal semmi sem sikerült: itt éppen Bajúsz Endre szereli a soproni támadót. Bezzeg a pécsieknek minden összejött, meg is verték a vendéggárdát (Fotó: Laufer László)
Tóth Mihálynak (balra) ezúttal semmi sem sikerült: itt éppen Bajúsz Endre szereli a soproni támadót. Bezzeg a pécsieknek minden összejött, meg is verték a vendéggárdát (Fotó: Laufer László)
3. perc: Horváth Gyula indítása után Mihalecz elrobogott a jobb szélen, ahonnan jobb lábbal, laposan beadott, de a támadók lekéstek a labdáról, s az akció végén a vendégvédelem szögletre mentett.
18. perc: Ezúttal Erős Gábor ugratta ki Mihaleczet, aki jobbról, ismét jobb lábbal a 16-oson belülre gurította a labdát, ám hiába nézett fel a beadás előtt, középen nem talált üresen maradt pécsi játékost.
31. perc: Pest Krisztián átbirkózta magát a soproniak védőfalának bal oldalán, az alapvonal közeléből jobb külsővel beadott, az érkező Mihalecz azonban az ötösön a bal lábával ellőtte a jobb elől a labdát, és az így Pető Zoltánról szögletre pattant.
33. perc: Erős Gábor előre ívelését követően Horváth Gyula hat méterről fejelte kapura a labdát, ám az Bagoly válláról az alapvonalon túlra került.
41. perc: Erős Gábor végzett el 25 méterről szabadrúgást: jobbal kapura nyesett, de a labda fél méterrel a jobb kapufa mellett csúszott el.
46. perc: Mihalecz emelt balról a tizenhatoson belülre befutó Horváth Gyula elé, aki nem lőtt egyből, hanem emelni próbált. Pető Zoltán és a roszszul kimozduló Horváth Tamás kapus nem értette meg egymást, így a hátvéd átfejelte a kapuvédőn a labdát, amiből majdnem öngól lett.
56. perc: Mihalecz ismét a bal oldalról szöktette a középen meglóduló Horváth Gyulát. A csatár mellel maga elé tette a labdát, a tizenegyespont környékén már éppen lőni készült, amikor Balaskó hátulról lerántotta, ezért a játékvezető kiállította. A megítélt büntetőből Horváth Gyula a jobbra mozduló Horváth Tamás mellett jobb lábbal laposan a bal alsó sarokba gurította a labdát.
1–0
68. perc: Mihalecz 20 méterről erős, jobblábas lövést eresztett meg, és Horváth Tamás másodszorra fogta a labdát.
72. perc: A jobb oldalon felfutó Sipost Bagoly fellökte a 16-oson belül. Újabb tizenegyes! Pest Krisztián jobbal, nagy erővel, félmagasan a kapu jobb oldalába lőtte a labdát.
2–0

Mestermérleg

Nagy Tamás
, a Pécsi MFC vezetőedzője:
"Az első félidőben a szervezett, jól játszó Sopron megnehezítette a dolgunkat, aztán a szünet után megváltoztattam a csapat szerkezetét, följebb toltuk a védekezést, és ez eredményhez vezetett. Gratulálok a játékosoknak, és köszönet mindenkinek, aki az ősszel segített bennünket. Ennyit jelent a nyugodt anyagi háttér."

Pintér Attila, a Sopron edzője:
"Nem játszottunk olyan jól, mint korábban szoktunk, és sajnos több kulcsjátékos is gyengébb teljesítményt nyújtott. Olyan szituációk után kaptuk a gólokat, amelyekre felkészült a csapat. A kiállítás és az azt követő tizenegyesből lőtt gól eldöntötte a három pont sorsát."

Fény és árnyék

Pintér Attilára nemcsak az Üllői úton emlékeznek szívesen, nem csupán Sopronban tisztelik munkáját, de egykori klubjánál, a jelenleg NB II-ben szereplő Celldömölkön is kedvelik a szakembert. Ezt bizonyítja, hogy a 64 éves Molnár Ferenc és barátja, Balázs Béla szombaton útnak indult a "vasutasvárosból” Pécsre, hogy láthassa a csapat egykori mesterét. A focirajongók több átszállás és hosszú utazás után érkeztek meg a városba, hogy Pintér közelében lehessenek.

Nem véletlenül nevezik Pécset a sportok városának, így a programszervezők jobban ügyelhetnének a szurkolói igényekre. Szombaton ugyanis a PMFC–Matáv mérkőzés lefújása után pár perccel kezdődött a PVSK-Panthers–Dombóvár férfi NB I-es kosárlabda-összecsapás. A lelkes helyi drukkereknek – akik legalább annyira imádják a kosárlabdát, mint a futballt – bizony kapkodniuk kellett a lábukat, hogy átérjenek a csarnokba. Ám hiába siettek, a találkozó elejéről így is lemaradtak. Érdemes lenne a jövőben jobban figyelni a sportági programokra…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik