Durva kapushibák döntöttek

KECSKÉS ISTVÁN, VARGA T. RÓBERTKECSKÉS ISTVÁN, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.11.15. 20:38
Címkék
A mai élvonalbeli trénerek megnyilvánulásait elhallgatva legalábbis elgondolkodtató, hogy voltaképpen mit is tanítanak az MLSZ Edzőképző Központjában. Csank János, a Videoton mestere például a héten azt nyilatkozta lapunknak, hogy neki azt oktatták, el se olvassa a kritikákat, és ha egyszer neki azt oktatták, akkor így is tesz. Ezzel szemben az ifjú edzőgeneráció tehetségeinek egyike, a soproni Pintér Attila roppantul figyel arra, mit is írtak csapatáról. Ami nem lenne baj, ha elfogadná azt, korántsem biztos, hogy a lelátóról és a kispadról ugyanúgy látja a meccset az ember. Jól lehet, érthető, ha az oldalvonal mellett állva elfogulttá válik egy tréner.
Amennyiben Pintér Attila megtanulna csak saját feladatára koncentrálni, illetőleg elvonatkoztatni mások – emlékezetes, a debreceni fellépés után zokon vette kollégájának, Szentes Lázárnak a Sopron játékára vonatkozó kijelentését, miszerint a bordó-szürkék antifutballt produkáltak a 0–0-ra végződő találkozón –, akkor még jelentős alakja lehet a magyar futballnak. Elvégre mindenképpen elismerésre méltó, hogy a Káposztás utcai együttes szombati fellépése előtt egy meccsel kevesebbet játszva is mindössze öt pontra volt a dobogótól (a Békéscsaba elleni hazai mérkőzése havazás miatt elmaradt).
Mindazonáltal a Sopron Pintérrel mára már üde színfoltja lett a (sötét)szürke magyar futballnak, és ez a megállapítás a Debrecen ellen az első negyedórában be is igazolódott. A meccs ezen szakaszában a hazaiak egyre-másra vezették látványos támadásaikat, miközben a vendégjátékosok többsége, úgy tetszett, azt sem tudja, hol van (értsd: a csapatszerkezetben mi a feladata…). Igaz, ha azt vesszük, a Debrecen otthonában félelmetes, idegenben ellenben fölöttébb körülményes (ebben a bajnokságban csupán Békéscsabáról hozta el a három pontot), akkor ez nem is annyira meglepő. Ám nehogy azt higgye valaki, félre akarjuk vezetni, a ténymegállapítás végett ideírjuk: a vendégeknél sérülés miatt a kezdő tizenegy majd' fele hiányzott (Böőr Zoltán, Csehi Zoltán, Madar Csaba, Marius Sumudica, Szekeres Tamás). Így aztán 29 percet kellett várni arra, hogy Sándor Tamásék átmerészkedjenek, vagy inkább át tudjanak menni a hazaiak térfelére. S ha már ott voltak, meg is szerezték a vezetést, igaz, Milinte Árpád elképesztő hibájára volt ehhez szükség. Egyszerűen felfoghatatlan, mit is akart a kapus – bizonyára hárítani, na de így… Tíz perccel később újfent átjutott a túltérfélre a Debrecen, Sándor centerezett, Milinte megint árnyékra vetődött, s immár 0–2 állt az eredményjelzőn. Pedig a Sopron az első játékrészben mezőnyfölényben futballozott, gyorsan járatta a labdát, bánhatja, hogy a meccs első felében a debreceniek "többen voltak”…
"Jól játszunk, de ha ma egy traktor lőne kapura, Milinte azt sem hárítaná…” – vonta meg az eddig látottak mérlegét egy helyi fődrukker, dicsérte viszont a válogatott kerettag Pető Zoltánt, aki ugyan semmi különöset nem csinált, mindössze elvégezte, amit rábíztak. A fordulás után azonban Pető játéka is visszaesett valamelyest, pedig sokkal támadóbb feladattal jött ki a folytatásra. Ám ez nem érződött a Sopron játékán, a hazaiak továbbra is látványosabban, erőteljesebben futballoztak. Az idő előrehaladtával egyre több hiba akadt Tóth Mihályék oldalán, ami alighanem a Debrecen szilárd védekezése miatti soproni tehetetlenséggel is magyarázható. A Matáv jött és jött előre, csak a helyzetek nem úgy jöttek, mint korábban. Támadtak a védők is, ami azonban a 66. percben megbosszulta magát. A Sopron kinyílt, egy kontratámadás végén a Debrecen háromra növelte góljai számát. Be kellett látni, Szentes Lázár remek taktikát dolgozott ki. Olyat, amely révén a játékosai annyit adtak ki magukból, amennyit most kellett. Hosszú még az év, nemsokára jön az UEFA-kupa-viszszavágó a PAOK Szaloniki ellen, ráadásul nem akármilyen túrán van túl a társaság (Debrecen, Szaloniki, Szombathely, Sopron). Ugyan a Sopron Bausz Róbert révén még szépített, de a három pont sorsa addigra már eldőlt. Pintér Attila tehát azt konstatálhatta, vannak meccsek, amikor a jobban játszó fél pontot sem szerez…


Percről percre

Bojan Lazics (balra) és Pintér Zoltán (jobbra) szigorúan ôrizte a debreceniek támadóját, Andorka Pétert, igaz, mire a cserejátékos pályára lépett, már eldôlt a mérkôzés (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bojan Lazics (balra) és Pintér Zoltán (jobbra) szigorúan ôrizte a debreceniek támadóját, Andorka Pétert, igaz, mire a cserejátékos pályára lépett, már eldôlt a mérkôzés (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bojan Lazics (balra) és Pintér Zoltán (jobbra) szigorúan ôrizte a debreceniek támadóját, Andorka Pétert, igaz, mire a cserejátékos pályára lépett, már eldôlt a mérkôzés (Fotó: Meggyesi Bálint)
14. perc: Selymes jobb oldali szabadrúgása után Milinte középre öklözte a labdát, a balösszekötő helyén érkezett Szatmári, aki 17 méterről, ballal, nagy erővel lőtt is, ám a labda a léc fölött szállt el.
15. perc: Grósz jobb oldali beadására Sira érkezett a tizenhatos bal oldalán, és felugorva, hét méterről elfejelte a labdát. Tomic előrevetődve fogta meg azt.
24. perc: Bajzát meglódult a kapu felé, ám a tizenhatos vonaláig kilépő Milinte – annak ellenére, hogy a lába már kicsúszott a büntetőterületen kívülre – kézzel még a vonalon belülről oldalra tudta ütni a labdát.
29. perc: Dombi a jobb oldalon vezette fel a labdát, és amikor az alapvonaltól 12 méterre járt, középre emelt, ám a labda lecsúszott a lábáról. A bal alsó saroknál helyezkedő Milinte kezei között azonban a labda a kapu közepébe pattant.
0–1
39. perc: Sándor Tamás a jobbösszekötő helyén vezette a labdát, majd 20 méterről, jobbal, a kapu felé ívelte azt. Ott érkezett Bajzát és Lambulics, de egyikük sem ért a labdához, ami így a meglepett Milinte mellett egy pattanás után a kapu jobb oldalában kötött ki.
0–2
58. perc: Lambulics szabálytalankodott Sándor Tamással a jobbösszekötő helyén a kaputól 17 méterre. Selymes állt a labda mögé, ballal, csak kevéssel csavarta azt a bal felső sarok fölé.
66. perc: Dombi a saját térfelének jobb oldaláról indulva elcselezte magát a soproni tizenhatos vonaláig, és középről az érkező Halmosi elé passzolt. Halmosi tolt egyet a labdán, majd 12 méterről, ballal, éles szögből, nagy erővel a bal felső sarokba lőtte azt.

0–3
74. perc: Pintér Zoltán bal oldali szöglete után Bagoly a tizenhatoson belül középen tovább csúsztatta a labdát a jobb oldalon helyezkedő Bausz elé, aki három méterről nagy erővel a bal felső sarokba fejelte azt.
1–3
83. perc: Fehér hozta játékba a középen érkező Pintér Zoltánt, aki kapásból, 17 méterről, jobbal, lőtt is, ám Tomic a jobb alsó sarok elől vetődve mentett.


Mestermérleg

Pintér Attila a Sopron edzője:

Kapura lövés nélkül kaptunk két olyan gólt, ami ebben az osztályban megengedhetetlen. Ez nagyban meghatározta a meccset. Csapatom a maximumot adta azért, hogy megfordítsa az eredményt, de ez most nem sikerült.

Szentes Lázár a Debrecen vezetőedzője:
Az első félidőben esett gólok egyértelműen nekünk kedveztek, hiszen a mérkőzés folytatásában így a számunkra előnyös játék alakulhatott ki. Gratulálok csapatomnak a győzelemhez.


Fény és árnyék

A rossz idő dacára remek talajon zajlott a mérkőzés, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt napokban rengeteget dolgoztak a pályamunkások. Hengerelték a játékteret, úgyhogy a talajon nem múlhatott a játékosok szombati teljesítménye.

Noha a nyugati lelátó alatt három mobil toalett is található, a szurkolók egy része nem vette a fáradságot, hogy megkeresse azokat, és néhányan inkább a még építési területre emlékeztető részben végezték el kisdolgukat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik