Újra felbomlott egy házasság

KUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBORKUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2003.08.27. 21:44
Címkék
"Írja csak le nyugodtan: pályafutásom alatt megfordultam már egy-két helyen, de ilyen közösséggel és közönséggel, mint Szombathelyen, még soha, sehol nem találkoztam. Élmény volt itt dolgozni. - így Détári Lajos.
A váratlan edzôváltás Gujdár Sándor szerint is erôsen megviselte a Haladás játékosait (Fotó: Németh Ferenc)
A váratlan edzôváltás Gujdár Sándor szerint is erôsen megviselte a Haladás játékosait (Fotó: Németh Ferenc)
A váratlan edzôváltás Gujdár Sándor szerint is erôsen megviselte a Haladás játékosait (Fotó: Németh Ferenc)
A váratlan edzôváltás Gujdár Sándor szerint is erôsen megviselte a Haladás játékosait (Fotó: Németh Ferenc)
A váratlan edzôváltás Gujdár Sándor szerint is erôsen megviselte a Haladás játékosait (Fotó: Németh Ferenc)
A váratlan edzôváltás Gujdár Sándor szerint is erôsen megviselte a Haladás játékosait (Fotó: Németh Ferenc)
Détári Lajos fogalmazott így ez év június 22-én, egy nappal azután, hogy a Lombard FC ismételten feljutott az első osztályba. A múlt idő használatát akkor azzal indokolta a vezetőedző, hogy szerződése lejárt, de reméli, a másnap esedékes tárgyalást követően már jelen időben beszélhet arról, milyen jó érzés a a szombathelyi Haladásért dolgozni. "Egy perc alatt megegyeztünk” – nyilatkozta aztán 24 órával később a tréner, nem titkolva azt sem, hogy a Bíró Péter klubtulajdonossal folytatott eszmecsere után hosszú távra tervez a vasi gárdánál.
Két hónapnál alighanem hosszabb időre gondolt…
Détári Lajos ugyanis kedden bejelentette lemondását – azok után, hogy a múlt héten egyszer már jelezte a vezetőknek, köszöni szépen, neki ennyi volt.
– Gyanítom, nem hitték el, hogy komolyan beszélek, a csütörtöki bejelentésem óta ugyanis nem történt semmi – árulta el a Szombathelyről hamarosan Pestre költöző szakember.
– Több fórumon is említette, a szakítás okait nem óhajtja firtatni, a kérdés mégis megkerülhetetlen: miért?
– Kérem, értsék meg, békében, ahogy azt ilyenkor mondani szokás, sárdobálás nélkül szeretnék távozni. Meghoztam egy döntést, azt, illetve annak következményeit vállalom.
– Tudja, hallani különböző pletykákat. Például olyasmit, hogy megromlott a viszonya Bíró Péterrel.
– Pletykák mindig vannak… A döntésem hátteréről nem akarok beszélni, egyszerűen nem lenne ildomos a részemről. A legjobb házasságban is vannak viták, legfeljebb az érintettek nem teregetik ki a szennyest. Nos, ettől én is eltekintenék.
– Idézném az egyik internetes portálon megjelent nyilatkozatát: "Úgy éreztem magam Szombathelyen, mint egy király.”
– Mert élmény volt ezzel a csapattal dolgozni, élmény volt ilyen közönség előtt futballozni. Azok a drukkerek, akik korábban még a pályának háttal állva "nézték” végig a meccset, mostanság olyan csodálatos hangulatot teremtettek, hogy attól borsódzott az ember háta. Éppen ezért fáj, hogy búcsút kellett vennem a játékosoktól és a szurkolóktól. Ne tudja meg, milyen nehéz volt kedd este a fiúk elé állni, és a szemükbe mondani, hogy mától nem én vagyok az edzőjük…
– Mindezt elkerülhette volna.
– Higgye el, nem volt más választásom.
– Hatodik, tehát a vártnál jobban szereplő gárdát hagyott ott.
– Szerintem meg ez a reális, én spe-ciel abban bíztam, hogy az alapszakaszt követően a felsőházban folytathatjuk majd. De sebaj, most jön valaki más, aki átveszi ezt a jó állapotban lévő együttest, és remélem, behozza a legjobb hat közé. Bárki is legyen az utódom, kívánom, hogy sikeres legyen.
– Ön hol folytatja?
– Mivel nem volt betervezve, hogy eljövök Szombathelyről, jelen pillanatban fogalmam sincs arról, mi lesz a következő állomás. Egy biztos, nem tűnök majd fel minden meccsen a lelátón, arra várva, hogy valamelyik kollégám megbukjon. Hogy mikor irányíthatok ismét élvonalbeli csapatot, azt sem tudom, lévén Magyarországon sok az edző és kevés a kispad. Azonban nem csak ez mondatja velem, hogy mifelénk nehéz a szakvezetők élete…
– Akkor e helyütt említsünk meg még egy pletykát. Korábban már hallani lehetett, s most, hogy elköszönt a Lombardtól újfent elterjedt: Görögországba szerződik.
– Ismétlem magam: pletykák mindig vannak. A szomorú valóság ellenben az, hogy külföldről nem kapkodnak a magyar edzők után.
– Mit csinál a hét végén?
– Elképzelhető, hogy elmegyek Békéscsabára, ott játszik a Haladás. Legalább egy szurkolóval több kíséri el a csapatot…
Détári Lajos helyére persze gyorsan kellett valakit találni, és nem meglepő, hogy a vezetők az eddigi pályaedző Gujdár Sándort bízták meg a csapat felkészítésével.
"Tudtam, hogy Döme korábban már fontolgatta a lemondását – mondta a legutóbb Kispesten dolgozó szakember. – Különböző problémái voltak, amelyekről most nem szeretnék beszélni, hiszen ezek az edzőre és a klubvezetésre tartoznak. Szerettem volna rábírni, hogy maradjon, de az, aki Lajost ismeri, tudja: amit egyszer eldöntött, arról már senki sem képes lebeszélni…”
Gujdár Sándor nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen kedd este olyan csapatnak kellett edzést vezényelnie, amely néhány perccel korábban tudta meg, hogy elveszítette edzőjét. Ráadásul azt az edzőt, akit a játékosok nagyon szerettek.
"Nincs mit szépíteni rajta, a futballisták elég komoly letargiába kerültek. Pedig fel kell őket rázni, mert a következő hetekben eldőlhet, hogy a Haladás az alsó- avagy a felsőházban folytatja. Szombaton megyünk Békéscsabára, majd jön az MTK, aztán Újpesten kellene bizonyítanunk, és mindezt még egy Magyar Kupa-mérkőzés egészíti ki. Kemény sorozat lesz, így nincs idő szomorkodni, tisztességesen fel kell készülni a meccsekre.”
Az eddigi segítőből előlépett Gujdárnak most Hegedűs Péter a jobbkeze, de ő is tudja, hogy ez a kéttagú szakmai stáb az élvonalban igen kevés, ezért lehet, hogy a kispadra a juniorcsapat szakvezetőjével kell majd erősíteni. Hogy meddig szól a megbizatása, azt még nem tudja, hiszen az ügyvezetővel abban maradt, a csabai meccsre lép elő vezetőedzővé. Utána viszont még minden bizonytalan, pláne, hogy Gujdárt Détári vitte Szombathelyre, így azt sem lehet kizárni, hogy a vezetők hosszabb távon nem számolnak vele.
"Természetesen ez is megtörténhet – vélekedik a szakvezető. – Nem hinném, hogy eredményfüggő lenne a sorsom, szerintem nem a békéscsabai meccs dönti el, hogy ki irányítja a jövőben a Haladást. Ettől függetlenül nagyon jó lenne végre idegenben is sikeresen szerepelni…”
Na, ez az: otthonában eddig hat pont és 5–0-s gólkülönbség, Szombathelytől távol viszont nulla pont és 0–5-ös gólkülönbség a Haladás mérlege – Gujdár Sándor tehát valóban nincs irigylésre méltó helyzetben a csabai fellépés előtt.
"Kétségtelen, hogy furcsa most ez a szombathelyi helyzet, na de úgy fest, ez az én sorsom, hiszen Kispesten is átéltem már néhány érdekes szituációt…”
Az ügyben természetesen Bíró Péternek, a Lombard FC többségi tulajdonosának is volt mondanivalója.
"Történt, ami történt, én továbbra is Détári Lajost tekintem a csapat vezetőedzőjének – jelentette ki a klubvezető. – Élő szerződés köti a Haladáshoz, ezért mivel írásban nem mondott még fel, nem tudom elfogadni a döntését. Détári Lajos az elmúlt napokban két edzésen nem vett részt, ezzel megszegte a megállapodásunkat, így kénytelen vagyok fegyelmi eljárást indítani ellene. A fegyelmi bizottság döntése után jelölöm majd ki az új vezetőedző személyét. Az elkövetkező napokra Gujdár Sándort bízom meg a szakmai munka irányításával. Pályaedzőként eddig is nagy részt vállalt a szakmai munkából, és úgy érzem, ő is hasonló ambíciókkal tud majd dolgozni, mint elődje.”
Információink szerint, ha rendeződnek a dolgok (értjük ezen, hogy a szerződésbontás részleteiről megegyeznek a felek), Gujdár Sándort hivatalosan is kijelölik vezetőedzővé.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik