Bravúrral mentettek pontot

KUN ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSKUN ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.07.26. 23:41
Címkék
Talán jó harminc éve szerették ennyire a Munkást, mint most: akkor a cigaretta volt a sztár, manapság pedig a pécsi futballcsapat. Jó, tudjuk, ma már a PMFC-ben az M-betű a Mecseket jelöli, de a szurkolók megmaradtak a Munkás csatakiáltásnál. Az élvonalba visszatért mecsekaljai drukkerek egyébiránt egy Mecsek Alja transzparenssel jelezték, hogy igazából melyik társadalmi réteghez érzik közel magukat… Hogy a drapériának lehet köze a valósághoz, arra a legjobb példa a legutóbbi, még másodosztályú Pécs–Videoton találkozó, amikor hatalmas bunyó tört ki a két fél között, és a pécsiek állítólag pisztolyt nyomtak egy fehérvári fejéhez. A visszavágó mindenesetre elmaradt, a két tábor fanatikusai ugyan szerették volna megveregetni egymás hátát (arcát, bordáját), de a randevúra a biztonságiak miatt nem volt esély.
Azért bíztunk abban, hogy a csapatok majd közelebb kerülnek egymáshoz, és a meccs elején nem is lehetett panasz az iramra. A házigazda pörgött fel jobban, és korai találatával Hercegfalvi Zoltán rögvest megmutatta, hogy Fehérvárott mindig képes örömet okozni a hazai szurkolóknak egy éve ugyanis csodás gólpasszt adott az egyik Videoton-csatárnak (kisebb szépséghiba, hogy akkor még kispesti játékosként…), de Hanacsek Attila lest fújt. Hogy tévesen, avagy sem, azt nem tudjuk, mindenesetre ötezer embert nagyon felidegesített ezzel.
Fájdalom, maguk a játékosok nem vették ennyire szívükre a középkezdés elmaradását, és Gabriel Vochin kapufáján kívül nem tudtak komoly helyzetet összehozni. Sokkal jobb volt a Videoton, végigtámadta az első félidőt, de az utolsó pillanatban mindig odanyúlt egy jó megoldást választó pécsi, vagy éppen egy roszszul labdához érő fehérvári láb. Köztes esetekben pedig a nézők szerint képességeiben nem sokat fejlődött (szó szerint idézzük: "Hülyébb vagy mint tavaly…”) Hanacsek ítélt kifelé.
Persze rögvest kedvenc lett a bíró, amikor az általa befújt tizenegyesből vezetést szerzett a Videoton. Ezt a hazai drukkerek talpra szökkenve fogadták, és a pécsiek sem ültek le a kapott gól miatt – ültek ők már régóta, tíz percnyi buzdítás után ugyanis úgy döntöttek, ők már megtették a magukét erre a bajnokságra, és inkább kipihenik az idény fáradalmait. Munkás-induló nélkül maradt csapatuk, nem is nagyon strapálta magát, Márton Gábor egy jó lövésén kívül már csak Szabados József kiállítását tudta felmutatni.
A szünetről visszatérő vendéglegénységnek elvben igen egyszerű volt a feladata: gólt kell rúgni és akkor megvan az egy pont. Csakhogy tíz emberrel, az első félidő igen nagy kilátástalanságát alapul véve, erre nem sok esélye kínálkozott a PMFC-nek, pláne, hogy két csatára ötven percig talán labdához sem ért. Így senkit nem lepett meg, hogy tovább nyomott a Videoton, Ion Voicu meg is rúgta csapata harmadik kapufáját, de csak nem akart nőni az a hazai előny. Köszönhetően az olyan megoldásoknak is, mint amikor Dvéri Zsolt keresztlabdája csekély negyven méterrel vétette el a címzettet, vagy a csereként beküldött Kóczián Ferenc első három megmozdulásából kétszer taccsot, egyszer pedig egy pécsit rúgott (fel).
A Videoton-helyzetek kimaradtak, a pécsiek viszont egyetlen lehetőségüket kihasználták: Pest Krisztián estében talált a kapuba. Azonnal meg is jött a vendégdrukkerek igencsak hiányzó hangja, míg a hazaiak értelemszerűen elhalkultak, sehogy sem értették, hogy a már megvertnek tekintett ellenfél miként tudott egyenlíteni. Az utolsó percekben mindent megpróbált a Videoton, de újabb gólt már nem tudott rúgni, így maradt az 1–1-es döntetlen.
Csank Jánosnak tehát igaza lett, valóban nyögvenyelősen kezdte a fehérvári csapat a szezont. Igaz, ez esetben a szakvezető aligha örül a jövőbelátásának…

Percről percre

5. perc: Dvéri a tizenhatos jobb oldaláról jobb lábbal laposan kapura lőtte a labdát. Németh G. megfoghatta volna azt, de kicsúszott a kezéből. Hercegfalvi rácsapott a labdára, és három méterről a kapu bal oldalába lőtt. Hrabovszky asszisztens azonban felemelte zászlaját – valószínű a lövés előtti leshelyzetért –, ezért Hanacsek nem ítélt gólt.
12. perc: Dvéri ügyesen játszotta tisztára magát a jobb oldalon. Az alapvonal közeléből kapu elé
Az újonc pécsiek csatára, Horváth Gyula (középen) könnyedén nyerte a fejpárbajokat (Fotók: Danis Barna)
Az újonc pécsiek csatára, Horváth Gyula (középen) könnyedén nyerte a fejpárbajokat (Fotók: Danis Barna)
Az újonc pécsiek csatára, Horváth Gyula (középen) könnyedén nyerte a fejpárbajokat (Fotók: Danis Barna)
lőtte a labdát, az ötösről Schwarcz visszagurított Hercegfalvi elé, a csatár 16 méterről, ballal alig lőtt a kapu mellé.
14. perc: Dvéri ívelte be a fehérváriak első szögletét a bal oldalról. Az ellenkező oldalon remekül lopakodott fel Vochin, és a bal oldali kapufa közeléből lefejelte a labdát, ami a jobb oldali kapufa tövéről pattant ki.
25. perc: Dvéri remekül indította Szalai Tamást, aki a jobb oldalról kitűnően lőtte a labdát középre, de a fehérváriak elől az utolsó pillanatban Dienes kivágta azt.
33. perc: Hercegfalvi átadásával Voicu remekül lépett ki. Már a tizenhatoson belül járt, amikor Szabados felvágta. A tizenegyesből Szalai Tamás biztosan lőtte jobb lábbal a kapu jobb oldalába a labdát.
1–0
40. perc: Koller szabálytalankodott Horváth Gyulával szemben a fehérvári kaputól 17 méterre. A szabadrúgást Márton végezte el, remekül csavarta el a sorfal mellett a labdát a bal felső sarok felé, Tudor bravúrral szögletre ütötte azt.
44. perc: Voicu a bal oldalról lőtte be a labdát, Földes hat méterről fejelte azt kapura, a labda azonban balszerencséjére a jobb oldali kapufáról pattant ki.
45. perc: Egy teljesen ártalmatlan szituációban, a pécsiek kapujától harminc méterre Szabados feleslegesen szabálytalankodott Hercegfalvival. Hanacsek joggal mutatta fel Szabadosnak ezen az estén a második sárga lapot, amit természetesen követett a piros kártya is.
48. perc: Tereánszki-Tóth egy kipattanó labdát harminc méterről ballal óriási erővel lőtt meg, a pécsiek szerencséjére néhány centit tévedett.
62. perc: Dvéri jobb oldali szögletét követően Voicu húsz méterről lőtt, a labda Németh Gábor kezét érintve, a keresztlécről vágódott szögletre.
72. perc: Berdó jobb oldalról lőtte be a labdát, a fehérvári védők nem figyeltek kellően, és Pest Krisztián senkitől sem zavartatva, estében, jobbal hat méterről a bal felső sarokba lőtt.
1–1

Mestermérleg

Csank János a Videoton vezetőedzője:

"Ahogy sejtettem,
A volt válogatott Márton Gábort (balra) igazán szigorúan ôrizték a székesfehérváriak
A volt válogatott Márton Gábort (balra) igazán szigorúan ôrizték a székesfehérváriak
A volt válogatott Márton Gábort (balra) igazán szigorúan ôrizték a székesfehérváriak
nem rukkoltunk ki sziporkázó játékkal, ennek ellenére nyernünk kellett volna. Vezettünk, a kezünkben volt a mérkőzés, ám egy apró kihagyás miatt pontokat vesztettünk."

Nagy Tamás a Pécs vezetőedzője:
"Az első félidőben nem azt nyújtottuk, amit vártam. Nagy dolognak tartom, hogy a folytatásban, tíz emberrel küzdve talpra álltunk, ez mutatja csapatom erejét."

Fény és árnyék

Úgy fest, a fehérvári szurkolóknak bejött az esti kezdés, mert legalább ötezren bandukoltak ki Sóstóra. Bár a stadion látott már ötször ennyi nézőt is, most mégis nagy örömmel vettük, hogy a magyar bajnokik igen gyér látogatottságához képest sokan vettek jegyet Fehérvárott. Lehet, hogy legközelebb már kilenckor kell kezdeni?

Ion Voicu meglendítette a balt, Bajusz Endre meg jó (számára persze rossz) ütemben belevetődött a sistergős löketbe. A labda éppen a pécsi játékos arcát találta telibe, aki annak rendje s módja szerint elterült a gyepen. Szerencsére nem történt nagyobb baj, miután néhány liter hideg vizet az arcára pumpáltak, folytathatta a játékot. Bár sok öröme ezután sem telt benne…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik