Marius Sasu gyorsan duplázott

KUN ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSKUN ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.05.14. 23:24
Címkék
Általában van országos egyes meccs, országos kettes is vagy éppen fix iksz, de a VideotonKispest mérkőzés előtt új variációval szembesültünk: ez bizony országos bunda  már ha nem nyernek a hazaiak.
No, most képzeljük magunkat a két edző helyzetébe, hiszen a körülményekhez képest ugyebár Bicskei Bertalan és Duró József is megfelelően végzi munkáját, és ezen a meccsen ők mégiscsak veszíthettek. Főleg Duró József, aki vendéggyőzelem esetén is megkapta volna, hogy a Videoton nyilván szándékosan adta le a pontokat.
Szándékosan, merthogy arról szólnak a hírek, hogy a nyártól esetleg Bicskei Bertalan lenne a Kispest edzője, és hozna magával több fehérvári futballistát is. Ezzel, persze, csak az a probléma, hogyha kiesik a Honvéd, aligha akar bárki is odamenni – ha meg bennmarad, vajon mi értelme lenne edzőt váltani. Ráadásul nem túl hihető, hogy az újfent fizetésképtelen, a nyáron valószínűleg a tulajdonosát is elveszítő Kispesthez egy Bicskei formátumú edző érkezik.
A szurkolót azonban semmi sem zavarja, találgatott bőszen… A feltételezéseket két apróság motiválhatta: egyrészt a Videoton az a csapat, amelyet a tavaly őszi tippmixeset miatt amúgy is mindig összemosnak a bundával, másfelől pedig a két együttes kispesti találkozója Honvéd-győzelmet és csapnivaló fehérvári játékot hozott (e szerint úgy tűnik, akadnak még magyar futballszurkolók, akik azon lepődnek meg, ha csapatuk csapnivaló játékot produkál…).
A lényeg így tömöríthető egy mondatban: a Videotonnak győznie kellett ahhoz, hogy a meccs után senki se pletykálkodhasson.
Igen ám, de ha a fehérváriak nyernek, akkor a Kispest igen könnyen kieshet. A piros-feketék mostanában ugyanis nem tündökölnek, Duró József nyitó két győzelme után két vereség következett, ám az igazán nagy baj az volt, hogy pénteken a nagy rivális Békéscsabát nem tudták megverni a kispestiek. Kedden aztán kiderült, hogy a Debrecent sem – a liga fegyelmi bizottsága ugyanis elutasította a Sabin Ilie jogosulatlannak vélt játéka miatt benyújtott óvást. A döntés várható volt, ráadásul maguk a kispestiek sem örültek volna egy ellentétes ítéletnek, hiszen Kovács Attila tulajdonos nem titkolta: ő a pályán akarja kiharcolni a további élvonalbeli tagságot.
Túl jó kedvük mindenesetre nem is lehetett a kispestieknek, hiszen a Videoton bátrabban kezdett, és a félidő közepén Tóth Balázs remek lövésével vezetéshez is jutott. Igaz, a Honvéd szurkolóinak még megijedni sem volt idejük, mert Marius Sasu néhány percen belül megfordította az állást – bár ne tagadjuk, a gólszerző mellett ez Vasas Zoltán érdeme is. Bicskei Bertalan gyorsan belátta, hogy nem volt túl jó ötlet az utolsó pillanatban Kóczián Ferenc helyére Vasast állítani (a megváltozott összeállítást böngészve komolyan megijedtünk, hogy újfent sikerült kavarni egyet a tagságikkal…), ezért le is cserélte a hibázó védőjét. Mindez bevált, hiszen a Kispest többször nem is került a fehérvári kapu elé, ám a Videoton hiába futballozott újra fölényben, az első félidőben egyenlítenie nem sikerült.

Fény és árnyék

Majdnem egy hónapot kihagyott a Kispest csatára, a román légiós Ma-rius Sasu a sérülése miatt, ám Székesfehérvárott már ismét kezdôként számíthatott rá Duró József, a vendégek szaktanácsadója. Nos, Sasu nem az a típusú labdarúgó, aki egy meccsen képes felszántani a pályát, és szerda délután sem futott túl sokat a Sóstói stadionban, ám az elsô félidôben két alkalommal is nagyon jól helyezkedett és egymaga megfordította az állást. Két gól egy csatártól – kell ennél több?


Épül, szépül a Sóstói stadion. Bár a munkálatok egyelôre igencsak lassan haladnak, az elmúlt hetekben sok változás nem történt a készülô fôtribünön. Oda így továbbra sem engednek be nézôket, ám VIP-páholy ennek ellenére van Székesfehérvárott, méghozzá az egyik sarokban eldugva áll az alumíniumtetôvel borított kis mobil lelátó, amelynek az az elônye, hogy innen alig lehet látni valamit a mérkôzésbôl. Lássuk be, azért ez a magyar pályák többségén nem kifejezetten hátrány…
A szünet után minden ott folytatódott, ahol korábban abbamaradt: a kispestiek megszállták kapujuk előterét, eszük ágában sem volt átmenni az ellen térfelére, tökéletesen megelégedtek azzal, hogy megszűrjék az igencsak harmatos hazai támadásokat. A Videoton küszködött, szenvedett, próbált egyenlíteni, de alig kerültek helyzetbe a fehérváriak, csupán távoli lövésekkel próbálkoztak, mérsékelt sikerrel. Bár az is igaz, hogy Tóth Balázs újabb nagy lökete vagy éppen Gabriel Vochin kapufája nyugodtan bemehetett volna, és akkor a szurkolók is másképpen állnának a Videoton produkciójának megítéléséhez… Vochin hatalmas helyzetén kívül azonban ekkor már csak az okozott izgalmat, vajon a lecserélt Hercegfalvi Zoltánnak elegendő lesz-e fél óra, hogy elhagyja a pályát.
A Kispest végül csak kiharcolta a számára rettentően fontos három pontot, amelyet talán nem is érdemelt meg, hiszen a Videotonnak több lehetősége volt, ráadásul két kapufát is rúgott. A szurkolók számára a legfontosabb kérdés azonban eldőlt, ugyanis véleményünk szerint a kapufákat nem lehet kicentizni, ám a végére azért idéznénk a Videoton-tábor transzparensét a futballisták felé: "Drog, alkohol, tippmix, gyanús Kispest-meccs: és még ti fordítotok hátat nekünk?”
Nos, ez a helyzet most Fehérvárott.
Idilli, ugye?

Mestermérleg

Bicskei Bertalan:
"Az első félidőben gyengén játszottunk, ezért megérdemelten vezetett a Honvéd. A szünet után minden erőnket mozgósítottuk, de csak kapufára futotta. Dvéri Zsolt beinjek-ciózva jászott, ezért le kellett cserélnem, valószínűleg ebben a bajnokságban már nem is léphet pályára, meg kell műteni. Vasas Zoltán mindkét kapott gólunknál nagyot hibázott, őt ezért kellett lecserélnem. A dühös nézőkről pedig annyit: úgy érzem, köszönettel tartoznak azért, hogy csapatukat sikerült benttartanunk az első osztályban."


Duró József: "Az történt, amit vártam: zárt védekezésből pontos kontrákra és a pontrúgásokra koncentráltunk. A szünet után óriási hiányosságaink voltak, a megszerzett labdákat nem tudtuk megtartani. Gratulálok csapatomnak a körülményekhez képest nagyszerű helytállásért."

Percről percre

Hercegfalvi Zoltán (jobbra) ezúttal jó néhány párharcot megnyert Tóth Norbert ellen
Hercegfalvi Zoltán (jobbra) ezúttal jó néhány párharcot megnyert Tóth Norbert ellen
Hercegfalvi Zoltán (jobbra) ezúttal jó néhány párharcot megnyert Tóth Norbert ellen
8. perc: Dvéri jobb oldali szögletét követően Vochin fejelte a labdát Korsós elé, aki nyolc méterről, kissé jobbról ballal lőtt, a léc alá tartó labdát Molnár Levente bravúrral ütötte szögletre.
15. perc: Tetszetős kispesti támadás végén a jobb oldalon felfutó Hercegfalvi 16 méterről jobbal célozta meg a Videoton kapuját, Végh azonban hárított.
20. perc: Tóth Norbert átadásával Földes tett néhány lépést, majd húsz méterről, jobbal veszélyesen, centiméterekkel lőtt a jobb kapufa mellé.
22. perc: Monye átadása után Tóth Balázs játszotta magát tisztára, majd 24 méterről, jobbal remek lövést zúdított a kapu jobb felső sarkába.
1–0
24. perc: Első szögletét végezhette el a kispesti együttes, Bárányos lőtte be a jobb oldalról a labdát, amelynél a hazai védők teljesen szabadon hagyták Sasut, és a csatár hat méterről a jobb alsó sarokba fejelt.
1–1
29. perc: Hamar átadását követően Hercegfalvi adott a jobb oldalról középre, Sasut ezúttal is szabadon hagyták a hazai védők, a csatár pedig négy méterről a jobb alsó sarokba csúsztatott.
1–2
33. perc: Dvéri jobb oldali beadása átszállt Hungler felett, Földesnek még arra is volt ideje, hogy jobbal megszelídítse a labdát, majd ballal 12 méterről ha centiméterekkel is, de a jobb alsó sarok mellé lőtt.
47. perc: Dubecz szabálytalankodott Tóth Norberttel szemben a tizenhatos bal oldalánál: Dvéri szabadrúgása során a labda a sorfal mellett elsuhant, de a kapu bal alsó sarkánál Molnár Levente szép vetődéssel hárított.
58. perc: Dubecz jobb oldali beadását követően Sasu ezúttal szorongatott helyzetben tíz méterről fejelte a labdát a kapu fölé.
64. perc: Tóth Balázs néhány csel után 22 méterről célozta meg a bal alsó sarkot, Molnár Levente azonban ezúttal is remek vetődéssel csípte el a labdát.
65. perc: Szabó Tibor átadását követően Tóth Norbert 25 méterről ballal lőtt kapura, a labda a felső lécet súrolva hagyta el a játékteret.
82. perc: Korsós a bal oldalról kapura ívelt, Vochin hat méterről kitűnő helyzetben a jobb oldali kapufára fejelte a labdát, amely a mezőnybe pattant, és azt végül Molnár Levente szerezte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik