Az egy-egy pont is ajándék volt

Havasréti Béla, Kun ZoltánHavasréti Béla, Kun Zoltán
Vágólapra másolva!
2003.05.10. 23:28
Címkék
A találkozó előtt  csakúgy, mint minden más élvonalbeli mérkőzés felvezetéseként  gyászszünetet tartottak az MLSZ biztonsági igazgatója, a szívroham következtében elhunyt Lasz György és a Lombard FC Haladás volt válogatott futballistája, az autóbalesetben meghalt Nagy Norbert emlékére.
Jelentjük, kellemesen csalódtunk a győri fanatikusokban. A tavaszi statisztika ugyanis azt mutatta, hogy meccsenként ötszázzal csökken a nézőszám. És mivel legutóbb éppen félezren voltak a stadionban, komolyan megijedtünk, hogy ezúttal egy fia szurkolóval sem találkozunk. Erről szerencsére szó sem volt, legalább négyszázan összejöttek, így ha a természetes fogyást (pláne a mutatott játék alapján természetes…) nem is sikerült megakadályozni, még mindig várni kell arra, hogy egy- vagy kétszámjegyű nézőszámot regisztráljunk Győrött.
Igaz, hogy a statisztika olykor hazudik, arról már napok óta tudunk. Varga Zoltán, az ETO szakmai igazgatója szerint ugyanis nem valós a zöld-fehérek azon mérlege, miszerint az idei tíz mérkőzésből csak egyet, a kispestit tudták megnyerni. Hiszen máskor is voltak győzelmi esélyeik – mi több sikerült megőrizni az egyik pontot a rettegett Siófokkal szemben is, sőt, az MTK-t a bedobások számában meg is verték…
Fájdalom, ezzel az egyetlen, kispesti győzelemmel nem minden győri drukker elégedett. Az egyik szurkoló, aki szerényen csak "Gyilkosnak” nevezte magát, az interneten például Varga Zoltán megölésére buzdított. Hogy ezzel a "bátor tettel” akart-e felvágni a csajok előtt, avagy csupán krónikus elmebetegsége nyilvánult meg ilyen formában, azt nem tudjuk, mindenesetre kissé elszámította magát, mert az ETO pénteken feljelentette őt a rendőrségen, és mivel az üzenetet küldő számítógépet nem nagy bravúr lenyomozni, az elkövető hamarosan várhatja a rendőröket.
A hatósággal azonban nemcsak egy győrinek, hanem néhány debreceni szurkolónak is gondja akadt. Már az gyanús volt, amikor tíz perccel a kezdés előtt a lelátón helyet foglaló mintegy 115 néző fele egyfolytában az utcát leste, majd rövidesen a rendőrségi adóvevőkből is kétségbeesett kiáltásokat hallhattunk, miszerint azonnal még több embert kérnek segítségül. Meghűlt bennünk a vér, hogy vajon milyen hadak támadhattak a békés győri polgárokra, milyen elvetemült tömeg mozgósíthatta a megye fél rendőrségét – aztán megjelent a "bűnös debreceni horda”. Voltak a fiúk vagy tizenöten – igaz, voltak ők korábban húszan is, de öten a rendőrségen fejezték be a napot. Persze a lokisták még így is erőfölényben érezhették magukat, meg illett revansot venniük a kupadöntőn egy másik zöld-fehér csapat híveitől elszenvedett sérelmekért. A DVSC vezetősége bele is kötött az MLSZ-be, mert a szövetség kedden nem vigyázott eléggé a hajdúsági szurkolókra. Ez jogos – de vajon most lesz bocsánatkérő levél a győriek terrorizálásáért?
A Debrecen azonban csak szurkolói számában gyengült, támadójátéka egyértelműen erősödött, legalább is elviekben. Szentes Lázár vezetőedző ugyanis ezúttal Sabin Ilie mellé Bajzát Pétert is a csatársorba állította, ami százszázalékos fejlődést jelentett a kupadöntőhöz képest. Nos, Bajzát az első félidőben egyszer villant meg, három szép csellel játszotta magát tisztára a félpályánál – ezzel magasan ő volt a mezőny legjobbja… Talán ebből is megállapítható, hogy 45 perc alatt futballt szemernyit sem láthattunk. Izgalom azért volt, mert a félidő hajrájában a két csapat játékosai egy csúnya belépő után heves lökdösődésbe kezdtek. Ekkor azonban nemcsak a játékvezetői hármas állt a felek közé, hanem három rendező is a gyepre rohant, és eléggé meglepő módon ők taszigálták el egymás mellől a futballistákat. Kétségtelen, fő a biztonság, de azt mégsem szeretnénk megérni, hogy legközelebb akár a rohamrendőrök fújják le könnygázzal a vitatkozó játékosokat…
Szünet után csak annyit változott a képlet, hogy a két csapat ellenkező irányban indult el a játékoskijáróból. Szentes Lázár ugyan cseréivel próbált valamiféle frissítést hozni a játékba, és a vendégeknek volt is egy-két lehetőségük, ám sehogyan sem tudtak gólt rúgni. Sőt, valahogy úgy éreztük, a Loki nem is akar igazán nyerni, megfelelő számára az egy pont is. Pedig szurkolói néha figyelmeztették az együttest, hogy az Újpest vezet Siófokon, így elúszhat a bronzérem, de a játékosokat mindez nem nagyon érdekelte. Bár a piros-fehérek még ezzel az igencsak visszafogott teljesítménnyel is mezőnyfölényben játszottak, a meccslabda a győriek előtt adódott, amikor a labda szerencsésen pattant Nagy Tamás elé, ám a cserejátékos négy méterről, szemben a félig üres kapuval nem merte elvállalni a lövést… Beadása viszont rövidre sikeredett, és ezután a hatalmas ziccer után az eredménytelenségbe belefásult hazai drukkerek egyszerűen már bosszankodni sem tudtak.
Így maradt az igazságos 0–0: mármint az eredmény olyan szempontból igazságos, hogy igazából egyik csapat sem érdemelt volna három pontot, annyiban viszont igazságtalan, hogy ezt az egyet sem kellett volna megkapniuk. Kilencven perc alatt egyetlen szép cselsorozatot láthattunk, talán három lövésből ment kapura a labda, és tényleg minimális sprintet mutattak be a futballisták: ezek szerint nagyon rossz meccset játszottak Győrben – bár tudjuk, a statisztikák néha hazudnak…

Percről percre

5. perc: Priskinnel szemben elkövetett szabálytalanság miatt 22 méterre Tomic kapujától szabadrúgáshoz jutottak a győriek. Németh Norbert legurított labdáját Regedei élesen, laposan lőtte a kapu irányába, de az elsuhant a bal oldali léc mellett.
12. perc: Az első kapura lövés. Böőr átadását követően Sándor Tamás 20 méterről laposan lőtte el a
Fény és árnyék

A találkozó elôtt az ETO és a Budaörs 1993-as korosztályú csapatai játszottak bemutató mérkôzést, az élvonalbeli meccs szünetében pedig a gyôriek 1995 és 1996-os korosztályú játékosai tartottak bemutatót. A fiatal futballisták ügyesen kezelték a labdát, lelkesen küzdöttek, azaz ha a jelen nem is fényes, a jövô talán biztató lehet a gyôri labdarúgás számára.

Gyászszünet alatt a normálisabb ember csendben áll, a hülye meg fütyül és gyalázkodik. Sajnos a közelmúltban elhunyt sportemberek emlékére Gyôrben is kellett gyászszünetet tartani, amit az egyik Loki-szurkoló meglepôen töltött el: a szektor közepén elvégezte a kisdolgát. Úgy fest, akadnak igen primitív emberek ebben az országban.
labdát, ami a jobb sarok felé tartott, de a vetődő Sebők az alapvonalon túlra ütötte.
21. perc: Füzi Krisztián átadása után Máté elvesztette a labdát. Priskin egyedül indulhatott a kapu felé, de kapkodott, és 14 méterről, keresztbe, a jobb oldali léc mellé vágta a labdát.
32. perc: A debreceni védelem csaknem gólt hozott össze. Máté rövidre sikerült hazaadása után Bajevszki rácsapott a labdára, de a DVSC szerencséjére Tomic már kiindult a kapujából, és így, ha csak az utolsó pillanatban is, de sikerült oldalra kivágnia a labdát.
45. perc: Kisebb tumultus támadt a pálya közepén. Állt a játék, miközben Vincze Gábor "iponnal” földre küldte Füzi Krisztiánt, és ezért sárga lapot kapott. A játék folytatása után Sándor Tamás ívelt a győri kapu elé, az őrizetlenül érkező Bajzát azonban nyolc méterről pontosan Sebők kezébe fejelte a labdát.
48. perc: Németh Norbert remek átadásával középen kiugratta Bajevszkit. A macedón csatár a tizenhatos vonalához érve Éger szorításában elesett, de a játékvezető továbbot intett, s nem is történt szabálytalanság.
58. perc: Füzi átadása után Herczeg iramodott meg a jobb szélen a labdával, majd futtából 14 méterről a léc fölé lőtte azt.
60. perc: Kiss átadását követően Sumudica fordult le a védőjéről, s aztán tíz méterről megcélozta a kaput, de Sebők levegőben úszva kiütötte a labdát.
64. perc: Nagy debreceni helyzet maradt kihasználatlanul. Bajzát a bal oldalon vezette be a kapu előterébe a labdát, majd önzetlenül hátragurította azt a középen tartózkodó Sumudica elé. A csatár azonban kissé kivárt, s amikor rálőtte a labdát, az levágódott a közbelépő Salamon lábáról.
78. perc: Herczeg robogott el a jobb oldalon, aztán tíz méterről Szekeres szorításában ellőtte labdát, de Tomic vetődve hárított.
82. perc: Ezúttal a vendégek kapuja előtt maradt ki nagy helyzet. Herczeg lövése után a védőkről Nagy Tamás elé pattant a labda, aki a helyzetben lévő Németh Norbert elé passzolta azt, de Habinak az utolsó pillanatban sikerült kivágnia a labdát.

Mestermérleg

Varga Zoltán a Győr szakmai igazgatója:
Azt tudtuk, hogy a Debrecen jó csapat, többet is birtokolta a labdát. A mérkőzés végén viszont a pályára lépő két cserejátékosunk, Nagy Tamás és Herczeg Miklós eldönthette volna a mérkőzést.

Szentes Lázár a Debrecen vezetőedzője: Megpróbáltunk győzelemre játszani. Az első félidőben többet birtokoltuk a labdát, de sajnos ezúttal a végjátékunk nem sikerült, kevés helyzetet dolgoztunk ki, ráaádásul valamennyit kihagytuk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik