Összezuhant a bajnokcsapat

A mérkőzésről tudósított: SINKOVICS GÁBOR, SZÉKELYHIDI JÁNOSA mérkőzésről tudósított: SINKOVICS GÁBOR, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.04.12. 21:37
Címkék
Két Manchester-verő együttes kocogott ki nagy-nagy csöndben a Sóstói-stadion gyepszőnyegére. A fehérváriak immár legendássá vált UEFA-kupában második helyezett csapata Wittmann Géza, míg a bajnok Zalaegerszeg Koplárovics Béla góljával nyert 10-ra a United ellen.
Igaz, a két meccs között eltelt tizennyolc év. Ami tény, hogy mindkét klub büszkélkedhet a múltjával, ám a jelen az bizony korántsem annyira sikeres. Ezen a szombaton például alsóházi derbit vívott egymással a Videoton és a ZTE, a tét ezúttal nem nyomhatta agyon a küzdő feleket, hiszen sem az egyik, sem a másik csapatnak nincs, de nem is nagyon lehetnek kiesési gondjai, ám a maximumként elérhető hetedik hely aligha nevezhető emlékezetes produkciónak. Nem is csoda, hogy a fehérvári publikum csendben figyelte a mérkőzést, azt a meccset, amely enyhén szólva is szörnyű első félidőt hozott. A pályán körülményes passzolgatás, ezzel együtt amolyan mai magyaros futball zajlott. Helyzetek még véletlenül sem akadtak, a két kapus hosszú időn keresztül nyugodtan elszotyolázgathatott volna. Az érdekes események ezúttal nem a pályán, hanem a háttérben zajlottak, hiszen Zalaegerszegen például péntek este az igazgatótanács válságértekezletet tartott, amelynek a vége egy szavazás lett. Információink szerint hatan voksoltak arra, hogy tovább folytassák a tárgyalásokat az esetleges folytatásról Bozsik Péterrel, ketten pedig ez ellen ágáltak. A többség akarata döntött, így nagy valószínűséggel a tavaly még bajnoki aranyat ünnepelhető Bozsik Péter marad nyártól is a ZTE vezetőedzője. A szakember egyébként a meccs előtt tréfálkozva annyit mondott: remélem azért sikerül kiharcolnunk a bennmaradást, s ebben a mondatban minden keserűség, cinizmus, és tehetetlenség benne volt, hiszen nem csak a Zalaegerszeg szurkolói, talán maga a vezetőedző sem tudja, hogyan lett a tavalyi bajnokból az alsóház egyik szereplője.
Ám az, aki látta a szombat esti fehérvári összecsapást, nagyjából képben lehet: a Zalaegerszeg még körvonalakban sem emlékeztet tavalyi önmagára. Hiányzott ugyan Urbán Flórián, Kenesei Krisztián, Nagy Lajos és Faragó István, ám ez sem lehetett magyarázat a színvonaltalan produkcióra.
A második félidőben bejött a papírforma. S a papírforma ezúttal azt jelenti, hogy a Videoton hozta szokásos formáját, vagyis újra megnyerte a meccset. Tudniillik a tavaszi nagy menetelés során rendszeresen a szünet után kerekedtek felül és játszottak jobban ellenfelüknél a Bicskei Bertalan vezette csapat tagjai. Most sem volt ez másként, a lagymatag és unalmas első félidőt követően felpörgette a játékot a hazai csapat és Tóth Norbert látványos találatával viszonylag korán megszerezte a vezetést. Ezt követően még villant egyet a Zalaegerszeg, no meg Végh Zoltán. Radu Sabo meccslabdát rontott, illetve a fehérváriak kapusa mentett újra bravúrral.
Ezzel mintha le is tudta volna a kötelezőt a tavalyi bajnok.
A tiszta fehérben játszó vendégek különösebb tűz nélkül, lassú, körülményes passzolgatással közelítették meg ellenfelük kapuját, amelynek aztán az volt az eredménye, hogy egy gyors fehérvári kontra a hajrában újabb gólt hozott. Ekkor már senkiben sem merült fel, hogy fordulat állhat be a találkozón, egyrészt a Videoton sokkal frissebbnek, harcosabbnak és motiváltabbnak tűnt ellenfelénél, másrészt pedig nem véletlenül kérdezgették Bozsik Pétertől, hogyan tudja majd felrázni, lelkesíteni a futballistáit. A jelek szerint ez a művelet egyelőre sehogyan sem sikerült. A ZTE biztonsági taktikája (Egressy Gábor egyedül ékben elöl, mögötte Koplárovics Béla és Radu Sabo…) egyáltalán nem működött. A Videoton megérdemelten győzte le ellenfelét, és bizony a Zalaegerszegnek össze kell szednie magát az alsóházi rájátszásban is, különben elfordulnak a csapattól a szurkolók, mi több, bajnokcsapatként akár – ha fenekestül felfordul a világ itt lent, az alsóházban… – kiesőzónába kerülhet. Bozsik Péter a meccs előtt még ezzel viccelődött.

Mestermérleg

Úgy érzem megérdemelten nyertünk, annak ellenére, hogy a Zalaegerszegnek is voltak nagy helyzetei. Az első félidő még gyengére sikerült, de a másodikban felpörögtek az események, és ez a mi fejavult játékunknak is köszönhető.
Bicskei Bertalan,a Videoton vezetőedzője

A mérkőzéseken fontos, hogy melyik csapat szerzi meg az első gólt. Ha ezt a találatot nem mi jegyezzük, elveszítjük a hitünket. Ettől függetlenül ez az eredmény lehetett volna fordított is. Ez olyan év, hogy rendszerint mi támadunk, és mi bánjuk.
Bozsik Péter, a Zalaegerszeg vezetőedzője

Fény és árnyék

Székesehérvárott nem felejtik, nem felejthetik el soha a város eddig legsikeresebb futballcsapatát. Az UEFA-kupa döntőt vívott együttes egyik kedvence a Real Madridnak is gólt lövő Májer Lajos volt, akinek az emlékére Székesfehérvárott diákolimpiát rendeztek, sok-sok lelkes, kissrác közreműködésével. A legjobbakat a találkozó szünetében díjazták, az első a Tóvárosi Általános Iskola csapata lett, és amikor a lurkók felsorakoztak, végre szívből tapsolhatott az addig unatkozó publikum.

Zalaegerszegen imádják a futballt, erről az országban mindenki meggyőződhetett, amikor a kék-fehér fiúk Bajnokok Ligája selejtezőt játszottak. Otthon is rendszerint zsúfoltak a lelátók, ám a gyengébb bajnoki szerepléssel nehezen birkóznak meg az egerszegiek. Hét közben különböző üzeneteket rajzoltak a klubház falára, most szombaton pedig azzal tüntettek a felsőházból is kipottyant kedvencek ellen, hogy a kitartó Armada szurkolótábora nem ment el Fehérvárra…

Percről percre

21. perc: Koplárovics középről ívelt előre, Egressy kecsegtető helyzetben kapta a labdát, de azt Risztics szorításában nem találta el jól, s így a labdát Végh ölelhette magához.
26. perc: Róth Ferenc ügyesen tört kapura, több védőn túljutott, amikor a kaputól 25 méterre Vincze Ottó buktatta. A szabadrúgásból Kóczián lőtte kapura a labdát, az azonban a tömörülő zalaegerszegi védőkről szögletre vágódott.
31. perc: Dvéri indította Róth Ferencet a bal oldalon, ő az alapvonal közeléből középre lőtte a labdát, a kivetődő
Bicskei Bertalan már most eldöntötte: a nyáron távozik Fehérvárról

Meglepô, sôt megdöbbentô felvezetése volt a Videoton–Zalaegerszeg meccsnek.
Fehérvárott szokásos a meccs elôtti sajtótájékoztató és ez most sem volt másként. Az építkezés miatt egy buszmegállót idézô konténerben tartott megbeszélésen ott volt Bozsik Péter, a ZTE, és természetesen Bicskei Bertalan, a Videoton vezetôedzôje, valamint Szigli István a fehérváriak sportigazgatója. Csendben, békés hangulatban indult a beszélgetés, aztán történt valami. Lapunk kérdése ugyanis úgy szólt Szigli Istvánhoz, hogy miután Bicskei Bertalannak a nyáron lejár a szerzôdése, így érdeklôdnénk, hogy mi lesz a mesteredzô sorsa. Nos, a sportvezetô jókedvűen, mosolyogva azt mondta, hogy már megkezdték vele a tárgyalásokat a folytatásról, és természetesen azt szeretnék, ha a szakember a következô szezonban is a Sóstói-stadionban dolgozna, és erre minden esély megvan. Bicskei Bertalan mindezt csöndben hallgatta, majd amikor rászegezôdtek a tekintetek, komoly arccal a következôket mondta:
„Egyenes ember vagyok, így most sem látom értelmét a mellébeszéléseknek, és ha már a Nemzeti Sport felvetette, mi lesz velem, akkor kerek-perec kijelentem, hogy semmiképpen sem maradok Székesfehérvárott, sôt még az is elôfordulhat, hogy befejezem az edzôsködést – fogalmazott a szakvezetô. – Hosszú gondolkodási folyamat végén jutottam el idáig, és nem a pillanatnyi hangulat mondatja mindezt velem. Nem szoktam megmásítani a szavam, ezért a bejelentésemet végérvényesnek tekinthetik, ám a szezon végéig természetesen végzem a munkámat, és reményeim szerint a csapattal teljesítjük azt, amit célul tűztek ki elénk, azaz az élvonalban marad a Videoton.”
Mindezt hallva Szigli István elôbb melepetten, majd egyre idegesebben reagált és néhány perccel késôbb csak anynyit mondott: megdöbbentették ôt a vezetôedzô szavai, és hirtelenjében nem is tudja, hogyan reagáljon minderre.
Nos, az biztos, hogy a történetnek még lesz folytatása…
Bardi azonban elcsípte azt, így a jobb oldalon az ötös vonalánál hiába várakozott gólhelyzetben Terjék.
38. perc: Pomper ügyes cselekkel jutott túl néhány egerszegi védőn, a tizenhatos vonalánál járt már, amikor ismét egy cselt mutatott be, és ebben a pillanatban Balog Csaba utolsó emberként mezőnybe rúgta a labdát.
40. perc: A felezővonal közeléből Koplárovics indította Egressyt a bal oldalon, a csatár akadálytalanul vezethette a labdát, majd középre lőtt, ahol Koplárovics ziccerbe került, de nyolc méterről hiába célozta meg a kapu jobb oldalát, mert Végh óriási bravúrral szögletre ütötte a labdát.
45. perc: Dvéri jobb oldali beadását követően a labát Terjék elől a tizenegyes pontig kifutó Bardi csípte el.
47. perc: Vincze Ottó bal oldalról beívelt szögletrúgását Végh ütötte ki a labdát a fejelésre, lövésre kész egerszegi játékosok elől.
52. perc: Szabadrúgáshoz jutott a fehérvári együttes az egerszegiek kapujától 25 méterre. Dvéri lőtte kapura a labdát, az lepattant az egerszegi védőkről. Tóth Norbert szemfülesen rácsapott a labdára és a bal oldalról ballal a kapu bal oldalába lőtte.
1–0
62. perc: Radu Sabo került gólhelyzetbe, nyolc méterről lőtt kapura, Végh óriási reflexszel beleütött a labdába, és az a bal oldali kapufa mellett került az alapvonalon túlra.
68. perc: Dvéri jobb oldalról beívelt szöglete után Korsós lőtte nyolc méterről kapura a labdát, és az Szabó Zoltán kinyújtott kezéről vágódott ki, a tömörülésben azonban Bede nem látott szabálytalanságot.
81. perc: Dvéri remekül indította a bal oldalon Terjéket, aki egy sprint után középre lőtte a labdát, és azt a jobb oldalon a szabadon hagyott Korsós bal lábbal öt méterről a kapu bal oldalába lőtte.
2–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik