Szűcs Lajos bravúrja is kellett

A mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, VARGA GYÖRGYA mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, VARGA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.04.11. 21:27
Címkék
Egervári Sándor, az MTK Hungária vezetőedzője meglepetéssel szolgált, ugyanis a kezdőcsapatba állította a román Daniel Rednicet. Ez ugyan még nem számítana váratlan húzásnak, hiszen a légiós alapember a kék-fehéreknél, ám Rednic sérülés miatt nem játszott az elmúlt fordulóban a Dunaferr ellen. Egész héten fájlalta a bokáját, s csak pénteken dőlt el, hogy képes a futballra. A húzás bevált, mert a bal oldali középpályás hasznára volt az MTK-nak.
A vendégek taktikáztak, a hazaiak pedig alaposan belekezdtek: Leandro már a meccs elején gólt lőhetett volna, ám Hajdu Attila helyett a keresztléc hárította a lövését követően a labdát. A helyzet után még a Fradi volt frissebb, és a hazaiak játéka tűnt átgondoltabbnak, ám negyedóra elteltével magára talált az MTK, s átvette a játék irányítását. Ám akkor, amikor többet birtokolta a labdát a kék-fehér együttes, váratlanul gólt szerzett a Ferencváros, s Leandro találata után újra a hazaiak kaptak lábra.
A hazaiak együttesét ezúttal is Lipcsei Péter irányította, bár Goran Jezdimirovics árnyékként kisérte, a Fradi válogatott középpályása rendre jó megoldásokat választott. A másik oldalon Illés Bélát Balog Zoltán követte, s úgy tűnt, eredménnyel. De csak úgy tűnt, ugyanis a félidő hajrájában a góllövőlistát vezető Illés remek akció végén (amelyet Czvitkovics Péter remekül készített elő) pazar gólt rúgott Szűcs Lajos kapujába, s ezzel tizenhatra növelte ebben a bajnokságban elért góljainak számát. Nem sokkal az egyenlítés előtt Kriston Attila hagyta ki a kihagyhatatlant, de a gyatra megoldása után, Illés találatát követően a kétgólos hazai vezetés helyett 1–1-et mutatott az eredményjelző tábla.
No, de nézzük a részleteket is: az MTK a sok sérülés ellenére a szokásos hadrendben lépett pályára, a hiányzó Elek Norbert helyére Molnár Zoltán húzódott be a védelem közepére, s alaposan meggyötörte egyik legjobb barátját, korábbi dunaújvárosi játékostársát, Tököli Attilát. A hazaiaknál Bognár Zsolt helyettesítette a három sárga lap miatt a nézőtérre szoruló Dragan Vukmirt, s bizony a Győrből igazolt játékos ezúttal igencsak lámpalázasan futballozott. Az idegesség amúgy nemcsak Bognár, de a hazai védelem többi tagját is jellemezte. Dragóner Attila ezúttal bizonytalanul futballozott a védelem közepén, Balog Zoltán erejét pedig teljesen lekötötte Illés Béla őrzése. Ezúttal a Fradi a vonalak mellett sem volt eléggé hatékony, igaz, az MTK sem túlzottan erőltette a szélsőjátékot. Leginkább Czvitkovics Péter és Zavadszky Gábor mozgatta a vendégegyüttest, sok oldalpasszal, labdatartással akadályozva meg, hogy lendületbe jöjjön a Ferencváros.
Az első félidő iramára sem lehetett panasz, de ami a másodikban történt, az ritkán látható magyar pályákon. A két együttes alaposan egymásnak esett, és bizony a hajtásból a vendégek jöttek ki jobban. A második félidő elején óriási zavar támadt a Ferencváros védekezésében, ezt csak tetézte, hogy Bognár Zsolt teljesen fölöslegesen, durván, hátulról belerúgott Alin Draganba – Hanacsek Attila játékvezető egyből az öltözőbe küldte a fradistát. A kiállítás azonban úgy tűnt, az MTK-t zavarta meg jobban. A ferencvárosi játékosok egymást segítve, hatalmas energiákat mozgósítva futballoztak, jellemző, hogy az egyébként a védekezés alól többnyire mentesített Tököli Attila is a saját tizenhatosánál próbált labdát szerezni, méghozzá sikerrel.
A Ferencváros a védekezés mellett nem mondott le a támadás építéséről sem, egy akció végén tizenegyeshez jutottak a zöldek – igaz, ehhez az esethez viszont kellett a játékvezető tévedése is. A Lipcsei Péter és Illés Béla közötti gólpárbaj egalizálódott a ferencvárosi karmester büntetőből elért találata után. A vezetés még nagyobb erőbedobásra késztette a hazaiakat. Az MTK ugyan ment előre becsülettel, de a tíz emberrel küzdő Ferencvárost nem tudta megrogyasztani. Az örökrangadó nagy iramot, fordulatos játékot hozott, és az izgalmakat csak fokozta, hogy az MTK is rúghatott egy büntetőt, és bár Illés Béla állt a labda mögé, Szűcs Lajos eszén ezúttal nem tudott túljárni. A bajnoki cím szempontjából is fontos meccset a zöld-fehérek nyerték, négy pontra növelve előnyüket a tabellán. Nehezen hihető, hogy az egyre inkább csapattá formálódó Ferencvárost bárki is megállíthatja a bajnoki arany felé vezető úton. Bár óriási ünneplés, és tűzijáték köszöntötte a győzteseket, azért jó tudni, hogy kilenc forduló még van a Borsodi Liga küzdelmeiből.

Mestermérleg

Érdekes mérkőzést játszottunk, mindenki a tét nagyságának megfelelően küzdött. Az MTK is jól futballozott, de 1–0 után eldönthettük volna a meccset, kár hogy nem tettük meg, mert így a végén kis szerencsére is szükségünk volt a győzelemhez.
Garami József, a Ferencváros szakmai igazgatója


Nagyon jó rangadó volt, amelyet el tudott dönteni, hogy az első félidőben nem kaptunk meg egy nyilvánvaló tizenegyest, a másodikban viszont a Fradi kapott egy nevetségeset. De a videó minősíti a bírót, én nem akarom… Legalább a döntetlenre rászolgáltunk volna.
Egervári Sándor, az MTK Hungária vezetőedzője

Percről percre

Fény és árnyék

Az Üllôi úti stadion dolgozói természetesen egész héten az örökrangadóra készültek. Csinosították, szépítgették a lelátót, s a rendezôk még arra is ügyeltek, hogy a mérkôzés elôtt pár órával újra kefével és egy vizesvödörrel letakarítsák a portól elszennyezôdött ülôkéket.

Sajnos a rendezôk figyelme csak a nézôtéri kényelemre, tisztaságra korlátozódott. Úgy tűnik, a munkások elfelejtettek benézni a lelátók alatti illemhelyekre: sok helyütt ugyanis bokáig állt a víz a piszoárok elôtt. A toalettekben terjengô „illatokról” meg talán jobb nem is szót ejteni…
3. perc: Tököli kényszerítőzött Leandróval a tizenhatos vonalánál, a brazil támadó maga elé tette a labdát és a balösszekötő helyéről, 13 méterről, ballal lőtt, a labda a keresztlécről pattant vissza, majd a védők felszabadítottak.
16. perc: Leandro tört be az MTK tizenhatosán belülre, balra passzolt, s a menteni próbáló Füziről Tökölihez pattant a labda. A válogatott csatár megpróbált kapura fordulni, ám Szmiljanics még "odapiszkált”, így a labda Tököli lábáról visszapattant Leandróhoz, aki egy levételt követően középről, ballal 13 méterről a jobb alsó sarokba nyesett.
1–0
32. perc: Lipcsei emelt a kezdőkörben helyezkedő Gerához, aki felpörgette a labdát, majd szenzációsan rúgta azt a jobb szélen zakatoló Kriston elé. Kriston kapura húzott, ám jobbról nyolc méterről jobb külsővel gyatrán a jobb alsó sarok mellé helyezett. Finoman fogalmazva: mosolyogtatóan ügyetlen megoldás volt ez…
34. perc: Zavadszky lőtt középről, jobbal húsz méterről. A középre tartó labdát Szűcs Lajos kiejtette, s így az Illés zsákmánya lett. A támadó megpróbálta elhúzni a labdát a ferencvárosi kapus mellett, ám az jóvátette hibáját: gyors vetődéssel leszedte a labdát a csatár lábáról.
36. perc: Czvitkovics szöktette parádésan a Bognár és Dragóner között ragyogó ütemben kitörő Illést, a vendégek csapatkapitánya a tizenhatoson belülre robogott, és 11 méterről jobb külsővel a leülő Szűcs Lajos fölött, mellett elegánsan a bal alsó sarokba helyezte a labdát.
1–1
41. perc: Zavadszky szólózott az FTC térfelének közepén, és mivel senki nem támadta, 23 méterről jobbal lövésre vállalkozott, Szűcs Lajos későn vetődött, így már csak azt nézhette, hogy a jobb kapufáról visszapattanó labda a hátáról a kapu felé gurul, ám az szerencséjére nem pihent meg a hálóban – fél méterre a gólvonaltól gurult keresztbe a kapu előtt.
52. perc: Gera cselezte át magát jobbról indulva az MTK teljes védelmén a tizenhatos vonalánál. A bal oldalon Füzi mellett kapura tört, és éles szögből, ballal, 10 méterről lőtt, Hajdu kiütötte a labdát, ami Kriston elé pattant. Ô jobbal, nyolc méterről egyből lőtt, ám éppen az előtte álló védőt találta telibe.
54. perc: Bognár csúszott rá hátulról a labdát átvevő Dragan lábára. A labdát nem, csak a román cserecsatár lábát találta el, Hanacsek Attila azonnal kiállította a szabálytalankodó védőt.
65. perc: Balog jobb oldali bedobása után Szmiljanics rosszul találta el a labdát. A tizenhatos jobb oldalánál felpörgő labdáért a szerb védő és Gera csatázott, s Hanacsek Attila úgy látta, a hátvéd közben lökte a ferencvárosi csatárt, ezért tizenegyest ítélt. A büntetőt Lipcsei végezte el, s jobbal a bal sarokba lőtt. Hajdu, bár jó irányba vetődött, nem érhette el a labdát.
2–1
81. perc: Kriston húzta vissza a tizenhatoson belül Dragant, Hanacsek megint büntetőt ítélt. Illés jobbal a bal alsó sarok felé lőtt, ám Szűcs szenzációs vetődéssel szögletre ütötte a labdát.
84. perc: Kapic elrúghatta volna a labdát, de ezt nem tette meg, így Dragónernek kellett mentenie. Ám pontosan Lita elé fejelt, aki hét méterről ballal lőtt, de Szűcs bravúrosan mentett. A középre kipattanó labda Madar elé került, aki jobbal 12 méterről egyből lőtt, ám Dragóner önfeláldozóan a labda útjába vetette magát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik