Férfi kosár: második varsói meccsén is kikapott a válogatott

BOBORY BALÁZS (VARSÓ)BOBORY BALÁZS (VARSÓ)
Vágólapra másolva!
2017.08.25. 22:37
null
Izrael ellen már több volt a pozitívum
A 37. percig szoros csatát vívott Izraellel a magyar férfi kosárlabda-válogatott, végül ismét kikapott, ám ebben a meccsben sokkal több pozitívum volt, mint a britek elleni vereség alkalmával.

 

Azért érdekes, egyben ijesztő megfigyelni, ahogy egy testőr dolgozik.

Az izraeli válogatott mellett szolgálatban lévő fegyveres szakember olyan, mintha mondjuk a felszerelésmenedzsere lenne a válogatottnak, a jelszava: csak semmi feltűnés! Az ebédnél az étkezőhelyiség előtermében, a süteményes és gyümölcsös tálak között sertepertél, néha elvesz egy-egy szem szőlőt, közben fél szemmel mindig az étkező játékosokra figyel, no meg arra, ki érkezik újonnan az étterembe.

Aztán amikor A-ból B-be indul a csapat, előtte negyedórával alaposan körbejárja az ajtótól buszig vezető húsz méteres utat, benéz minden bokorba, fa mögé, felemeli a kukák tetejét – hiába, az 1972-es müncheni olimpia óta tudjuk, soha nem lehet eléggé óvatosnak lenni.

A magyar együttessel természetesen nincs testőr Varsóban, legfeljebb Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szokta megbízni Kovács Pétert, hogy az ellenfél legjobbjai közül őrizzen valakit szorosan.

Nos, az izraeli csapatban volt választék, elég csak Omri Kaszpi nevét említeni – a magasbedobó első izraeli játékosként 2009-ben mutatkozott be az NBA-ben, mégpedig a Sacramento Kings színeiben, néhány hónapja meg éppen szabadügynökként a világ jelenlegi legjobb gárdájához, a Golden State Warriorshoz írt alá és a következő szezonban hárommillió dollárt keres majd.

A riválisnál azonban nem csupán rá, hanem még egy sor remek kosarasra különösen figyelni kellett, a torna első napján a fizikailag nagyon erős lengyelek is meghajoltak az izraeliek előtt. Aztán a házigazdák pénteken már javítottak, a minket 82–64-re legyőző briteket tíz ponttal megverték (86–76).

No de térjünk vissza Kovács Péterhez, és a szoros őrizethez. A Falcótól Szolnokra visszatérő hátvéd a péntek esti meccs első félidejében háromszor szerzett úgy labdát, hogy abból a magyar válogatott könnyű pontot szerzett, s ő maga is bátran támadta a gyűrűt. Ez csak az egyik pozitívum volt a sok közül, örülhettünk annak, hogy azok húzták a szekeret, akiknek kell, sikerült jó néhány látványos kosarat dobni, és a második negyedben látott kétperces rövidzárlatot leszámítva a védekezésre sem lehet panasz.

Ám éppen itt jönnek a negatívumok: nagyjából pont ez a rövidzárlat, amely 8–0-s izraeli rohamot eredményezett, jelentette a nagyszünetre a felek között a különbséget. Kellett volna, hogy Hanga Ádám a nyolc büntetőjéből ne csupán hármat értékesítsen, a Barcelona friss szerzeménye csak ezzel rontotta az egyébként remek teljesítményét. Tanulni mindenből lehet, a magyar válogatott újra megtapasztalta, mi vár rá az Eb-n, ahol minden apró kihagyás büntetést von maga után az ellenfél részéről.

A figyelem szerencsére nem lankadt a harmadik negyedben, remek egyéni teljesítményekkel, csapatszinten kiváló védekezéssel meg is nyertük a játékrészt.

És a hajráig ment is minden kiválóan, bő három perccel a zárás előtt még feljöttünk egyszer hat pontra, aztán úgy tűnt, elfáradtak a mieink, romlott a koncentráció, Izrael meg elhúzott és nagyobb különbséggel nyert, mint amilyen a meccs összképe volt.

FÉRFI KOSÁRLABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
IZRAEL
MAGYARORSZÁG 85–70 (20–20, 27–18, 18–19, 20–13)
Varsó, 150
néző. V: Trawicki, Chrakowiecki, Sosin (mindhárom lengyel)
IZRAEL:
Mekel 4, Dawson 8, KASZPI 17/3, Elijahu 7, KADIR 10. Csere: TIMOR 9, Blajzer 7/3, Pnini 7/6, Zalmanson 2, Ohajon 6, SZIMHON 8/6, Halperin. Szövetségi kapitány: Erez Edelstein
MAGYARORSZÁG:
Wittmann 5/3, VOJVODA 13/6, HANGA 17/6, ALLEN 14/3, Keller Á. 8. Csere: Karahodzsics 2, Ferencz, Perl 2, Eilingsfeld 2, KOVÁCS P. 7/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 2. perc:
4–0. 5. p.: 10–6. 7. p.: 14–13. 12. p.: 22–24. 15. p.: 32–30. 17. p.: 40–30. 23. p.: 49–46. 25. p.: 53–46. 28. p.: 59–49. 35. p.: 70–64.
Kipontozódott:
Kadir (37. p.), Keller Á. (38.)
MESTERMÉRLEG

Erez Edelstein:
– Nehéz meccs volt, a magyar együttes taktikailag nagyszerűen fel van készítve, fizikailag is erős, Hanga, Allen és Vojvoda pedig különleges játékosok. Biztos vagyok benne, hogy a magyaroknak jó Eb-jük lesz Kolozsváron.
Ivkovics Sztojan:
– Jó meccs volt, sok variációt kipróbáltunk Hanga Ádámmal, akadtak, amelyek kifejezetten jól sikerültek. Izrael nagyon erős csapat, de azt hiszem, ennél nem nagyon tud jobban játszani.

A másik mérkőzésen: Lengyelország–Nagy-Britannia 86–76

A torna állása: 1. Izrael 4 pont, 2. Lengyelország 3, 3. Nagy-Britannia 3, 4. Magyarország 2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik