Az élete kész regény – 90 évesen is teniszezik Judik Zoltán, a magyar kosárlabdasport legendája

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.05.13. 16:56
null
Judik Zoltán, a magyar kosárlabdázás legendás alakja (Fotók: Judik Zoltán archívumából, Judik Béla, Földi Imre)
Csak a születési időpontja bizonyítja, hogy 90 éves, ahogy megjelenik az Allee bevásárlóközpontban, ahová Érdről autózott be, hetvennek sem nézném. Megjegyzésemre nevetve válaszolja: „Pedig a magyar kosárlabdázás nagy öregjeivel, Losonczy Árpival, Gellér Sanyival, Hódy Szabival nem tudok közösen átélt meccsekről beszélgetni, annyival fiatalabbak nálam. Csak hetven-hetvenöt évesek...”

 

 

NÉVJEGY: JUDIK ZOLTÁN
Született: 1933. május 5., Budapest
Sportága: kosárlabda
Posztja: irányító
Klubjai: Kelenföldi Munkás SE, MAFC, Bp. Honvéd
Kiemelkedő eredményei: 8x magyar bajnok, 116-szoros válogatott (1954–1960), főiskolai világbajnok (1954), universiade-ezüstérmes (1957, Párizs), 2x Európa-bajnoki 4. (1957, Szófia; 1959, Isztambul), olimpiai 9. (1960, Róma)

Judik Zoltán bizony a legkorábbi dicsőséges generációhoz tartozik, amely a sportág legnagyobb sikereként 1955-ben Európa-bajnok lett. Az aranyérmes csapattagok közül már csak hárman vannak köztünk, Cselkó Tibor, Dallos János, Hódy László – meg tulajdonképpen Judik Zoltán, aki Greminger János mellett a válogatott irányítója volt, de az utolsó pillanatban kikerült a keretből. „A Fehérvári úti SZTK-ban gyökérkezelték a fogamat, s ahogy az akkor megszokott volt, a zománctepsiben úszó löttyből az orvos csipesszel kivett egy injekciós tűt, s beadta az érzéstelenítőt. A tű nem volt fertőtlenítve, a hepatitis lappangási ideje hat hét, úgyhogy éppen Szófiában játszottunk, amikor besárgultam. A hazafelé tartó vonatúton csak a csapatorvos ült velem egy kupéba, a többiektől elkülönítettek, nehogy tíz nappal az Eb rajtja előtt megfertőzzem az egész társaságot.”

Az ágyat nyomta, amíg társai Eb-meccseket játszottak, de a legfontosabbra, a Szovjetunió ellenire kiszökött otthonról, és a Népstadion lelátójára zsúfolódó negyvenezer néző között ülve drukkolta ki a győzelmet...

A MAFC irányítója ruganyos, kreatív volt
A MAFC irányítója ruganyos, kreatív volt


„A nézőtéren nem csak drukkerek voltak, bőr- vagy lódenkabátban figyelték a tömeget a nyomozók, s a szünetben kiemelték azokat, akik túl hangosan huj-huj, hajráztak, vagy a szovjetek ellen buzdítottak. Például a néhány hellyel arrébb ülő műegyetemi évfolyamtársamat, Kvetán Józsit, aki érdekes módon a második félidőre nem tért vissza. Csak 2016-ban, az aranydiplománk ünneplésekor mesélte el, hogy lázítás miatt elvitték, a zárkából másnap kiengedték ugyan, de a tanulmányi osztályon közölték vele, az ország összes egyeteméről kitiltották. Végül Göteborgban fejezte be az egyetemet és telepedett le.”

Miután felépült a fertőző májgyulladásból, visszakerült a válogatottba, s remek formába lendült. „Rangos nemzetközi torna volt akkoriban a bolognai Mairano-kupa, amelyen a részt vevő csapatok edzőinek szavazata alapján 1956-ban engem választottak meg a legjobb magyar játékosnak. Kaptam egy töltőtollkészletet, máig büszkén őrzöm.” Viszont az OTSB nagy hatalmú irányítója, Hegyi Gyula elnök és Kutas István hivatalvezető döntése miatt társaival együtt lemaradt a melbourne-i olimpiáról: „Azt mondták, egy csapat tizenöt tagja csak egy érmet szerezhet, míg tizenöt egyéni versenyzőnek legalább tizenötre van esélye. Így húztak le minket, kosarasokat is a kiutazók listájáról, ahogy az 1954-ben vb-ezüstérmes labdarúgókat. A válogatottak közül csak a vízilabdázókét vitték ki, mert az ő aranyuk úgymond biztos volt...”

Bátran tört be a centerek mellett is
Bátran tört be a centerek mellett is

Ott volt azonban az 1960-as római játékokon, amely annak ellenére az egyik legszebb élménye maradt, hogy a válogatott csak a 9. helyen végzett. „Miután a 16 csapatot négyes csoportokba sorolták, balszerencsénkre a verhetetlen amerikaiakkal, a házigazda olaszokkal és a japánokkal kerültünk össze, s csak az első kettő jutott tovább. A nyolc közé lépésre esélyünk sem volt, ám a »második kört« megnyertük. Csodálattal lestük az amerikai csapat tagjait, ez volt az utolsó amatőr fellépésük, már mindegyiknek volt profi szerződése, az olaszok közül Riminuccit, akinek kiváló tempódobása volt. A legnagyobb élményt a csarnokon kívüli események adták: ott lehettünk az öttusázók utolsó számán – néhányan annyira kifutották magukat, hogy a célba esve elájultak –, Németh Ferenc bajnokká avatásán, láttuk a kenus Parti János győzelmét, az 1000 méteres szám végén vagy hatan borultak be a vízbe, motorcsónakkal mentették ki őket.”

Amellett, hogy a római olimpián olyan később az NBA Hall of Fame-be beválasztott legendák ellen játszott, mint Jerry West, Oscar Robertson, Jerry Lucas, a Harlem Globetrotters varázslóival szemben is pályára lépett 1961 júniusában a Kisstadionban. „Jók voltunk, de a kosárlabdázás más sportág ma már. Tripla, zsákolás még nem volt – mi, irányítók, ha jó napot fogtunk ki, a bemelegítés végén nekifutásból meg tudtuk érinteni a gyűrűt.”

A válogatottban 116-szor játszott, Európa-bajnokságon, olimpián is szerepelhetett
A válogatottban 116-szor játszott, Európa-bajnokságon, olimpián is szerepelhetett


Miután az éra két hazai sztárcsapatával, a MAFC-cal és a Bp. Honvéddal összesen nyolc bajnoki címet szerzett, 116-szor szerepelt a válogatottban (amellyel 1954-ben aranyérmes lett a budapesti főiskolai világbajnokságon, 1957-ben ezüstérmes a párizsi universiadén, 1957-ben és 1959-ben negyedik a szófiai, illetve az isztambuli Európa-bajnokságon), a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázó építészmérnökként kezdett el legalább ennyire sikeres karriert.

A sporttechnológiára specializálódva szerzett magának országos hírnevet: külföldön és itthon csaknem 180 tornaterem, pálya, uszoda, csarnok őrzi a keze nyomát, többek között az athéni sportcsarnok, a budapesti Tüskecsarnok eredeti és csaknem másfél évtizeddel későbbi terve, a szombathelyi Arena Savaria. Skardelli György mérnökcsapatának tagjaként közreműködött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpontja, a Ludovika Aréna és a hozzá tartozó szabadtéri sportpályák megalkotásában, a Puskás Aréna eredeti terveinek létrehozásában, valamint az MVM Dome projektjében. „A húszezres MVM Dome sporttechnológiai munkája nagy feladat volt, vele csaknem párhuzamosan dolgoztam a Pick Szeged és a Tatabánya csarnokán és edzőpályáin. Egy-két éve úgy voltam vele, hogy sok már, abbahagyom, visszaadtam a kamarai számom, ami arra jogosít, hogy tervezzek, de vissza kellett kérnem. Épülőben van a székesfehérvári jégkorongcsarnok, amely tulajdonképpen multifunkciós: az állandó jégpályát hőszigetelő mobilelemekkel letakarva bármilyen borításúra átalakíthatják majd, úgy, mint Tüskecsarnokban. Készen vannak az úgynevezett Fradi-város tervei, az egy épülettömbben fekvő kézilabda-, jégkorong- és az összes küzdősportágnak otthont adó tornacsarnok, az 50 méteres fedett és nyitott uszoda, az atlétikai pálya, közepén a futballpályával, ám a nehéz gazdasági helyzet miatt a kiviteli terv készítését szünetelteti a kormány.”

Építészmérnökként is rangot vívott ki
Építészmérnökként is rangot vívott ki

Szóval még tervez, és a rubindiplomájára hajt... „2006-ban jöttünk össze a műegyetemi évfolyamtársaimmal a diplomaszerzésünk 50. évfordulóján, az akkori arany- után 2016-ban kaptuk meg a gyémánt-, 2021-ben a vasdiplomát, és 2026-ban, a 70. évfordulón esedékes a rubin. Ki tudja, hányan maradunk? A legutóbbi érettségi találkozónkon is csak négyen voltunk már, köztük a 110 méteres gátfutás tizenegyszeres magyar bajnoka, Retezár Imre.”

Szomorúan hozzáfűzi, a hányan maradnak kérdése egyre többször vetődik fel. Például teniszezés közben... Igen, középiskolás kora óta teniszezik, szenior Eb-k és vb-k állandó indulója, a 85 fölötti korosztályban világranglista-vezető és világbajnok volt Szentirmai Erzsébettel vegyes párosban. „Kedd, szerda, péntek, vasárnap manapság is játszom. Most, hogy betöltöttem a kilencvenet, életemben először a villachi nemzetközi versenyen és a horvátországi szenior Európa-bajnokságon is indulhatnék egyéniben és párosban a 90 pluszos kategóriában. Már ha lesz, aki kiáll ellenem... Nem azért, mert olyan jó vagyok, hanem mert nincs már élő ember, aki még teniszezik és járja a versenyeket. Az a baj, hogy csak a nevezés lezárása után tudod meg, vannak-e legalább hárman a korcsoportodban, ha nincsenek, lejjebb sorolnak a 85, vagy a 80 évesek közé, ők meg azért már sokkal jobbak lehetnek... De mostanra már rájöttem, nem az eredmény a lényeg, hanem hogy ott vagyok és nem a tepsiben. Az utóbbi időben hat-heten is leépültek vagy eltávoztak a korábbi játszótársaim közül. Időnként már én restelkedem miatta, hogy ilyen jól vagyok – meg hálás az
Istennek és a genetikáért a szüleimnek.”

Pannonhalmán ünnepelte az egész család Judik Zoltán 90. születésnapját
Pannonhalmán ünnepelte az egész család Judik Zoltán 90. születésnapját


Teniszsikerek ide vagy oda, az MKOSZ életműdíjasaként a kosárlabdázástól sem szakadt el: ő a Kosarasok Klubja, a korábbi játékosokat, edzőket, játék- és sportvezetőket 2018 óta ismét közös pályára „terelő” szervezet alapítója. „Ott is újítanék, azt szeretném, hogy az alkalmi sztorizgatás mellett kulturális értékkel is gazdagodjon az összejövetelünk, meghívnám egy beszélgetésre Frenreisz Karcsit, a sportágba belekóstoló Bujtor István és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba és a Műszaki Egyetemre is velem együtt járó Latinovits Zoltán testvérét. Felvettem a kapcsolatot dr. Gaál Botond teológussal, matematikus-fizikussal is, aki debreceni kosárlabdázóként akkor volt ösztöndíjasként Edinburgh-ban, amikor ott a sportág fejlődésnek indult. Ő is örömmel jönne el közénk.”


A Kosarasok Klubjának egyik vezetője egyébként állandó teniszpartnere is – a fia, Judik Béla, a Honvéddal és a Szolnokkal is bajnokságot nyerő, 67-szeres válogatott kosárlabdázó. A Honvéddal bajnok, 25-szörös válogatott játékos a veje, Misek Csaba is, akinek kisebbik fia, Misek Levente jelenleg is a MAFC irányítója. A négy nemzedéket, Judik Zoltán és felesége, Zsuzsa (a családban csak „Nanó”) három gyerekét, kilenc unokáját és tizenkét dédunokáját a „papa” 90. születésnapjára összetrombitáló ünnepségre Levente azért nem tudott Pannonhalmára elmenni, mert Pécsen játszott csapatával rájátszást az élvonalba jutásért.

Történelmi famíliából származó feleségével 66 éve házasok, „Nanó” a családjuk alapja
Történelmi famíliából származó feleségével 66 éve házasok, „Nanó” a családjuk alapja


„A feleségemnek köszönhetem, hogy valóban szenzációs családom van. Ez erősíti meg az embert az életben mindenben. Lélekemelő volt, hogy ennyien együtt voltunk, hosszú hónapokra feltöltődtünk.”

S ha már Judik Zoltán a szenzációs családot említette, az övék tényleg az. Édesanyja nagybátyja Szentes Anzelm, ciszterci rendi perjel volt Zircen, kormányfőtanácsos. A felesége apai ágon Heim – a dédapja Heim Péter miniszteri tanácsos, a posta és távirda elnök-igazgatója volt, nagypapája pedig Heim Pál világhírű gyermekgyógyász –, anyai ágon Genersich, felmenője többek között Genersich Antal orvos, egyetemi tanár, a kolozsvári orvostudományi egyetem megalapítója. Hogy az élete kész regény? „Az utóbbi évtizedekben megírtam és négyszer bővítettem is az életrajzomat, illetve a családunk sztoriját, összegyűjtöttem apósom, Heim Ernő történetét a saját életképei alapján, kétszer 300 oldalba rendeztem kétszáz Genersich-leszármazott adatait, diplomáit, képeit. És jó ideje gyűjtögetem a nekem sokat jelentő idézeteket Adytól Petőfin át Gárdonyi Gézáig, minden hívő, hazáját és családját szerető embernek ajánlva.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 13-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik