Párizs 2024: erős selejtezőcsoportokban a magyar 3x3-as kosárválogatottak

Vágólapra másolva!
2024.01.23. 14:42
Megkapták csoportellenfeleiket a magyar 3x3-as kosárlabdaválogatottak a tavaszi olimpiai selejtezőkre (Fotó: hunbasket.hu)
A női és férfi 3x3-as magyar kosárlabda-válogatott is erős csoportba került a debreceni olimpiai kvalifikációs tornán.

A magyar női válogatott az április 12-től 14-ig Hongkongban sorra kerülő első selejtezőtornán is szerepel: az ázsiai versenyen a lengyelekkel, az egyiptomiakkal és a házigazdákkal került egy négyesbe, a másik csoportban a hollandok, az azeriek, a mongolok és a chileiek küzdenek meg egymással. A tornáról az első helyezett jut ki az olimpiára.

A második kört Japánban a magyarok nélkül rendezik, majd a korábban kijelölt, május 23. és 26. közötti dátumhoz képest egy héttel hamarabb, május 16. és 19. között a hajdúsági városban rendezik az utolsó selejtezőtornát, melyen a férfiak mindenképp érdekeltek lesznek, a nők csak akkor, ha Hongkongban nem járnak sikerrel.

A férfi válogatott csoportellenfelei – a Debreceni Sportcentrum honlapjának beszámolója alapján – az Amerika Kupa-győztes Puerto Rico, valamint a szintén esélyes Hollandia és Ausztria legjobbjai lesznek. A 16 együttest négy kvartettben felvonultató viadal első három helyezettje szerez párizsi indulási jogot.

A női együttes – sikertelen áprilisi kvalifikáció esetén – Debrecenben a tokiói olimpiai álmokat összetörő olaszokkal, továbbá a jó formát mutató hollandokkal és izraeliekkel játssza csoportmeccseit, és ugyancsak az első három hely valamelyikének megszerzésével harcolhatja ki az olimpiai részvételt.

Az első két selejtezőtornáról nemenként 1-1, a harmadik tornáról nemenként 3-3 csapat szerez jogot az olimpiai részvételre. Amennyiben valaki kivívja a részvétel jogát az első vagy a második tornán, akkor a harmadikon már nem lesz ott, helyére a NOB által elfogadott rendszer alapján fognak kijelölni új csapatot. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik