A döntőre is maradt még energiájuk, Sztyepanováék Európa trónján

Vágólapra másolva!
2007.10.07. 22:32
Az Olaszországban zajló 30. női kosárlabda Európa-bajnokság fináléjában az orosz válogatott hat ponttal, 74-68-ra legyőzte a spanyol nemzeti csapatot. A nagyszünet előtt abszolút alárendelt szerepet játszott Evaristo Perez alakulata, amely nagy hajrával végül megszorongatta ugyan előzetesen jóval esélyesebbnek tartott riválisát, de fordítani már nem tudott. A 28 pontig jutó Amaya Valdemoro a torna legértékesebb játékosának járó MVP-díjjal vigasztalódhat.
Amaya Valdemoro: arany helyett MVP
fibaeurope.com
Amaya Valdemoro: arany helyett MVP
Amaya Valdemoro: arany helyett MVP
fibaeurope.com
Amaya Valdemoro: arany helyett MVP
A két évvel ezelőtti kontinenstorna fináléjában a csehek ellen elvérző orosz nemzeti csapat már-már megalázó különbséggel verte Lettország legjobbjait az elődöntőben (67-36), a másik ágon a spanyolok a fehéroroszok testén át jutottak a döntőbe (70-54). A gyengébbik nem harmincadik alkalommal kiírt Európa-bajnokságának aranycsatáján tizenkilenc másodpercet kellett várni az első pontra, Sztyepanova hibátlanul büntetőzött (2-0). Az első hispán dobás a 2. perc végén talált utat a gyűrűbe, Valdemoro a hárompontos-vonalon túlról célzott sebészi pontossággal (2-3).

Ezt követően az első felvonásban Igor Grugyin együttese azt csinált a chieti sportcsarnok parkettjén, amit akart, az első negyed végén 23-13 állt az eredményjelzőn. A 14. percben Oszipova tiszta dobóhelyzetben nem hibázott, duplájával tizennyolc pontra hízott a két csapat közti különbség (33-15). Negyvenkilenc másodperccel a nagyszünet előtt Korsztyin középtávolijával már huszonegy pont volt közte (44-23). Négy másodperccel a dudaszó arénát betöltő búgó hangjának megszólalása előtt Valdemoro két büntetője közül az egyiket elhibázta, így féltávnál 44-24 volt olvasható a mátrixtáblán.

A térfélcserét követően többször is megkísérelték a felzárkózást a spanyolok, de a rendkívül határozott orosz védelem állta a sarat. Egészen a 27. percig, ekkor Palau hármasa célba talált, ezzel ha nem is kerültek még lőtávon belülre az ibériaiak, de a remény újra felcsillant (49-37). A negyed hajrájára már egészen feljöttek Evaristo Perez tanítványai, a játékrészt 21-9-re nyerve izgalmassá tették a záró felvonást.

A 32. percben Zurro duplájával a korábban szakadéknyi különbséget négy pontra olvasztották a spanyolok (53-49), formájukat látva igazán sajnálhatták az azt megelőző két és fél negyednyi vesszőfutást. Ezt követően néhány kivédekezett spanyol támadás és pontosan befejezett ellenakció után fellélegezhettek az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott oroszok.

Három perccel a vége előtt még tizenkét pont volt a különbség, a véghajrához közdeledve azonban ismét melegedett a pite, 51 másodperccel a lefújás előtt négy egységre jött fel a hispán csapat. Ehhez persze elengedhetetlen volt Valdemoro hármasa (69-65). Huszonhét másodperc volt vissza, amikor Evaristo Perez időt kért, elképzelései azonban nem valósulhattak meg, mivel döntő pillanatokban nem remegtek meg a büntetővonalon az orosz kezek. 74-68 a vége, Oroszország ülhetett fel a kontinens trónjára.

30. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (OLASZORSZÁG)

DÖNTŐ (CHIETI):
Oroszország-Spanyolország 74-68 (23-13, 21-11, 9-21, 21-23)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik