Baloghot korai leírni

HORVÁTH LÁSZLÓ, S. TÓTH JÁNOSHORVÁTH LÁSZLÓ, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.01.17. 19:47
Címkék
Arról folyt a szó a GYSEV szerdai Euroliga-meccsét megelőzően a soproni sportcsarnok lelátóján, hogy beteljesülnek-e a jóslatok, s valóban tüntetnek-e az ultrák a Ruzomberok elleni csata ürügyén. Nos, a pletykák pletykák maradtak, a demonstráció elmaradt, ha csak azt nem tekintjük egyfajta állásfoglalásnak a helyiek részéről, hogy jó ideig a maroknyi, ám szlovák nemzeti zászlókkal jócskán felszerelkezett Rózsahegy-tábor hangja elnyomta a bágyadt Sopron-biztatásokat.
A Ruzomberok ellen ismét igazolódott: Balogh Judit (a labdával) nélkülözhetetlen (Fotó: Pluzsik Tamás)
A Ruzomberok ellen ismét igazolódott: Balogh Judit (a labdával) nélkülözhetetlen (Fotó: Pluzsik Tamás)
A Ruzomberok ellen ismét igazolódott: Balogh Judit (a labdával) nélkülözhetetlen (Fotó: Pluzsik Tamás)
A Ruzomberok ellen ismét igazolódott: Balogh Judit (a labdával) nélkülözhetetlen (Fotó: Pluzsik Tamás)
A Ruzomberok ellen ismét igazolódott: Balogh Judit (a labdával) nélkülözhetetlen (Fotó: Pluzsik Tamás)
A Ruzomberok ellen ismét igazolódott: Balogh Judit (a labdával) nélkülözhetetlen (Fotó: Pluzsik Tamás)
Pedig a találkozó nyitánya olyan volt, mint egy álomszép regény: a magyar címvédő egy 10–0-s rohammal állva hagyta a kupasorozatban a szerdai fellépéséig idegenben csak nyerő Ruzomberokot. Persze a GYSEV-nek nem sok választása volt, e csatát győztesen kellett megvívnia ahhoz, hogy Euroliga-reményei ne porladjanak szét. A zöld-sárgák megfeleltek a mestervizsgán, hiszen nemcsak térdre kényszerítették riválisukat, de végül 18 pont különbséggel nyertek (70–52), azaz az egymás elleni összevetésben az "örökös” szlovák aranyérmes elé kerültek.
Mindehhez szükség volt arra, hogy a csapat okuljon a csúfos szegedi bajnoki kudarcból, és néhány nap alatt újjáépítse önmagát. Ám tévedés volna azt hinni, hogy az újjászületés csakis a klubvezetés haragos ultimátumának eredménye. A lényeg inkább az, hogy egy új felfogású GYSEV kosárlabdázott szerda este; az egyénieskedésre hajlamos légiósok beálltak a sorba (ha olykor kiestek szerepükből, a pályán belülről is jött a kemény intés), mindenki a közös célért küzdött, izzadt. Ez például megnyilvánult abban, hogy az orosz Zakaluzsnaja vállalta a szürke mezőnymunkát; emiatt 33 percnyi játékkal mindössze nyolc pontig jutott, viszont szívósan szedte a lepattanókat (8), szorgosan orozgatta el a labdát (5) és gólpasszokkal (3) szolgálta ki a társakat.

Nôi Euroliga

Alapszakasz, 8. forduló.
Még nem közölt eredmények.
A-csoport: Buducsnoszt (jugoszláv)–Tarbes (francia) 71–70.
Az állás: 1. Valenciennes (francia) 15 pont, 2. Brno (cseh) 14, 3. Pécs 13, 4. Jekatyerinburg (orosz) 12 (552–551), 5. Como (olasz) 12 (531–549), 6. Buducsnoszt 11, 7. Tarbes 10, 8. Pabianice (lengyel) 9.
B-csoport: Lavezzini Basket Parma (olasz)–Lietuvos Vilnius (litván) 80–67, Casares Valencia (spanyol)–Famila Schio (olasz) 65–47.
Az állás: 1. Gdynia (lengyel) 14 pont, 2. Ruzomberok (szlovák) 13 (588–534), 3. GYSEV 13 (558–512), 4. Bourges (francia) 13 (554–518), 5. Valencia 12, 6. Vilnius 11 (537–575), 7. Parma 11 (527–575), 8. Schio 9
A fegyelmezettség és a hatékony védekezés mellett persze szükség volt egy extrateljesítményre a társulatban, s ezzel Balogh Judit rukkolt ki. A meccset megelőzően már csapatközeli berkekben is hallatszottak olyan hangok, hogy a több mint kétszázszoros válogatott ideje lassan lejár. Aki figyelte Balogh produkcióját, és látta a csapat tanácstalanságát, amikor a bedobó sérülés miatt hosszú perceket hiányzott, megerősítheti: amíg "Bubu” önként vissza nem adja szerepét, addig a GYSEV nem engedheti meg magának, hogy nélkülözze a tavalyi év játékosát…
Ha úgy tetszik, a kontinens legjobb női vetélkedésének másik magyar résztvevője, a Pécs sem engendhette volna meg magának, hogy elbukja a cseh Brno elleni csütörtöki fellépését. Sokak szerint a második hely volt a tét a baranyai összecsapáson, ennek tükrében pedig különösen bosszantó a finisbeli hazai összeomlás, s a cseh diadal. Meglehetősen fáradt volt péntek délben Rátgéber László, a Pécsi VSK női kosárlabdacsapatának vezetőedzője. Ami érthető is, hiszen egész éjjel virrasztott, fejben többször is lejátszotta a találkozót, amelyet videóról kétszer végignézett, a kulcsjeleneteket pedig még többször tanulmányozta.
"Tizenhattal több lepattanót szereztek meg a csehek, mint mi, és ez döntőnek bizonyult – magyarázta a szakember. – A végén pedig szerencsénk sem volt. A Brno erős csapat, ennek ellenére nyerhettünk volna ellene. Nem szégyen kikapni, de a vereséget nehéz elviselni. Főleg ha ilyenről van szó, mint amilyet csütörtökön szenvedtünk el. Sokat azonban nem lehet keseregni rajta, hiszen bár messzebb kerültünk a második helytől a csoportban, tovább folytatjuk a küzdelmet a legjobb négy közé jutásért.”
Nem csak ő, hanem a pécsi játékosok is nehezen viselték el a vereséget, láthatóan nekikeseredtek miatta. Egyhamar nehéz lesz lelket önteni beléjük. Még szerencse, hogy a legközelebbi bajnokin, szombaton a vasutasok a saját pályájukon játszanak, és a Zala Volán papíron könnyebb ellenfélnek ígérkezik. Egy esetleges nagyarányú győzelem segít, hogy hamarabb gyógyuljanak be a sebek. Mert búslakodni nincs idő: a jövő héten a lengyel Pabianice otthonában kell javítaniuk Iványiéknak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik