Patrick Ewing visszavonult

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2002.09.18. 23:07
Címkék
"Minden hiányozni fog, de nagyon. Nagyszerű pályafutás áll mögöttem, minden percét élveztem, és a világért sem cserélném el az emlékeimet  többek között e szavak kíséretében lépett le kedden az NBA színpadáról Patrick Ewing, a nagy harcos, aki nélkül tizenöt éven át elképzelhetetlen volt a New York Knicks csapata.
Patrick Ewingot nem viselte meg a döntés
Patrick Ewingot nem viselte meg a döntés
Patrick Ewingot nem viselte meg a döntés
Patrick Ewingot nem viselte meg a döntés
Patrick Ewingot nem viselte meg a döntés
Patrick Ewingot nem viselte meg a döntés
Hol máshol is jelenthették volna be a búcsút, mint Manhattan egyik elegáns szállodájában, ahol a régi játszótársak közül megjelent például Charley Ward, Allan Houston, Herb Williams, Mark Jackson, az ellenfélként is jó barát Alonzo Mourning, az edzők közül Mike Jarvis, Don Chaney és Jeff Van Gundy.
Gyökeres szakításról mindazonáltal nincs szó – hogy rögtön a jövővel, és ne a dicső múlttal foglalkozzunk –, hiszen Ewing máris segédedzői állást vállalt Michael Jordan csapatánál, a Washington Wizardsnál. Doug Collins, az ottani főedző máris lelkendezik, micsoda kiváltságban lesz részük a washingtoni kosarasoknak azáltal, hogy mindennap tanulhatnak valamit a Hírességek Csarnokának egyik jövendőbeli "lakójától”. Mert arról nincs vita, hogy amint lehetővé válik a jelölés, Ewing bebocsátást nyer a legnagyobbaknak fenntartott szentélybe. Még úgy is, hogy egyetlen ujján sem csillog NBA-bajnoki gyűrű.
"Csalódott vagyok, hogy nem lettem bajnok, legalábbis a profik között – mondta az egyetemi bajnokságban és két olimpián azért csak-csak "bearanyozódó” center. – Mindent megtettünk, hogy legalább egy bajnoki címet nyerjünk a New Yorkkal, de nem sikerült. Túl kellett lépni ezen, ilyen az élet.” Bizony, a sors az NBA-döntőkben egyszer sem kényeztette el a ligába az 1985-ös draft első helyezettjeként bebocsátást nyert, Jamaicában született, szüleivel 11 éves korában az Egyesült Államokba érkezett fiatalembert: 1994–ben 3–2-es vezetésről kapott ki a Knicks a Houstontól, 1999-ben pedig részben az ő sérülése miatt sikeredett egyoldalúra a San Antonio elleni finálé (1–4).
Névjegy

PATRICK EWING
Született: 1962. augusztus 5., Kingston (Jamaica)
Állampolgársága: amerikai
Posztja: center
Klubjai. NCAA: Georgetown (1981–1985). NBA: New York Knicks (1985–2000), Seattle SuperSonics (2000–2001), Orlando Magic (2001–2002)
Legnagyobb sikerei: 2x olimpiai bajnok (1984, 1992), 2x NBA-döntôs (1994, 1999), 11x All Star-válogatott, NCAA-bajnok (1984), az év újonca az NBA-ban (1985–86), az NBA történetének 50 legjobb játékosa közé választották
Nyomot persze bajnoki gyűrűk nélkül is hagy maga után – csak néhány kiragadott példa: 24 815 pontot és 11 606 lepattanót szerzett NBA-pályafutása során, tizenegy kategóriában vezeti a Knicks örökstatisztikáit. Ô persze úgy érzi, negyven év felett is érdemben hozzá tudott volna tenni ehhez. "A nyár elején ötven százalék esélyt adtam arra, hogy folytatom. Aztán mégis úgy láttam, ideje abbahagyni. Szép volt, jó volt, de elég volt. Annak ellenére, hogy néhány csapat még hívott játszani. Persze ha a Wizardsnál egyszer azt mondanák, hogy tegyem le a jegyzettömböt, öltsek szerelést, mert szükségük van a pontjaimra…” – ragadta meg egy pillanatra a kiskapu kilincsét a civilben háromgyermekes családapa. Egy szó mint száz: nem megy messzire…
Három rövid hír a liga környékéről: Allen Iversont, a Philadelphia hátvédjét az utolsó két vádpont alól is felmentették az ellene tiltott fegyverviselés és garázdaság miatt folytatott vizsgálat végén; az indianai Ron Artest kihívta a rendőrséget, miután felesége többször megütötte őt – az asszonyt rövid időre őrizetbe vették; a pénteken autóbalesetet szenvedett atlantai csatár, DerMarr Johnson hamarosan elhagyhatja a kórházat, ám négyszeres nyakcsigolyatörése miatt a következő idényben nem játszhat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik