PAPP BÁLINT 2021.12.14 11:21 Frissítve: 2021.12.15 11:51

Bizonyítványosztás: így láttuk mi és így látták olvasóink női kéziseink vb-szereplését

Fiatal átlagéletkorú nemzeti csapatunké lehet a jövő, de ehhez az is kell, hogy minél több rutinnal kezelje a nagy világversenyeket, és ne essen szét egy-egy kudarc után.

 

A debreceniek 21 éves irányítója, Vámos Petra fiatal kora ellenére a válogatott kulcsembere volt: megbízhatóan, kevés hibával játszott, és fontos gólokat szerzett (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Ahhoz, hogy megtanulj győzni, néha veszítened is kell.”

 
Golovin: A rutin és a fiatalság között óriási szakadék van – kapitányi étékelés

Közeleg a szenteste, ami egyrészt azt jelenti, hogy napok kérdése, s eljön a Megváltó, másrészt – és esetünkben most ez a lényegesebb – jelzi, a magyar női kézilabda-válogatott túl van egy újabb nagy tornán, ezúttal a spanyolországi világbajnokságon. Ilyenkor abban reménykedünk, hogy a mieink a lehető legtovább, az éremcsatákig menetelnek – erre tizenhat éve, a 2005-ben szerzett vb-bronz óta hiába várunk. Most a középdöntős csoportban elért harmadik hely jelentette a végállomást, azaz a hazai szövetség nyolc közé jutási célja nem sikerült, a válogatott nem tudta teljesíteni az elvárást. Ez a szikár tény, ám ennél sokkal több tanulsággal szolgált ez a világverseny (is), miként a nyáron kinevezett szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir is számos megfontolandó kijelentést, megállapítást tett az elmúlt két hétben.

TIZENHATODIKBÓL ALIGHA LESZ HIRTELEN ÖTÖDIK

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-MÉRKŐZÉSEI
CSOPORTKÖR
Magyarország–Szlovákia 35–29
Magyarország–Csehország 32–29
Németország–Magyarország 25–24
KÖZÉPDÖNTŐ
Magyarország–Dánia 19–30
Magyarország–Kongó 30–22
Magyarország–Dél-Korea 35–28

Ilyen volt például írásunk kezdő idézete. Ha az előző két világbajnokság eredményeit nézzük, a magyar együttes négy éve Németországban három-három győzelemmel és vereséggel a 15., míg 2019-ben, Japánban három sikerrel és négy vereséggel lett 14. (mindkét helyezés egyébként a női szakág történetének két legrosszabb vb-szereplése). 2019-ben Spanyolország, Montenegró, Románia és Franciaország is nyert a mieink ellen, miközben mi csak három nem európai, a kazah, a szenegáli és az argentin együttest tudtuk két vállra fektetni. Idén is gond nélkül győztük le a kontinensünkön kívülről érkező válogatottakat, Kongót és Dél-Koreát, ahogy a magyarnál szerényebb játékerőt képviselő Szlovákia és Csehország sem jelentett akadályt, az azonos, de talán valamivel magasabb szintet képviselő Németország és Dánia ellen azonban elvéreztünk.

A két roppant fájdalmas vereség a továbbjutásunkba került, egyben véget vetett negyeddöntős álmainknak. Ezek kapcsán szögezte le a szövetségi kapitány, hogy a sportban és a játékban nemcsak győzünk, hanem olykor kikapunk, játékosainknak meg kell tanulniuk feldolgozni a vereségeket, nem tragédiaként felfogni egy-egy kudarcot, mert ha mentálisan nem tudják kezelni ezeket a helyzeteket, és lelkileg túlzottan megviseli őket, rámehet a következő meccs vagy akár az egész torna is. Így történt a dánok ellen a középdöntő rajtján, mert a németektől elszenvedett vereség után szétesett a csapat. A két vesztes meccs is megmutatta, válogatottunk egyelőre messze van a szűken vett világelittől, ahová a norvégokat, a franciákat, a hollandokat, az oroszokat vagy a svédeket sorolhatjuk. Azért kell dolgoznunk a következő időszakban és a párizsi olimpiáig hátralévő három évben, hogy felzárkózzunk az elit mögötti mezőnyhöz, ahová a dánok és a németek a mostani tornán meggyőző teljesítménnyel menetelnek. A hatodik–nyolcadik hely elérése is kemény munka lesz, főleg ha azt vesszük, hogy a 2013-as vb-8. hely óta nem jutott be az első tízbe Magyarország. Ám a fokozatosság elvét sem szabad elfelejteni, Golovin (aki már kinevezésekor is hangsúlyozta, a jelenlegi erőviszonyok alapján nagyjából a tizedik hely környékére lehet tenni válogatottunkat a nemzetközi mezőnyben) maga szögezte le a tőle megszokott józansággal, hogy aki a legutóbbi tornán, mondjuk, tizenhatodik lett, szinte elképzelhetetlen, hogy a következőn odaérjen az ötödikre.

HIÁNYOZTAK A VEZÉREK

 KI LESZ A KAPITÁNY MEGHOSSZABBÍTOTT KEZE?

SKALICZKI László mesteredző: „Változó teljesítményt nyújtott válogatottunk a világbajnokságon. Jól melegedett be az első két csoportmérkőzésen, jó volt a felvezetés a németek elleni harmadik meccsre, amelyet jól is kezdett, de a hibák után mégis más „pályára” került és ezt a helyzetet ez a fiatal keret nem tudta kezelni. Szerkezeti gondjaink is akadtak bizonyos esetekben, a védőcentrumban az ellenfél beállóival és lövőivel, illetve irányítóival szemben, nem volt mindig feszes a védelem, így nem adott támpontot a kapusoknak. A hátsó alakzatunk nem tudta elvenni azokat a területeket a riválisoktól, amelyeket kellett volna. Pozitívum viszont, hogy a lerohanásokat szépen végigvitte.

Klujber Katrin sérülésével a támadási repertoárunk csökkent, a húzásokban és a kontrákban nem volt meg a szélesség, a kapura törési szándék, amivel nyomás alá helyeztük volna az ellenfelek védelmét. Egyénileg nézve, Márton Grétának és Vámos Petrának nagyon jó ugródeszka volt ez a világbajnokság, más dimenzióba került a játékuk. Kérdés, hogy a rutinosabbak, a középkorosztályhoz tartozók közül ki lesz, aki kovászt tudna adni, olyan hitet, lendületet és átállást, amivel átlendülhetnek a többiek is a kritikus pillanatokon. Olyan játékosra gondolok, aki a szövetségi kapitány meghosszabbított jobbkeze is a pályán, és segíthet a hullámzás és a kishitűség leküzdésében.”

Golovin Vlagyimir úgy vette át az irányítást, hogy tudta, a tokiói olimpián egyaránt vállsérülést szenvedő karmesterek közül a csapatkapitány Kovacsics Anikóval és Szucsánszki Zitával sem számolhat, a világbajnoki rajt előtt két héttel pedig a védelem oszlopa, Tomori Zsuzsanna is lemondta a spanyolországi részvételt. Golovin sosem rejtette véka alá, hiányoznak a vezérek a keretből, a három említett alapember kiesése pedig alapvetően határozta meg a szereplésünket. A roppant tehetséges és agilis Vámos Petra viszont nagyszerűen helytállt ezen a tornán, de tisztán látszik, hogy mögötte – Kovacsics nélkül – nagy űr tátong irányítóposzton. Azzal sem számolhatott nyilván előzetesen a szövetségi kapitány, hogy a támadásban fontos láncszemnek számító, Spanyolországban gólerősen kezdő jobbátlövő, Klujber Katrin nagyon korán, a Németországgal vívott harmadik csoportmeccsünk első perceiben kidől combsérülés miatt. Az már más kérdés, hogy a németek és a dánok elleni fontos találkozón többnyire miért támadtak a mieink két jobbkezessel, miközben Klujber kiesésével is maradt még két balkezes átlövő Planéta Szimonetta és Albek Anna személyében.

A nagy tornákon való jó szerepléshez elengedhetetlen a jó kapusteljesítmény, és ezen a téren talán lehet némi hiányérzetünk. Bíró Blanka és Szikora Melinda is képes klasszis produkcióra, ezt már nem egyszer, nem kétszer bizonyították, és bár Spanyolországban is bemutattak bravúrokat, valamivel mégis kevesebbet, mint amennyivel elkényeztették a szurkolókat az elmúlt években. Ahogyan a szélsőjátékban – ahonnan az eddigi versenyeken sokszor érkeztek a „megmentő” gólok – is maradt még tartalék. Az is látszik, a védelem közepén még nincs meg a tökéletes megoldás. Planéta és Bordás Réka szerepeltetése hármas védőként egyáltalán nem rossz ötlet, bizonyos helyzetekben jól is működött a két debreceni játékos pároskapcsolata, sokat védekeztünk ezzel a felállással, miközben más variációt jóval kevesebbszer próbált ki a szakmai stáb, amely pontosan tisztában van azzal, hogy a következő hónapok egyik leg­égetőbb feladata megtalálni az összhangot a védelemben – talán a tavaszi Európa-bajnoki selejtezőkig közelebb is juthat a megoldáshoz.

MINEK SIRATNI A KÖNNYEBB NEGYEDDÖNTŐS ÁGAT?

Utólag teljesen felesleges ezen keseregni, de ettől még fel lehet tenni a kérdést, hogy vajon mikor lesz újra ekkora esélye a magyar válogatottnak a négy közé jutásra? Habár a csoportkörben csupa európai együttessel sorsolták össze a mieinket, a papírforma alapján (is) joggal volt elvárható a továbbjutást érő első három hely valamelyikének megszerzése. A középdöntős ág is kellemesnek volt mondható a dánokkal és a dél-koreaiakkal, pláne hogy a nyolc között a házigazda spanyol vagy a brazil csapat következett volna, azaz az elődöntőig elkerültük volna a norvégokat, a franciákat, az oroszokat, a hollandokat és a svédeket is. Ez viszont már a múlt, ami nem visz előre, a világbajnoki tapasztalatok feldolgozása és felhasználása azonban igen. A Granollersből hétfőn hazatérő magyar keretben nyolc világbajnoki újonc volt, szintén nyolcan szerepeltek az egyaránt Golovin irányította, 2018-ban világbajnokságot nyerő vagy a 2019-ben Európa-bajnok juniorválogatottban. Ráadásul a tizennyolc játékosból tízen még be sem töltötték a 25. életévüket. Nekik tehát még bőven rutint kell szerezniük, és akkor jövőre ugyanekkor, az Eb utáni értékelésben már úgy összegezhetünk, hogy valóban megtanultak győzni.

(Fotó: MTI)

VILÁGBAJNOKI BIZONYÍTVÁNY – ÍGY LÁTTUK MI ÉS ÍGY LÁTTÁK OLVASÓINK A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-SZEREPLÉSÉT 

Miután a legjobb nyolc közé jutásról lemaradó magyar válogatott a vasárnapi harmadik, utolsó középdöntős mérkőzéssel befejezte a szereplését a spanyolországi világbajnokságon, elkészítettük a nagy tornák idején szokásos csapatbizonyítványt. A magyar szempontból négy győzelemmel és két vereséggel végződő viadalon az egész tornán nyújtott teljesítményt osztályoztuk (1-től 10-ig), szűkebben a sportformát és a mutatott játékot – mindenkinél a saját mércéjéhez mérten.

A statisztikai adatoknál a Nemzetközi Kézilabda-szövetség adatbázisát és számait vettük alapul. Ezek a számok a statisztikát kezelő önkéntesek szokásos szeszélye miatt készpénznek semmiképpen sem vehetők, de arra jók, hogy általános képet kapjunk a magyar kerettagok teljesítményéről.

KAPUSOK

BÍRÓ Blanka
Első nagy tornáján vezette csapatkapitányként társait és ha éppen nem volt a pályán, akkor is a játékkal együtt élve folyamatosan biztatta, hajtotta a többieket a kispadról, tanácsokkal segített a védelemnek. A németek elleni csoportrangadón pazar formában védett, összességében is hozott egy jó szintet, de alighanem ő is egyetértene azzal, hogy még több meccsen jött volna jól a németekkel szemben mutatott vagy az FTC-ben ősszel sokszor megcsodált teljesítménye.

Lövés/védés: 116/37 (32%)
Játékidő: 2:43:31
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.57

SZEMEREY Zsófi
A vb-felkészülés előtt a koronavírus miatt kidőlt Janurik Kinga helyett kapott esélyt, amire a mosonmagyaróvári klubjában az elmúlt hónapokban mutatott teljesítménye alapján abszolút rászolgált. Spanyolországban azonban csak két meccsre nevezte be a szakmai stáb, a neki jutott minimális lehetőség során pedig gyakorlatilag lehetetlen küldetés volt, hogy meg tudja villantani az igazi tudását.

Lövés/védés: 16/2 (13%)
Játékidő: 28:50
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.9

SZIKORA Melinda
Harminchárom évesen is magasan a keret rangidőse volt és rutinja el is kélt a folyamatos összecsiszolódásban lévő védelem mögött. Nagyjából ugyanannyi lehetőséghez jutott, mint Bíró Blanka, de valamivel alacsonyabb hatékonysággal muzsikált. Tette a dolgát becsülettel, de vele kapcsolatban is áll: kicsivel több bravúrt bemutatva még több lendületet adhatott volna hátulról a válogatottnak.

Lövés/védés: 89/23 (26%)
Játékidő: 2:29:18
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.4

JOBBSZÉLSŐK

KOVÁCS Anett
Nyolc válogatott meccsel a háta mögött lépett pályára pályafutása első felnőtt tornáján. A posztján évek óta biztos pontnak számító Lukács Viktória mögött jóval kevesebb lehetőséget kapott, ám, ha a következő hónapokban ferencvárosi klubjában stabilan tudja tartani a formáját a Bajnokok Ligájában is, akkor megőrizheti helyét a nemzeti csapatban és akár már a következő világversenyen is sokkal jobb hatékonysággal értékesítheti a helyzeteit.

Lövés/gól: 15/6 (40%)
Gólpassz/technikai hiba: –/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás:
Játékidő: 1:31:41
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.58

LUKÁCS Viktória
Hektikus és megterhelő őszt zárt a győri csapatban. A világbajnokságon sem sokat „koptatta a kispadot”, viszont a spanyolországi mérkőzéseken is hullámzó volt a formája, de a németek és – közel hibátlan lövési hatékonyságával – Kongó ellen a középdöntőben azért megcsillantotta igazi tudását. Volt már jobb világversenye és biztosak vagyunk benne, hogy a következő években bőven lesznek még sokkal jobban sikerülő nagy tornái.

Lövés/gól: 30/19 (63%)
Gólpassz/technikai hiba: 6/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 4:25:21
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.34

JOBBÁTLÖVŐK

ALBEK Anna
A felkészülés kezdetekor került be a keretbe, a franciák elleni vb-felkészülési meccseken játszott először a válogatottban. A torna hat meccsén azonban még egy mérkőzésnyi időt sem töltött el a pályán, így nehéz reálisan értékelni a teljesítményét és egyelőre az sem világos, hogy pontosan milyen szerepet szán neki a szakmai stáb. Az viszont biztos, hogy a mindössze 20 éves, még korántsem kiforrott tehetség adottságaiból támadásban és védekezésben is jó lenne profitálni a jövőben.

Lövés/gól: 9/2 (22%)
Gólpassz/technikai hiba: 4/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/1
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 54:43
A Nemzeti Sport osztályzata:
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.57

KLUJBER Katrin
Pazar formában kezdte a tornát, az első két csoportmérkőzésen 18 gólt szerezve a hátán cipelte a válogatottat, a harmadik llíriai találkozó első perceiben azonban gyakorlatilag véget is ért neki a világbajnokság. Valószínűleg még sokáig fogunk azon sopánkodni és sóhajtozni, meddig juthatott volna a csapat, ha a balkezes átlövő combja nem sérül meg a németekkel vívott sorsdöntő csoportrangadó elején...

Lövés/gól: 29/20 (69%)
Gólpassz/technikai hiba: 10/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:25:51
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.8

PLANÉTA Szimonetta
Sérülések miatt három év után szerepelt újra világversenyen, reméljük, mostantól ilyen hosszú kihagyása nem lesz, mert nagy erőssége a keretnek. A védelem oszlopaként óriási teher hárult rá, igyekezett is megállni a helyét. Támadásban gyakorlatilag nem is kapott lehetőséget, nyolc gólt is hetesből szerzett, minden energiáját a védekezésre kellett összpontosítania, ám a válogatott jövőbeli előrelépésnek egyik összetevője akár az is lehet, ha elöl is bátrabban „bekerülne a buliba”.

Lövés/gól: 13/11 (85%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 5/6
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 2:55:44
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.73

IRÁNYÍTÓK

TÓTH Eszter
Nem tudta megközelíteni azt a remek formáját, amellyel az elmúlt években klubcsapatait, előbb az MTK-t, majd a Mosonmagyaróvárt segítette, segíti hozzá sikeres meneteléshez. Igaz, támadásban sokkal kevesebb időt kapott, mint az első számú karmester Vámos Petra, míg védekezésben nem mindig találta a helyét. Csak tavaly, 28 évesen mutatkozhatott be a felnőtt nemzeti csapatban, sokkal több rutint kell(ene) szereznie a válogatottban és a nagy tornákon is.

Lövés/gól: 17/8 (47%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/7
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 8 perc
Játékidő: 1:52:36
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.06

VÁMOS Petra
A legjobb teljesítményt nyújtva kiemelkedett a csapatból, egyenletesen, stabilan, megbízhatóan, kevés hibával és kreatívan játszott, gólerőssége mellett a társak kiszolgálásában és helyzetbe hozásában is élen járt. 21 évesen lett az első számú karmester, emellett csapatkapitány-helyettes is és éretten, alázatosan oldotta meg a feladatát. Természetesen fejlődnie kell támadásban és védekezésben is, rutint kell szereznie, de már most is bizonyította, hogy a jövő egyértelműen az övé lehet.

Lövés/gól: 35/24 (69%)
Gólpassz/technikai hiba: 28/6
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 4:02:54
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.46

BEÁLLÓK

BORDÁS Réka
Neki sem jutott sok pihenő a mérkőzéseken, védekezésben főleg nagy munkát végzett Planéta Szimonetta oldalán középen. Még több idővel és mérkőzéssel a válogatottban is egyre stabilabb pont lehet a saját kapuja előtt. Támadásban is többször megvillantotta valamit a tudásából, a Dél-Korea elleni záró meccsen hiba nélkül tüzelt. Ha a támadójátéka tovább fejlődik, még jobban a nemzeti csapat hasznára válhat a következő nagy tornákon.

Lövés/gól: 19/13 (68%)
Gólpassz/technikai hiba: 5/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 10 perc
Játékidő: 3:44:49
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
6.24

SZABÓ Laura
Öt mérkőzésre nevezték be, ám még másfél meccsnyi időt sem töltött a pályán, támadásban jóval kevesebb lehetőséghez jutott, mint a saját kapuja előtt. A 2018-as Eb és a 2019-es vb után játszott újra a válogatottban, ahol akkor állandósíthatja a helyét a következő években, ha klubcsapatában hétről hétre sokat játszva még stabilabbá és érettebbé válik a játéka elöl és hátul egyaránt.

Lövés/gól: 7/1 (14%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 1:29:21
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.05

TÓVIZI Petra
A 2018-as és a 2020-as Európa-bajnokság, illetve a 2019-es világbajnokság után a debreceniek 22 éves junior-világbajnoka már a negyedik nagy tornáján vett részt. Azonban kétszer is kimaradt a 16-os meccskeretből, a négy mérkőzésből, amelyre benevezték, pedig csak a Kongóval és Dél-Koreával vívott utolsó két találkozón jutott szóhoz, így viszont nehéz valós képet kapni arról, miben fejlődött a játéka az elmúlt három évben a válogatottban.

Lövés/gól: 3/2 (67%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 58:45
A Nemzeti Sport osztályzata:
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.45

BALÁTLÖVŐK

HÁFRA Noémi
Gólerősen kezdte a tornát, láthatóan jót tesz az önbizalmának, hogy az utánpótlás-válogatottaknál és az MTK-nál töltött egy éve után újra Golovin Vlagyimirrel dolgozhat együtt, aki tudja, hogyan kell mentálisan és lelkileg is a jó úton terelgetnie a tehetséget. Sokszor hozta gólhelyzetbe társait, viszont az is tény, hogy még mindig sok hiba csúszik be a játékába. Reméljük, hogy az idei biztató teljesítménye egy sikeres korszak kezdet lesz a válogatottbeli szereplésének.

Lövés/gól: 37/24 (65%)
Gólpassz/technikai hiba: 15/16
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 3:06:01
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.47

KÁCSOR Gréta
Világ- és Európa-bajnokságot is nyert a Golovin Vlagyimir és mostani segítője, Pigniczki Krisztina irányította junior-válogatottal, a hasonló felnőtt sikerekhez azonban rögös út vezet. Igyekezett meghálálni a bizalmat, amikor pályára került, hatékonyabb helyzetkihasználással nagyot léphet előre a jövőben, a közel 20 gólpassza viszont önmagáért beszél.

Lövés/gól: 30/18 (60%)
Gólpassz/technikai hiba: 17/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás:
Játékidő: 1:57:23
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.98

SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra
November közepi orrtörése miatt az első két csoportmérkőzést még kihagyta, a hátralévő négy találkozón viszont nem igazán találta a formáját, sokszor nem sikerültek az átlövései. Nagy kérdés, mire lett volna képes, ha teljesen egészséges és rendben végig tudja csinálni a felkészülést. A sok gólpassza és a több labdaszerzése mindenképpen dicséretes, de vele kapcsolatban is elpufogtathatjuk a közhelyet: volt már, lesz még ennél jobb tornája a nemzeti csapatban, efelől semmi kétségünk.

Lövés/gól: 17/6 (35%)
Gólpassz/technikai hiba: 12/9
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 5/–
Kiállítás:
Játékidő: 1:53:38
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.19

BALSZÉLSŐK

FODOR Csenge
Szó szerint beesett a világbajnoki rajtra, miután klubtársa, Schatzl Nadine már Spanyolországban került karanténba koronavírus miatt. Egyből mély vízbe került pályafutása első világeseményén, a neki rendelt – poszttársához, Márton Grétához képest jóval kevesebb – idő alatt próbált élni a lehetőséggel, Kongó ellen végül meg is tudta szerezni első gólját a vb-n, de a jövőben bizonyára ennél jóval többre vágyik a győriek tehetsége.

Lövés/gól: 4/1 (25%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/1
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:31:29
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.16

MÁRTON Gréta
A tavalyi halványabb Európa-bajnoki szereplése után újra a két évvel ezelőtti vb-n mutatott formáját láthattuk. A legtöbb időt, közel négy és fél órát töltötte a pályán a magyar csapatból, de csak a negyedik meccsén rontott először lövést a kiváló hozzáállású tehetség. A remek hatékonysága mellett öt labdaszerzése is jelzi, hogy mentálisan is egyre erősebb és stabilabb játékossá kezd válni és védekezésben is fejlődik és egyre magabiztosabb.

Lövés/gól: 24/20 (83%)
Gólpassz/technikai hiba: 4/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 5/–
Kiállítás:
Játékidő: 4:28:05
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.7

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

GOLOVIN Vlagyimir
Első nagy tornája után csapata és a saját teljesítménye, illetve a jövőben követendő út kapcsán is tisztában láthat a nyár végén kinevezett 51 éves tréner. Ahogy kapitányként adott első interjúi, majd az őszi edzőtáborok és Európa-bajnoki selejtezők során sem, úgy a spanyolországi viadal közben sem beszélt mellé, nem ködösített, hanem a tőle megszokott reális, higgadt és józan értékeléseket adta és ha éppen kellett, akkor meglehetősen önkritikusan és kertelés nélkül kommentálta csapata játékát vagy hozzáállását. Már előre jelezte, a jelenlegi felnőttkeret jó részét is alkotó tehetségeink korábbi években elért juniorsikereitől még senki ne várjon csodát, a következő években azért kell dolgozzanak, hogy a nemzeti csapat stabilizálja a helyét a nemzetközi élmezőny, a legjobb öt-hat válogatott mögött. Ehhez a munkához januártól immár fő állású kapitányként és a mostani, tanulságos vb-tapasztalatokat leszűrve foghat hozzá.

A Nemzeti Sport osztályzata: 6

 

2022.01.16 17:19:05

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A magyar férfi kézilabda-válogatott roppant fontos győzelmet aratott második csoportmérkőzésén a részben hazai Eb-n.

2022.01.15 15:32:24

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Már a félidőben hétgólos előnyt szerzett az ETO, és a másodikban sem vett vissza a lendületből.

2022.01.13 22:50:06

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Akkor is jött a kapkodás, amikor volt rá alkalom, hogy megfordítsák az állást.

2022.01.13 20:01:07

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A magyar válogatott első mérkőzésén kikapott az új MVM Dome-ban az Európa-bajnokságon.