Női kézi-vb: A rutin és a fiatalság között óriási szakadék van – Golovin

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINTNEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.12.13. 16:53
null
Golovin szerint a jövőben több vezérre lesz szükség (Fotó: IHF)
A magyar női kézilabda-válogatott a középdöntővel befejezte szereplését a spanyolországi világbajnokságon. Golovin Vlagyimirrel az elmúlt napokban többször is boncolgattuk a tanulságokat, az alábbiakban a legfontosabb megállapításait összegezzük. A szövetségi kapitány kiemelte, a jövőben több vezérre lesz szüksége a csapatnak, amelyben a fiatalok és vb-újoncok hasznos tapasztalatokat szereztek, hiszen a fő cél számunkra a 2024-es párizsi olimpia. Az építkezés szempontjából is lényeges volt a végső helyezésünk, mert így könnyebb megtenni a következő lépést.

 

Golovin a Dél-Korea ellen magabiztosan megnyert középdöntős meccs után az M4 Sportnak úgy értékelt, miután nem értük el a célként kitűzött nyolc közé jutást, sikertelen vb-n vagyunk túl. A kapitány aztán az interjúfolyosón a magyar újságíróknak már árnyalta a képet, kiemelve, hogy a várhatóan tizedik helyünket is meg kell becsülni. A kinevezésekor éppen azt említette, hogy nagyjából itt van a reális helyünk a mezőnyben.

„Amikor májusban arról beszéltem, reálisan a tizedik hely környékén vagyunk a világban, kicsit máshogy nézett ki a csapat, volt néhány irányító, hármas védő, akikre most nem számíthattam. Mindent érmekben mérünk az utánpótláskortól kezdve, és amikor nincs rá esély, hajlamosak vagyunk feladni. Pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen helyezéssel zársz egy világversenyt. Ha egyszer tizenhatodik vagy, onnan nem lehetsz a következő tornán ötödik. Ha tizedik vagy, és volt két olyan meccsed, amely nem sikerült, abból lehet fokozatosan tovább építkezni” – magyarázta a kapitány, miért volt fontos győzni a dél-koreaiak ellen, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben a tizedik helynek is örülnünk kell.

A NÉMETEKTŐL ELSZENVEDETT VERESÉG LEAMORTIZÁLTA A CSAPATOT

Újra kiemelte a németek ellen nagy küzdelemben elveszített csoportmeccset, amely padlóra küldte a csapatot, és egyúttal megpecsételte a sorsunkat.

„A németek elleni vereséget követően egy teljesen leamortizált válogatottat láttunk. Amikor nagyot küzdesz egy meccsen, de nem sikerül, óriási lelki fájdalmat okoz. Ha az a találkozó másként alakul, a dánokkal is biztos más meccset játszottunk volna. A játékosoknak azt is meg kell érteniük, hogy minden mérkőzést nem tudunk megnyerni, a következő világversenyeken is kaphatunk pofonokat, amelyekből fel kell tudnunk állni. Vannak szakemberek, akik azzal foglalkoznak, hogy a játékosok mentálisan erősek legyenek, és szerintem a többség képes rá” – folytatta Golovin, aki szerint ezen a vb-n még ismerkedett a játékosokkal. Akikkel az utánpótlás-válogatottakban együtt dolgozott, azok is sokat változtak az elmúlt években. Fontos tanulság volt számára a dánok elleni meccsen látott hozzáállás, amikor nem tudtunk csapatként játszani.

„Érzelemmentesen nem lehet kézilabdázni, az egész csapatból hiányzott a hit a dánok ellen. Mint amikor nem tudod, mire vagy képes, mi a kiindulópont. Biztos hibáztam én is az öltözőben, nem azt mondtam a meccs előtt, amit kellett volna. Az a hozzáállás az alap, ahogy a németek ellen küzdöttünk, ha így játszunk a jövőben, hamarabb jutunk előre. A fiatalok is megváltoztak, mióta együtt dolgoztunk, hozzájuk is újra meg kell találni a kulcsot, hogy ne legyen még egy olyan meccsünk, mint a dánok ellen. Nem mindegy, hogy állva halsz meg vagy feladod.”

Golovinnak is hasznos tapasztalatokkal szolgált a vb (Fotó: IHF)
Golovinnak is hasznos tapasztalatokkal szolgált a vb (Fotó: IHF)

TÖBB VEZÉRRE VAN SZÜKSÉG

TÖBB VÁLOGATOTT MECCSRE VAN SZÜKSÉG

A csapatkapitány Bíró Blanka amondó, a fiataloknak több válogatott meccsre van szükségük a fejlődéshez.

Sok volt a fiatal a keretünkben, akik lehet korukhoz képest tapasztaltabbak, de kevés válogatott meccs van a hátuk mögött. Talán ezért nem merik úgy felvállalni a vezérszerepet, pedig tényleg fontos lenne. A német meccs után tudtuk, hogy a továbbvitt pontok miatt nehéz dolgunk lesz, ezt végig hordoztuk magunkban. Ha az másként alakul, könnyebb dolgunk lett volna a középdöntőben. Akik bejutottak a negyeddöntőbe, ezúttal jobbak voltak. Ezzel együtt személy szerint nem éreztem tehernek a célként kitűzött nyolc közé kerülést, minden sportoló úgy ment fel a pályára, hogy minden meccset meg akar nyerni” – mondta a Ferencváros kapusa a Dél-Korea ellen megnyert utolsó meccsünk után.

Huszonöt év alatt volt a magyar keret átlagéletkora, ami annak is köszönhető, hogy több rutinos játékos hiányzott különböző okok miatt. Elég csak az olimpián vállsérülést szenvedő Kovacsics Anikóra, a szereplést a rajt előtt két héttel lemondó Tomori Zsuzsannára vagy éppen a pozitív koronavírusteszt miatt karanténba kerülő Schatzl Nadine-ra gondolni. Ezzel együtt a pályafutásuk csúcsán levő játékosokból nincs nagy választék, így némileg kényszer is, hogy a kapitány nyolc vb-újonccal utazott el Spanyolországba. („Lehet pár néven vitatkozni, de alapvetően a legjobb játékosok alkották most is a keretet” – jegyezte meg Golovin.) A fiatalabbak egyelőre nem léptek elő vezérekké, de reálisan nem is lehet még elvárni tőlük.

„Nincs széthúzás a csapaton belül, de a kritikus pillanatokban kellett volna olyan rutinos játékos, aki támadásban és védekezésben is összerántja a csapatot. Akik előttünk vannak, több rutinnal rendelkeznek. Bíró Blanka például abszolút vezér, a németek ellen szenzációs volt, de egy-két húzóember kevés. A csapatépítés olyan, mint egy piramis. Fent egy ember, alatta két-három, és így tovább. Ha neked csak néhány vezéred van felül, mindenki alattuk, az kevés. Mindenkinek van helye a mostani hierarchiában, de még nem rajzolódott úgy ki, hogy ebből erős piramis lenne. A rutin és a fiatalság között óriási szakadék van, és a fiataloknak mihamarabb fel kell zárkózniuk a rutinosokhoz– vázolta a csapatépítés dilemmáját a kapitány.

Mint hozzátette, általában azok a vezérek, akik a pályán is tolják a csapatot. A jelenlegi keretben is vannak ilyen játékosok, csak még nem vállalják fel a szerepüket.

„Vannak páran, akik erre képesek lennének, csak még fiatalok, és nem biztos, hogy a korukból adódóan tudják irányítani az öltözőt, de eljön ennek is az ideje.”

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)

VÉDEKEZÉSBEN SIKERÜLT ELŐRELÉPNI

A játékosok forgatását meghatározta Klujber Katrin sérülése, illetve hogy a kritikus helyzetekben ki tűnt magabiztosabbnak.

„Az első meccsen még nagyjából mindenki ugyanannyit volt a pályán, és élt is a lehetőséggel. A csehek ellen kicsit más volt a helyzet, a cserék nem tudták ugyanazt a szintet hozni, bizonytalannak tűntek. A németek ellen Klujber kieséses óriási érvágás volt, Szöllősi-Zácsik Szandrának negyvenöt percet kellett játszania, amiben nagyon elfáradt. Nem olyan egyszerű egy kiélezett meccsen belül cserélni. Amikor azt látom, hogy valaki bizonytalan, inkább azt hagyom fenn, aki magabiztos, még ha láthatóan fáradt is” – indokolt Golovin, hozzátéve, hogy ennek ellenére még a gyors koreaiak elleni utolsó meccset is meg tudta oldani nagyrészt öt játékossal a belső posztokon, és Háfra Noémi is pár perc után frissnek tűnve tudott visszaállni.

Amikor a vb pozitívumairól kérdeztük, a védekezést emelte ki. Bármennyire is nem látványos, de sok mindenben előreléptünk védekezésben. Az októberi Eb-selejtezőn még azt sem tudtuk hátul, hol vagyunk. Azután a franciák elleni felkészülési találkozókon és az itt lejátszott hat meccs során is voltak olyan periódusok, amelyeket kellő koncentrációval meg tudtunk oldani. A végére a kettes védők már nem hátráltak be annyira, és bár Dél-Korea ellen is voltak hibáink, összességében a gyors lábú játékosokkal szemben sikerült a falnak közösen mozognia.”

A 2024-es olimpia a csapat fő célja (Fotó: IHF)
A 2024-es olimpia a csapat fő célja (Fotó: IHF)

VÁMOS PETRA ÚTJA LEHET A PÉLDA

A magyar újságírókkal folytatott beszélgetés során szóba került, mennyit segítene a fiatalok fejlődésében, ha – kilépve a komfortzónájukból – többen is kipróbálnák magukat külföldi csapatokban. Férfivonalon Máthé Dominik és Szita Zoltán is jól láthatóan sokat fejlődött légiósként. Golovin elárulta, úgy tudja, többen is azt tervezik, hogy még fiatalon elmennek külföldre, elsősorban a skandináv országok jelentik a célpontot.

„Ha beválik, biztos fejlődni fognak, de ehhez nem kell mindenáron külföldre igazolniuk. Albek Anna például szerintem a junior Eb-n többet tudott, mint most. Azért volt itt most velünk, mert hármas védőben bevethető, bármennyire is még nincs készen. A fiataloknak az a legfontosabb, hogy játsszanak. Aki junior Eb-győztesként azt gondolja, hogy az NB I-ben neki szárnyalnia kell, csalódni fog. Az a probléma, hogy senki sem tanítja meg nekik, hogy amikor kilépnek az utánpótlásból, még nem kész játékosok. Ahhoz, hogy megállják a helyüket egy NB I-es csapatban, tovább kell tanulniuk. Aki nincs tisztában azzal, miről szól a felnőttmezőny, könnyen elveszítheti az önbizalmát.”

A kapitány Vámos Petrát állította pozitív példaként. Nem mondták róla idejekorán, hogy világsztár lesz, azért tart itt, mert amikor megérkezett Debrecenbe, tudta, hogy még sokat kell tanulnia. Még mindig nem kész játékos, de benne nagy lehetőséget lát Golovin.

A munkáját megkönnyíti, hogy immáron főállású kapitányként dolgozhat. A vb után végig fogja járni a válogatott játékosokat adó klubokat, beszél az edzőkkel, átadja a tapasztalatait. Remélem, elfogadják a véleményemet. Könnyebb építeni úgy egy válogatottat, ha egy csapatra épül, mert már megvannak a kapcsolatok. Mi most több csapatból állunk össze, úgy tudunk fejlődni, ha nem kell mindig elölről kezdeni a munkát, hanem már ismerjük az elveket” – mondta, hozzátéve, hogy január végén, február elején három napjuk lesz gyakorolni, majd tavasszal jönnek az Eb-selejtezők.

„Biztos megkapom, dumának jó, hogy időre van szükség, mert mindenkit csak az eredmény érdekel, de ez tényleg egy tanulási folyamat. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy játék, amit élvezni kell, és örülni kell minden sikernek. Sok fiatal volt itt a csapatban, többeknek ez volt az első felnőttvilágversenye, ahogy nekem is. A fő célunk a 2024-es párizsi olimpia, minden nagy torna hasznos tapasztalatokkal szolgál az oda vezető úton.”

EZ VOLT A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGON
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir

A VB VÉGEREDMÉNYE
9. Hollandia
10. MAGYARORSZÁG
11. Japán
12. Szerbia
13. Románia
14. Dél-Korea
15. Lengyelország
16. Ausztria
17. Szlovénia
18. Horvátország
19. Csehország
20. Puerto Rico
21. Argentína
22. Montenegró
23. Kongó
24. Kazahsztán
...
31. Irán
32. Kína

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik