Győzelemmel rajtolt a válogatott a vb-n, hat góllal vertük Szlovákiát

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Llíria), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Llíria), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 20:20
null
Háfra Noémi lett a mezőny legjobbja (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
A női magyar kézilabda-válogatott Szlovákia ellen kezdte meg a világbajnoki szereplését Spanyolországban, és a mérkőzést 35–29-re megnyerték Golovin Vlagyimir tanítványai az északi szomszédunk ellen. A döcögős kezdés után a magyar csapat a szünet utáni percekben minden nyitott kérdést eldöntött, így magabiztosan várhatja a következő, csehek elleni mérkőzést.

 


25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT (Llíria)
MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 35–29 (16–16)
Llíra,
448 néző. V: K. Christiansen, L. Hansen (dánok)
MAGYARORSZÁG:
Bíró B. – Lukács V. 1, KLUJBER 7 (2), VÁMOS P. 5, Bordás 3, HÁFRA N. 7, Márton G. 3. Csere: SZIKORA, Szemerey (kapusok), Planéta, Kácsor 2, Szabó Laura 1, Tóth Eszter 3, Fodor Cs., Kovács Anett 2, Albek 1. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
SZLOVÁKIA:
Oguntoye – Pócsiková, LANCZ 6, TRÚNKOVÁ 7, Rebicová 2, Bujnochova 3, BÍZIK R. 8 (4). Csere: Medvedová (kapus), Bízik B., Hudák, Bajciová 2, Stefaniková, Holejová 1, Popovcová. Szövetségi kapitány: Pavol Streicher
Az eredmény alakulása. 5. p.:
4–5. 9. p.: 8–6. 16. p.: 9–10. 21. p.: 12–11. 25. p.: 13–14. 37. p.: 23–18. 42. p.: 26–20. 46. p.: 26–23. 52. p.: 32–25
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek:
2/2, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG

Pavol Streicher:
– Kifejezetten jó mérkőzést játszottunk a magyarokkal. A második félidő első öt–hét percében viszont túl sok hibát követtünk el, ezért nem volt esélyünk a győzelemre. Összességében azonban elégedett vagyok a csapatommal, jó teljesítmény nyújtottunk, várjuk a következő meccset Németország ellen.

A csoport másik mérkőzésén
Németország–Csehország 31–21 (17–10)

ÖSSZEFOGLALÓ

Személyesen is megtapasztaltuk, milyen a déli népekre jellemző ráérős mentalitás, ugyanis délelőtt még arról értesítettek minket, az akkreditációkat egyelőre ne is keressük, de igyekeznek az esti meccsekre elkészülni velük. Mint ahogy az egyébként nem kimondottan modern csarnok benyomását keltő llíriai létesítményben is javában dolgoztak az elmúlt napokban, hogy legalább befúvókkal valamit javítsanak az elég hideg hőmérsékleten (nagy siker nem koronázta az erőfeszítéseiket).

Azt viszont nem lehetett elvitatni, hogy a helyi hangulatfelelős megdolgozott a pénzéért, a legkülönfélébb filmzenékből választott aláfestő muzsikát a hetesekhez. Mondjuk, a Psycho ikonikus dallamait sokadszorra is fülsiketítő hangerővel hallgatni már kevésbé volt kellemes, a németek viszont önfeledten ropták a bejátszott 99 Luftballonsra a csehek elleni tízgólos győzelmük után.

Emily Bölkék után a mieinken volt a sor, és a tavalyi Eb horvátok ellen elbukott nyitó meccse figyelmeztető jel lehetett, hogy ne essünk még egyszer ugyanabba a hibába. Dániában ugyanis a gyenge kezdés rányomta a bélyegét az egész tornára. A szabadkártyával induló szlovákok előzetesen pályafutásuk csúcspontjaként értékelték a 26 év után újra elért vb-részvételt, és gyakorlatilag teher nélkül készülhettek. Ráadásul az őszi Eb-selejtezőn is csak két góllal maradtak alul, így joggal reménykedhettek hasonlóan szoros mérkőzésben.

Magyar szurkolók is feltűntek a lelátón (jó harmincan lehettek), a himnuszok alatt egy nagy zászlót feszítettek ki, de Pécs és Békéscsaba felirattal is találkoztunk. Golovin Vlagyimir nagy tornán most debütált magyar szövetségi kapitányként, és benevezte az izolációt elhagyó Lukács Viktóriát. A szerdán megérkező Szöllősi-Zácsik Szandra egyelőre csak a lelátón foglalt helyet, a másik kimaradó Tóvizi Petrához hasonlóan. Szegény Schatzl Nadine viszont csak a karanténból szurkolhatott a társainak, miután a PCR-tesztje is pozitív lett.

Magyar szurkolók a lelátón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Magyar szurkolók a lelátón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Háfra Noémi és Vámos Petra nagy lendülettel kezdtek, és megtalálták a szlovák falban a réseket, csak közben hátul nem tudtuk megállítani a beálló Nikoleta Trúnkovát, aki az első öt szlovák gólból hármat is magára vállalt. A gyors játékunk ült (egyedül Lukács első megoldásai nem jöttek be), így inkább az volt a kérdés, védekezésben fel tudunk-e javulni.

Hamar bizonyossá vált, hogy ez kiegyenlítettebb összecsapás, mint a németek találkozója, ráadásul a szlovák kapuban Oguntoye Viktória is elkezdte gyűjteni a védéseket. Elöl Trúnková mellett a mosonmagyaróvári jobbátlövő, Barbora Lancz és a balszélső Bízik Réka is termelte a gólokat, nem volt olyan időszak, amikor hosszabban meg tudtuk volna szűrni a szlovák próbálkozásokat (pedig a sérülésből lábadozó Szimona Szarkovát nem is vetették be). A játékrész második felében aztán támadásban is nehezebben jöttek a gólok, egyre nyögvenyelősebbé vált számunkra a találkozó. De a nagy tornák első meccsei általában mindig ilyenek. Ennek megfelelően 16–16 volt az állás a szünetben.

A második félidő elején aztán varázsütésre jött egy fordulat, és a szlovák hibákból is jól élve 6–0-s sorozattal 23–18-ra elhúztunk. Ebben nagy szerepe volt a felkeményedő védelmünknek, és az abból indított lerohanásoknak, valamint a kapuban Szikora Melindának. Innentől az volt a kérdés, megmarad-e a lendületünk, illetve hogyan gazdálkodunk a kiharcolt előnnyel. A szlovákok csak pár percig tűntek zavarodottnak, utána közte ötnél megfogták a meccset, így nem lazíthattunk.

Klujber Katrin szépen felépítette magát a második játékészre, sokat vállalt, és eredményes is volt. A hajrához érve a nagy tornán most bemutatkozó Kovács Anett hamar megszerezte az első góljait, és bár a születésnapos Albek Anna első lövése még a kapufán csattant, a második kísérletét már nem hibázta el. Tartottuk a különbséget a már a cseréket pályára küldő szlovákok ellen, miközben mindenki áteshetett a tűzkeresztségen. A kiegyenlített első félidő után a másodikban már irányítani tudtunk, így nem maradt izgalom a hajrára, hatgólos sikerrel indítottuk a vb-t. A kapott gólok számával ugyanakkor nem lehetünk elégedettek, védekezésben mindenképpen több fog kelleni a továbbiakban. 35–29

Egy pihenőnapot követően szombaton 20.30-tól a csehek ellen folytatjuk a csoportkörben, ahonnan az első három jut tovább a középdöntőbe.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország1131–21+102
2. MAGYARORSZÁG1135–29+62
3. Szlovákia1129–35–60
4. Csehország1121–31–100

 

PERCRŐL PERCRE

Háfra Noémi a mérkőzés legjobbja.

(mksz.hu)
(mksz.hu)

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

59. perc Nem megy közelebb Lancz, ballal 9-ről a lécre lő. Az utolsó esemény: egy szabaddobás után Lancz lövése a blokké.

58. perc Szikora a másik, a jobb lábával is véd egy nagyot, Lancz ziccerénél. Kovács lövése sem az igazi, de Szikora megvillan a hatosról berepülő Popovcová szinte egy méterről jövő lövésénél!

57. perc Kácsor átlövése nagyon pontos, Szikora meg védi Trúnková bevetődéses ziccerét! Meccslabda volt?

56. perc Albekre jön ki a figura, itt is a gól, a másik oldalon meg hetes. Bízik Réka a jobb alsóba lő. 34–29!

56. perc Magyar időkérés.

55. perc Lancz és Szabó is helyzetet ront, megindul Trúnková, és labdavezetés után eredményes a beálló.

54. perc Bajciová középen, Kovács a jobb szélen tör be. Hat góllal vezetünk ismét.

Albek. A zentai születésű, adai nevelésű, kiváló adottságokkal rendelkező balkezes tehetség a szlovákok elleni első csoportmeccs napján tölti be a huszadik életévét. A 2016-tól négy évig az osztrák Grazban pallérozódó, tavaly óta a német Bundesligában légióskodó átlövőnek hamarabb lett felnőttválogatott (és lehet világbajnoki) meccse és gólja, mint magyar NB I-es. A két legfontosabb ember, Golovin Vlagyimir és segítője, Pigniczki Krisztina jól ismeri, hiszen Albekkel a soraiban vezették aranyig a magyar csapatot a győri junior Eb-n 2019-ben.

54. perc Újonc a pályán: Albek a kapufára lő.

Ezen a szinten ritka 6 gól a beállótól. 7 lövésből.

53. perc Trúnková eredményes középről, éppen, amikor azt írjuk, lassan eldőlhet a meccs... 32–26!

52. perc Tóth középen megindul, átlövésből a kapu közepébe lő.

51. perc Kovács berepül a jobb szélről, és ballal a bal alsóba talál. 31–25. Klujber labdát szerez, Fodor meg ziccert ront!

Aki a Golovin Vlagyimir és jelenleg is segítője, Pigniczki Krisztina által irányított juniorválogatottakkal vb-t és Eb-t is nyert, a felnőtt csatákba pedig a tavalyi Eb-n kóstolhatott bele egy keveset. Évek óta rendkívül gólerős a Vácban, de egy vébén – játékban és mentális téren is – még ennél is többre lesz szükség, védekezésben is. Vagánysága azonban segíthet neki az akadályok leküzdésében.

50. perc Trúnková letaglózza Kácsort, de gól a gól... és két perc!

49. perc Olejovát lökjük ziccerben, Bízik Réka Bírónak is betalál.

48. perc Olejová nagyon ravasz, középről, nyolcról a földről a kapu közepébe lő, Szabó takarásában. Klujber beforgatja a védőjét, szép gól!

47. perc Kácsor meg jobbról tör be, jobbal a bal alsóba lő. De hetes. Klujber ballal a bal felsőbe pattint, a 6. gólja. És 28–23.

46. perc Vámos nagyon jókor tör be a falba, és eredményes, belemenés a másik oldalon.

45. perc Márton belülvédekezik, hetes. Bízik R. ismét eredményes.

44. perc Bajciová töri meg a gólcsendet, a Háfra indította Bordás meg ziccert ront a hatosról! 26–22!

43. perc Lukács a jobb szélről ziccert ront, egyelőre nem megy neki. 4 lövés, 1 gól. Szerencsére Rebicová lövése sem különb, majd Vámos lő a léc fölé jócskán a szaggatottról.

43. perc Magyar időkérés.

42. perc Háfra bejátszása rossz, de Márton labdát szerez azonnal! Klujber meg felcsap jobbszélsőnek, és eredményes is. Miként a beálló Trúnková. 26–21!

41. perc Egy-egy rossz támadás után Trúnková a lécre ejt beállóból.

40. perc Szikora lábbal védi Stefaniková ziccerét, szinte a füle mellől, Bordás elfuthat, és az ő bevetődéses lövése sokkal jobb. 25–20!

38. perc Lukács nem figyel, Lancz köszöni szépen, és a hatosig gyalogol. De Háfra válaszol, éppen Lanczról lefordulva. Háfra: 8 lövés, 7 gól.

37. perc
Szikora véd egy átlövést, Vámos betörhet, Lancz rosszul passzol, Lukács a hatosról beugrik, és húzott lövéssel felavatja Medvedovát. Rebicová átlövése sem rossz azonban. 23–19!

36. perc Szlovák időkérés.

36. perc Rossz szlovák támadás, Háfra indít, Márton a bal szélről jobbal ismét a rövid sarokba lő, most inkább pattint.

35. perc A Bízik testvérek elrontják, Vámos balra forgat Mártonnak, aki eredményes szélső posztról. Ma még csak Réka volt eredményes a testvérpárból, Boglárka nem.

33. perc Vámos elzárása jó, Klujber a hatosig sétálhat, Planéta blokkja jó a mi kapunk előtt... Vámos passzával kissé balról Háfra bevetődhet, jobbal félmagasan a bal sarokba lő! 19–18.

32. perc Rebicová kiáll, odaütött Háfra arcára. Vámos meg szép lövőcsel után ziccert ront!

32. perc Bízik és Háfra gólváltásával, átlövésből. Lancz azonban ismét megtalálja a rést a falon, 17–18!

31. PERC FOLYTATJUK!

 



SZEMEREY Zsófi a válogatott kapusa a meccs előtt
. A múlt hétvégi, franciák elleni teljesítményemmel nem vagyok teljesen elégedett, kicsit túlizgultam. Igyekszem a maximumot nyújtani, és remélem, kapok rá lehetőséget, hogy a világbajnokságon is megmutassam, mire vagyok képes. Természetesen hiányzik Holanek Zoltán erőnléti edzőnk, aki a vírus miatt nem lehet velünk, mert ő a munka mellett mindig igyekszik jókedvre is deríteni minket, ha egy kicsit fáradtabbak vagyunk. Folyamatosan kapcsolatban van Golovin Vlagyimirékkal, a szerdai kondiprogramot is ő állította össze, szóval a napi munkában nincs emiatt problémánk. A szlovákokról már az előző, november eleji siófoki összetartáson is videóztunk, megnéztük, min kell javítanunk az októberi Európa-bajnoki selejtezőhöz képest. Tudjuk, hogy Simona Szarková sérülése után már újra edz, bár még nem százszázalékos, természetesen rá is készülünk. Mindent megteszünk, hogy győzelemmel indítsuk a vébét.

 

(mksz.hu)
(mksz.hu)



(mksz.hu)
(mksz.hu)



Fontos gólokat szerzett. Vámos.
Az első számú karmester, Kovacsics Anikó vállsérülése miatt fiatalon került rá hatalmas teher, egyúttal óriási lehetőséget is kapott, amivel ha élni tud, akkor bebizonyíthatja, hogy hosszú távon is a magyar kézilabda egyik legnagyobb értéke lehet. Nemcsak irányítókészsége lesz lényeges a vb-n, hanem a gólszerzésben is élen kell járnia a 21. életévét szeptemberben betöltő agilis tehetségnek.

A karmesterünk ma. Tóth Eszter. Rutinos kézilabdázónak számít már, de nem a felnőttválogatottban. Egy éve, az Eb előtt mutatkozott a nemzeti csapatban, de a kontinenstornán fogfájdalmai miatt csak egy meccs és 12 perc jutott neki. Most újra lehetőséget kapott az elmúlt idényekben élete formájában és rendkívül gólerősen teljesítő irányító. Az MTK-nál négy évig dolgoztak együtt Golovinnal, a kölcsönös bizalom adva van ezen a fontos poszton, hiszen kis túlzással egymás gondolatait is ismerik.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Márton nagyon a kapu mellé lő a bal szélről, négy másodperccel a vége előtt kicsit csodálkozik Bajciová, hogy hagyjuk őt középre törni... jobbal hétről a jobb alsóba lőhet. 16–16!

29. perc Trúnkovát feldöntik, hetes, jogos. Bízik keze nem remeg meg.

28. perc Nemigen ezt beszélték meg, de Tóth jobbról éles szögből eredményes. Szikorától bravúr, Háfra elfut, a hatosról bevetődik most, és labda a bal sarokban. 16–14!

SKALICZKI László mesteredző. A legnagyobb fegyverünk a siker iránti ambíciónk lehet, és úgy érzem, hogy a magyar játékosokban ez megvan, ez rendkívül sok energiát és felhajtóerőt tud adni a csapatnak. A magyar válogatott képes bejutni a legjobb nyolc közé, de ehhez a már említett, kulcsfontosságú sikerorientáltság mellett az is kell, hogy a keretet elkerüljék a sérülések. Nekem egyébként tetszik, hogy a negyeddöntőbe jutás a cél, mert kimondott célok nélkül nem lehet nekivágni egy nagy tornának. Védekezésben megvan a magas centrum, a szélsőinknek pedig mindig nagyon jól ment a játék az első támadási hullámban, ez továbbra is domináns maradhat. A mezőnyt nézve a lerohanások kimunkálásában is jól állunk, és tény, hogy női kézilabdában a gyors játéknak, a nagy sebességgel elért könnyű góloknak döntő szerep jut. A ... szlovákoknál magasabb szinten állunk. Az is nagy kérdés, hogy a magyar játékosok hogyan éreznek rá arra, amikor az ellenfél elbizonytalanodik, kíváncsian várom, hogy a fiatal keretünkből ki tud előlépni és rutinosan segíteni.

28. perc Magyar időkérés.

28. perc Kétszer is szereljük Trúnkovát, alakul. Legalább ez.

27. perc Hosszú támadás végén középről, estében a jobb oldali kapufára lő Kácsor, nyolcról.

25. perc Szikora védi most az előző gólszerző átlövését, de övék a labda, és Bujnochová jobbal kilencről bombagólt lő. Szabó kis szerencsével azonnal válaszol betörésből, 14–14.

24. perc Elképesztően rossz magyar támadás ismét, fölöslegesen elszórt, könnyű passzal.

Aki nyár óta az idényt remekül kezdő német élcsapat Bietigheimet erősíti, a környezetváltozásból eredő teljesítményjavulást Spanyolországban is kamatoztathatja. Két Eb és a nyári olimpia után először szerepelhet vb-n, de bőséges rutinjával gyorsan felveheti a ritmust és hamar „belehergelheti” magát a bravúrokba.

24. perc Bujnochová felavatja új kapusunkat, Szikorát.

23. perc Szlovák időkérés.

23. perc
Már nagyon passzív, Klujber a falból a földről a jobb felsőbe pattintja a labdát.

22. perc A mosonmagyaróvári Lancz a jobb szélen egyedül is marad, és ez ma nem sok jót ígér. 5 lövés, 4 gól. 12–12!

20. perc Egy-egy nagyon attak itt és ott is, majd Tóth 9-ről jobbal a földről a jobb alsóba varázsolja a labdát. Aztán nem sokra rá két percre kiáll...

19. perc Lancz keze elsül futtából ballal szétlövi a bal felső sarkot hét méterről. 11 egyenlő.

2 védés itt, 6 a szlovákoknál.

18. perc Ő Klujber, aki jobbról beugorva ballal a hosszú alsóba lő most. 11–10, és Hudák a pályán az elfáradó Trúnková helyett. Szabó jól védekezik Lanczcal szemben, aztán ziccerben a kapusba lő.

Az utóbbi időben hullámzóan teljesítő junior-világbajnok balkezes ősszel az NSO Tv-nek arról beszélt, hogy igyekszik visszaépíteni azt a formáját, amellyel 2019 elején berobbant a Fradiba és azon dolgozik, hogy védekezésben se kelljen lecserélni őt és helytálljon a kettes védő pozíciójában is, ami dicséretes hozzáállás. Ezen kívül agyon sok olyan parádés bombagólt szeretnénk látni tőle, mint a franciák elleni utolsó vb-felkészülési meccsen!

17. perc Háfra
begurul, kétszer is mellőle voltak eredményes, most átlövésből eredményes. 10–10.

16. perc Háfra betörése sem az igazi, Rebicová betörése és lövése ellenben mesteri sajnos.

15. perc
Klujber átlövése sem jó, kontra, a hatosról ugorhat be Bízik.9–9!

13. perc Klujber ziccert ront, miközben a kezére csaptak. A szlovákoknál lépéshiba.

12. perc Vámosnak nagyon megy ma, oldalra ugrik, így is eredményes kissé jobbról, nyolcról, majd Lancz lövését elcsípi Bíró.

A jó 30 fős magyar szurkolótábor rendületlenül buzdítja a mieinket.

10. perc Kácsor lövése gyenge, Trúková ismét bállóból eredményes, egyenlő.

10. perc Háfra kiáll, Bízik ennek ellenére bal szélről eredményes... Ez most nem hiányzott. 8–7

9. perc Hamar passzív ismét, Planéta kezd belejönni az emberfogásba. Elveszik, gyors passz, Márton elfut a bal szélen, és jobbal beugrásból a léc alá lő. Először vezetünk kettővel.

8. perc Lancz egyenlít hátrányból is, majd Bordás marad ügyesen beállóban. Marad a kapus a szlovákoknál támadásban.

8. perc Klujber meg ballal a jobb alsóba lövi a hetest, nem sokat variált. 6–5!

7. perc Két rossz szlovák lövés között Lukács ziccert ront. De legalább Bíró kezd belejönni. És Lukács is, ziccerben ellöki őt Trúnková. Két perc.

6. perc Szerencsére Vámos nagyon határozottan tör be jobbról, és jobbal a jobb alsóba lő. Nagy góllal 5–5.

4. perc Trúnková ismét magára húzza a láthatatlansági köpenyt, mert üresen marad, Rebicová ismét megtalálja a beállót... Lukács meg ziccert ront közben.

3. perc Megy ez, Háfra átlövése után a labda a bal felsőben, Bízik elé csorog a labda, köszöni szépen... de Vámos egyszerűen átrohan a szlovák falon a villámgyors középkezdés után.

2. perc Bordás szintén beállóból válaszol, de azonnal egyenlít egy betörés után Lancz. 2–2!

1. perc Háfra bátran lövésre emelkedik, vezetünk máris! Trúnková két védő között beforog a hatosra, és jobbal a jobb alsóba lő. 1–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieienk tiszta fehérben, a szlovákok tiszta pirosban.

(Fotó: MKSZ)
(Fotó: MKSZ)

A mai meccskeretből Tóvizi Petra és Szöllősi-Zácsik Szandra maradt ki.

Az osztrákok még jobban megszenvednek a koronavírussal...

Holanek Zoltán erőnléti edző még Párizsban adott pozitív mintát, így ő nem tudott elutazni Spanyolországba, míg a ferencvárosi Janurik Kinga már a közvetlen felkészülést sem tudta elkezdeni koronavírusos megbetegedés miatt.

Mint ismert, Schatzl Nadine szerdai koronavírus-gyorstesztje pozitív lett, így azonnal elkülönítették a többiektől, csakúgy, mint a közvetlen kontaktnak számító szobatársát, Lukács Viktóriát. A Győri ETO balszélsője esetében sajnos a PCR-teszt is pozitív eredményt hozott, így izolációban kell maradnia. A helyére az utólag kiutaztatott klubtársát, Fodor Csengét neveztük be a 18 fős vb-keretünkbe.

Egy jó és egy rossz hír érkezett a magyar női kézilabda-válogatottról az esti, Szlovákia elleni világbajnoki nyitó mérkőzésünk előtt. Schatzl Nadine setében a PCR-teszt is pozitív eredményt hozott, Lukács Viktória elkülönítését viszont feloldották.

A női természet tudománya – Ballai Attila publicisztikája

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA – RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Elkülönítve: Schatzl Nadine (Győri Audi ETO) – pozitív koronavírusteszt
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÁKIA
Olimpia: nem szerepelt
Vb: 12. (1995) – 1 részvétel
Eb: 12. (1994, 2014) – 2 részvétel
Magyar mérleg ellene:  21 mérkőzés, 17 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 619–487-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:  2021. október 10., Eb-selejtező, Nagytapolcsány: Szlovákia–Magyarország 28–30 (14–13)
Legjobb magyar dobók: Lukács V. 6, Vámos P. 5, Háfra N., Kácsor 4-4

Amióta tagja vagyok a szlovák válogatottnak, még nem játszottam a magyarok ellen. Érdekes lesz, mert ismerem a játékosok nagy részét, kíváncsi vagyok, ez hogyan fog elsülni.”

Nincs bennem ezzel kapcsolatban rossz érzés, már korábban elfogadtam és lezártam magamban. Most a szlovák válogatottban próbálom a legjobbamat nyújtani” – tette hozzá, sorsszerűnek nevezve, hogy éppen a mieink ellen debütálhat a vb-n.

A korábban Győrben, Érden, Dunaújvárosban és Debrecenben is megforduló kapustól azt is megkérdeztük, nem bántja-e, hogy az utánpótlás után felnőttszinten már nem kapott lehetőséget a magyar válogatottban.

„Örültünk a szabadkártyának, ez a vb-szereplés pályafutásunk csúcspontja” – jelentette ki Oguntoye Viktória, aki már nem számolt azzal, hogy hasonlót átélhet a karriere során.

A bő szlovák keretbe a nagymihályi kirakatklub hét játékost is delegál, a Debre Viktor által irányított Dunaszerdahely ötöt, köztük   Oguntoye Viktóriát, Bízik Rékát és nővérét, Boglárkát, míg az egyik alapember és gólgyáros, a november eleje óta térdsérüléssel bajlódó balátlövő Simona Szarková a Siófokot, Hudák Emma az Alba Fehérvárt, Lancz Barbora pedig a bajnoki bronzérmes Mosonmagyaróvárt erősíti.

A spanyolországi viadalon a nemzetközi szövetségtől kapott szabadkártyával induló szlovák együttes története negyedik világversenyén mutathatja meg magát.

Szlovákia ellen kezdi meg szereplését a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon. Az ellenfél keretében több ismerős arcot is találunk, Oguntoye Viktória és Bízik Réka is egyetértett abban, hogy a vb-szereplés pályafutásuk csúcsát jelenti.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Granollers):   
Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria):   Orosz csapat, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló):    Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja):   Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria):    Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers):    Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló):   Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja):   Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína
A csoportok első három helyezettje bejut a középdöntőbe (AB-, CD-, EF- és GH-ág).

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik