Női kézi-vb: A saját lelkünkkel is viaskodtunk – Lukács Viktória

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Granollers), RÁCZ PÉTER (Budapest)NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Granollers), RÁCZ PÉTER (Budapest)
Vágólapra másolva!
2021.12.10. 20:06
Ahogy arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott 30–22-re legyőzte a Kongói Köztársaság csapatát a spanyolországi világbajnokság középdöntőjében, de a továbbjutás ezzel együtt elúszott. A mérkőzés után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány arról beszélt, nem látott túl nagy örömöt a csapaton, pedig minden sikert meg kell becsülni. Lukács Viktória szerint a saját lelkükkel is viaskodtak, míg Szikora Melinda elmondta, miért volt kellemetlen ellenfél az afrikai csapat.

„Tudtuk, hogy jobbak vagyunk, az első félidőben komolyabban is vettük ezt az egészet – mondta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány az M4 Sportnak. – Utána kicsit belefásultunk a mérkőzésbe. A második félidőben nem sok energiát pazaroltunk el, készülünk a következő mérkőzése. A játékosaimon éreztem, hogy kicsit megfogta őket a helyzet. Nem láttam olyan nagy örömöt a lányokban a győzelem után, pedig minden ilyet meg kell becsülni. Azon leszünk, hogy legyőzzük Dél-Koreát.”„Tudtuk, hogy jobbak vagyunk, az első félidőben komolyabban is vettük ezt az egészet – mondta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány az M4 Sportnak. – Utána kicsit belefásultunk a mérkőzésbe. A második félidőben nem sok energiát pazaroltunk el, készülünk a következő mérkőzése. A játékosaimon éreztem, hogy kicsit megfogta őket a helyzet. Nem láttam olyan nagy örömöt a lányokban a győzelem után, pedig minden ilyet meg kell becsülni. Azon leszünk, hogy legyőzzük Dél-Koreát.”

Golovin a sajtótájékoztatón annyit tett hozzá, hogy a két vesztes meccs után az volt a legfontosabb, hogy a játékosok élvezzék a mérkőzést.

PÁRBAJ
MAGYARORSZÁG
KONGÓ
30/48 (62%) Gól/lövés 22/40 (55%)
18/40 (45%) Védés/lövés 18/48 (38%)
11/16 (69%) Gól/indítás 1/1 (100%)
4/9 (44%) Gól/szél 0/4 (0%)
3/9 (33%) Gól/átlövés 11/22 (50%)
1/2 (50%) Gól/beálló 3/4 (75%)
6/7 (86%) Gól/betörés 5/8 (75%)
8 Technikai hiba 16
30/56 (53%) Gól/támadás 22/56 (39%)

„Jót tett a lelkünknek ez a győzelem – értékelt Lukács Viktória az M4 Sportnak. – Nemcsak a kongóiakkal versenyeztünk, hanem a saját lelkünkkel is viaskodtunk. Tényleg a becsületünkért küzdöttünk. Picit örülünk. Persze minden győzelemnek örülünk, de most nem úgy alakult ez a vébé, ahogy terveztük. Most még egy picit feszültek voltunk, de Dél-Korea ellen nagyon kell, hogy felszabadultabban kézilabdázzunk, hogy élvezzük a játékot.”

A nyolc lövésből elért hét góljával a meccs legjobbjának megválasztott jobbszélsőnek személyesen is jól jött egy ilyen találkozó, még ha az ellenfél természetesen messze nem képviselt akkora játékerőt, mint a dán vagy a német együttes.

Korábban azzal viccelődtünk, hogy ha rosszul ment nekem, akkor győztünk, míg amikor jobban teljesítettem, akkor kikaptunk. Most örültem, hogy nekem is jól ment és nyertünk is – felelte Lukács az interjúfolyosón a Nemzeti Sport kérdésére. – Fontos lenne, hogy győzelemmel zárjuk a vébét, mert nekünk építkeznünk kell, szükségünk van a tapasztalatra és a sikerélményekre. Fiatal csapat vagyunk, többünknek ez az első felnőttvilágversenye. Dél-Korea nem rossz csapat, az ilyen meccseken lehet értékes tapasztalatokat szerezni.”

Szikora Melinda az első félidőben kapott szerepet Kongó ellen, és végül öt védéssel zárt. A kapus arról beszélt, miért volt nehéz dolga az ellenfél támadásainál.

Tudtuk, hogy a németek győzelmével már nincs esélyünk elérni az előzetesen kitűzött célt. Nehéz mérkőzés volt abból a szempontból, hogy Kongó olyan stílust képvisel, olyan lövések érkeznek a kapunkra, amelyeket nem szoktunk meg. Fél faultos helyzetből is tüzelnek, illetve a magas átlövőjük minden helyzetből elvállalja. Próbáltuk arra felhasználni a meccset, hogy olyan felállásokat, páros kapcsolatokat gyakoroljunk, amelyekre korábban nem volt lehetőségünk vagy eddig kevésbé működtek. Ezzel a győzelemmel jó szájízzel mehetünk bele az utolsó mérkőzésbe.”

Hozzátette, mivel nagy tétje már nincs az utolsó két meccsünknek, ezért szeretnénk minden percet kihasználni a csapatépítésre, hogy minél jobban összeérjenek a játékosok, minél jobb páros kapcsolatok kialakuljanak.

„Az utolsó meccsen is ki kell tennünk a szívünket, azt a találkozót is szeretnénk megnyerni” – ígérte Szikora.

A debreceni Tóvizi Petra is nagyobb szerepet kapott a meccsen, és megszerezte az első gólját is a tornán. A beálló elárulta, mit szeretett volna hozzáadni a válogatott teljesítményéhez.

Előzetes reménykedtünk benne, hogy Dél-Korea megveri Németországot. Nekünk ez a meccs a becsületünkről szólt, hogy fel tudjunk állni és emelt fővel tudjunk visszatekinteni a vébére. Örültem, hogy lehetőséget kaptam, de azért éreztem, hogy eddig csak kívülről figyelhettem a többieket. Igyekeztem új lendületet hozni, hogy a lányokat kicsit frissítsem, biztassam őket – elsősorban ezzel a céllal léptem ma pályára.”

„Örülök, hogy nyertünk, és hogy mindenki kapott játéklehetőséget – mondta a mind az öt hetesét értékesítő, mellette átlövésből és betörésből is eredményes Planéta Szimonetta az M4 Sportnak. – Könnyű gólokat dobtunk, szinte mindenki betalált. Jót tett az önbizalmunknak ez a győzelem.”

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
III. CSOPORT (Granollers)

Magyarország–Kongói Köztársaság 30–22 (16–8)
Granollers, 583
néző. Vezette: A. Covalciuc, I. Covalciuc (moldovaiak)
MAGYARORSZÁG:
SZIKORA – LUKÁCS V. 7, Háfra N. 1, VÁMOS P. 4, Bordás, Szöllősi-Zácsik, Márton G. 3.Csere: Szemerey (kapus), PLANÉTA 8 (5), Fodor Cs. 1, Tóth Eszter 1, Tóvizi 1, Kácsor 4, Kovács Anett, Albek.Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
KONGÓI KÖZTÁRSASÁG:
Bazekene – Jappont, Obangue 1, NGOMBELE 7, Okabande 2, Mouyamba, Ntondele 1.Csere: Kodia (kapus), Hendo, YIMGA 6 (1), Saraiva 3, Rutil 1, Divoko 1.Szövetségi kapitány: Junesz Tatbi
Az eredmény alakulása. 4. p.:
2–2. 16. p.: 6–4. 18. p.: 11–4. 23. p.: 13–7. 37. p.: 20–11. 43. p.: 23–15. 49. p.: 27–17. 56. p.: 30–19
Kiállítások:
6, ill. 8 perc
Hétméteresek:
5/5, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Younes Tatby:
– Elégedett vagyok a csapatommal, döntetlenre hoztuk a második félidőt. Próbáltuk meglepni a magyarokat azzal, hogy fent játszottunk és nem egy az egyeztünk. Büszke vagyok a lányokra, hiszen még csak négy-öt hónapja dolgozunk együtt, és nincs vége a munkának.

A III.-csoport állása
1. Dánia 4 4 127–74 +53 8
2. Németország 4 4 122–91 +31 8
3. Dél-Korea 4 2 2 120–121 –1 4
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 105–106 –1 4
5. Csehország 4 4 90–124 –34 0
6. Kongói Köztársaság 4 4 81–129 –48 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik