Tour: 15 év után nyert a Cofidis, Adam Yates maradt sárgában

Vágólapra másolva!
2023.07.02. 18:14
null
Victor Lafay első etapsikerét aratta a Touron (Fotó: AFP)
Az idei Tour de France leghosszabb szakaszán a nap szökését az utolsó emelkedőn fogta be a mezőny, s miközben a sprinterek a hajrára készültek, Victor Lafay mindenkit meglepve megnyerte az etapot. A végső sikerre esélyesnek tartott Tadej Pogacar 11 másodpercre növelte előnyét nagy ellenfele, a címvédő Jonas Vingegaard előtt, az összetettben pedig továbbra is Adam Yates vezet.

Vasárnap a Vitoria-Gasteiz és San Sebastián közötti 208.9 kilométeres etapon öt kategorizált emelkedő várt a kerékpárosokra, s nem meglepő módon hamar ki is alakult a nap szökése, amelynek tagja volt a pöttyös trikót viselő Neilson Powless (EF Education), aki csak az utolsó emelkedőt nem nyerte meg – ekkor már befogta őt is a mezőny –, így továbbra is az övé a hegyek királyának járó megkülönböztető mez.

Az ötödik emelkedőn a végső győzelem két legnagyobb esélyese, Tadej Pogacar (UAE) és Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ért fel elsőként – ebben a sorrendben –, s ezért időjóváírás is járt. A további támadásokat rendre hatástalanította a címvédő csapata, a Jumbo-Visma, ám ez fel is emésztette némileg az erejüket, éppen annyira, hogy egy kilométerrel a vége előtt a cofidises Victor Lafay mindenkit meglepő támadást tudjon indítani. Erre érdemben senki sem tudott válaszolni, így a francia bringás 15 év elteltével nyert Tour-szakaszt a Cofidisnek.

Viszont nem sokon múlott a francia sikere, a célvonalon azonos idővel száguldtak át Lafay és a többiek: a pályafutása 4. profi sikerét arató Lafay mögött másodiknak a jumbós Wout van Aert jött be, megelőzve Pogacart – akinek újabb négy másodperc jóváírással már 11 másodperc az előnye Vingegaard-ral szemben.

Összetettben a brit Adam Yates hat másodperccel vezet kétszeres győztes szlovén csapattársa, Pogacar, valamint ikertestvére, Simon Yates előtt.

ÖSSZEFOGLALÓ

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE
2. SZAKASZ (Vitoria-Gasteiz–San Sebastián, 208.9 km)

1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:46:39 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Adam Yates (brit, UAE) 9:09:18 óra
2. Pogacar 6 mp h.
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) a. i.

Hétfőn az Amorebieta-Etxano és Bayonne közötti 193.5 kilométeres etappal tér át Franciaországba a mezőny, a viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik