Az UCI-elnök bírálja a Rabobankot a megkésett visszaléptetés miatt

Vágólapra másolva!
2007.07.26. 10:17
Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség elnöke bírálattal illette a Rabobank, amiért csak szerdán késő este döntött úgy, hogy a sárga trikót tíz napig viselő Michael Rasmussen nem folytathatja csütörtökön a Tour de France-ot. Az UCI-főnök szerint a csapat kissé megkésve reagált a dán versenyző hazugságára.
Michael Rasmussen a Touron nem kerülhette ki az orvosi vizsgálatot...
Reuters
Michael Rasmussen a Touron nem kerülhette ki az orvosi vizsgálatot...
Michael Rasmussen a Touron nem kerülhette ki az orvosi vizsgálatot...
Reuters
Michael Rasmussen a Touron nem kerülhette ki az orvosi vizsgálatot...

„A csapat úgy döntött, hogy visszalépteti versenyzőjét, ehhez joguk van. Miért nem cselekedtek így június végén, amikor már tudtak a dologról? . kérdezte az ír sportvezető, vagyis Pat McQuaid.

Michael Rasmussen már régóta állt a kritikák össztüzében, lévén az elmúlt másfél évben a dán és a nemzetközi szövetségtől is két-két figyelmeztetést kapott, amiért nem jelent meg a szezon közbeni doppingvizsgálatot. Az UCI szabályai három elmarasztalás esetén követelik a büntetést, így elvileg már korábban meg lehetett volna fosztani a Rabobank kerekesét a versenyzési lehetőségtől.

Eddig azonban Rasmussen következetesen azt állította, hogy Mexikóban edzőtáborozott, ezért nem jutott el hozzá a „behívó”. Szerdán késő este azonban a Rabobank azt közölte, a Tour de France sárga trikósa hazudott, Olaszországban tartózkodott az ominózus esetek idején, ezért nem folytathatja a véghajrához közeledő körversenyt.

Hírügynökségi jelentés szerint a hazugságra úgy derült fény, hogy egy korábbi kerekes Davide Cassani, aki jelenleg a RAI olasz televízió szakértője, jelezte, a Dolomitokban látta edzeni Rasmussent, amikor az saját állítása szerint Közép-Amerikában tartózkodott. Theo De Rooy, a Rabobank vezetője rákérdezett erre a dán kerekesnél, aki elismerte, hogy nem mondott igazat.

A rendőrség az éjszaka ki akarta hallgatni Rasmussent, de már nem találta a szállodájában. A csapat által elfoglalt szobákat ugyanakkor átkutatták a hatóságok.

Michael Rasmussen eltűnt, így a Rabobank-szóvivő állta az újságírók rohamát
Reuters
Michael Rasmussen eltűnt, így a Rabobank-szóvivő állta az újságírók rohamát

Az összetettben szerda késő estig éllovas Michael Rasmussen visszaléptetése ellenére a Rabobank folytatja szereplését a francia kerékpáros körversenyen.
"Rasmussen kivételével valamennyi versenyzőnk ott lesz a mai rajtnál" - szögezte le Erik Breukink, a holland csapat sportigazgatója.

A Tour szervezői bejelentették, hogy a csütörtöki 17. szakaszon, a Pau és Castelsarrasin közötti 188,5 km-en senki sem viselheti az éllovasnak járó sárga trikót. Így a szerdán összetettben második, csütörtökre éllovassá előlépett spanyol Alberto Contador is csak a fiatalok versenyét vezető kerekesnek járó fehér mezben tekerhet.

Michael Rasmussen esete a Tour de France történetének egyik legnagyobb botránya, hiszen az elmúlt időszakban egyszer sem fordult, hogy a biztos győztesnek látszó éllovast saját csapata léptette vissza a folytatástól.

Tavaly „csak” a befejezést követő napokban derült ki, hogy a viadal legjobbjának tűnő Floyd Landis pozitív doppingtesztet produkált, de ügye azóta sem zárult le. Így jelenleg még nincs hivatalos győztese a 2006-os francia körversenynek.

A dán kerekeséhez némileg hasonlító ügy történt az 1999-es olaszországi viadalon: a magabiztosan éllovas Marco Pantanit két szakasszal a vée előtt túl magas hematokrit-szint miatt kizárták. Az 1998-ban Giro és Tour-győztes hegyimenő olasz klasszis nem tudta feldolgozni az őt ért „sérelmeket”, igaz néhány nagy versenyen még megcsillogtatta tudását. Három évvel ezelőtt holtan találtak egy szállodában, mint később kiderült, kábítószer-túladagolás következtében hunyt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik