PIRCS ANIKÓ, BORBÉLY LÁSZLÓ (Racice) 2017.08.25 18:38 Frissítve: 2017.08.25 18:54

Kajak-kenu vb: Nem mozog az ujjam, nem tudom rendesen fogni a lapátot – Kopasz

Mint ismert, Kopasz Bálint a középdöntője előtt kézsérülést szenvedett – jobb hüvelykujja alaposan megzúzódott, amikor a bakról leeső hajója után próbált nyúlni, hogy megóvja azt a sérüléstől –, és kevéssel lemaradt végül az A-döntőről. Fekete Ádámnak sikerült kvalifikálnia magát, ő viszont majdnem lekésett a rajtról.

 

Kopasz Bálint nem lép vissza az 1000 méteres döntőtől (Fotó: Földi Imre)

„Nem mozog az ujjam, nem tudom vele rendesen megfogni a lapátot, ezért a rajtból nem tudtam úgy eljönni, ahogy a többiek. Ezen múlott, hogy nem sikerült bejutnom a döntőbe – mondta szomorúan, ám rendkívüli tartással Kopasz Bálint. A futamra össze tudtam szedni magam, testben-lélekben kizártam a történteket, a táv közben nem is éreztem fájdalmat, és ki tudtam hozni magamból a maximumot.”

 
Nem mozog az ujjam, nem tudom rendesen fogni a lapátot – Kopasz
Dráma – Kopasz megsérült, majd éppen lemaradt az A-döntőről – a pénteki eredmények
„Ha edzésen evezünk hasonlóan, azt mondjuk, jó volt, de itt...” – délelőtti nyilatkozatok

A futamában negyedik húszéves algyői kajakost egyetlen pozíció választotta el a döntőtől, időeredményével a másik két középfutamot megnyerte volna, s ezzel biztos finalistának mondhatná magát... Más kérdés, hogy mire menne egy újabb döntővel, a szakvélemények szerint ugyanis az ujja állapotában egyhamar nem áll be változás, gyógyulása heteket vehet igénybe.

Az 1000 méter szombati fináléjában mindenesetre rajthoz áll az Európa-bajnoki bronzérmes, és fogadkozik: 

„Ki fogom bírni, bár a rajt nem lesz az igazi. És remélem, nem lesz hosszabb távú következménye.”


Fekete Ádám lassan kezdte a C–1 elődöntőjét, a táv felénél csupán a hetedik helyen állt, de végül a harmadik helyen továbbjutott. A versenyző elmondta, nem a lassú kezdés volt számára az ijesztő.

„Ijesztő volt számomra is, de nem a pálya közben. A futam előtt csináltam fokozókat fölfelé a vízen. Az előző futamot később indították el, de a miénket nem, úgyhogy én 850 méternél tartottam körülbelül, amikor két perc volt hátra a rajtig. Akkor megijedtem, »leverettem« 500-ig, beálltam és egyből ellőtték a rajtot. Az eleje egy kicsit fáradt volt, ám én belülről úgy éreztem, hogy végig uralom a helyzetet. Nem volt olyan gyors az első 300 méter, mint amilyennek kellene, én ezt ennek tudom be, viszont szépen, hosszan, elnyújtva tudtam evezni, emiatt bírtam tartalékolni a hajrára, és meg tudtam csinálni, úgyhogy örülök” – mondta a döntőbe jutást követően Fekete, aki így gyakorlatilag mintegy 900 métert evezett le versenytempóban az 500-as középdöntő kapcsán.

„Ez nem magabiztosságot ad, hanem haragszom magamra, mert amatőr hiba volt, csak jól be akartam melegíteni, mert egy picit álmosnak éreztem magam. Örülök, hogy sikerült továbbjutnom, inkább az ad magabiztosságot, hogy az utolsó kétszázat meg tudtam úgy csinálni, ahogy kell. Még az elejére kell egy erősebb háromszázat betenni, és akkor a döntőben, remélem, minél előrébb végezhetek. Élet-halál harc lesz, úgy akarok beérni, hogy azt érezzem, egy centivel sem tudtam volna többet menni” – tette hozzá.

KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG, RACICE, CSEHORSZÁG

FÉRFI K–4 1000 M
2. ELŐFUTAM
1. Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel 2:56.489 – bejutott a vasárnapi A-döntőbe

FÉRFI C–2 1000 M
2. ELŐFUTAM
1. Viktor Melantyev, Vlagyiszlav Csebotar (Oroszország) 3:36.336 – bejutott a vasárnapi A-döntőbe
2. Korisánszky Dávid, Mike Róbert 3:38.325 – a szombati elődöntőbe jutott

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.