Kozák Danuta: Nem a női mezőny szaladt el mellettünk, mi lettünk gyengébbek

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2023.11.28. 12:14
null
Kozák Danuta elmondta, az olimpiai érem csak hab lenne a tortán (Fotó: Földi Imre)
A hatszoros olimpiai bajnok Kozák családja és hivatása között igyekszik egészséges egyensúlyt kialakítani, de érmes célokkal érkezik majd a július 26-án kezdődő játékokra.

 

Masszív köd- és esőfüggyönyben kezdődött a reggel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség számára, hiszen kedden sajtótájékoztatót tartott a szervezet a Stopper úszóházban. Az „összejövetel” témája természetesen egyik oldalról az évértékelés, de ami ennél is fontosabb az előre tekintés volt. Mint a legtöbb sportág hasonló eseményén a közeljövőben nyilván ebben az esetben is a párizsi olimpia adta a fő csapásirányt.

A „pódiumon” Boros Gergely szakmai igazgató, Hüttner Csaba, a felnőtt síkvízi kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok, Fekete Ádám, világbajnoki ezüstérmes, Kiss Péter Pál, paralimpiai bajnok, Hajdu Botond, a para kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, illetve Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója fejtette ki gondolatait.

Boros elmondta, a 2023-ra vonatkozó fő célkitűzés a felnőtt-világbajnokságon elérhető kvóták begyűjtése volt. Egyedül a szlalom szakággal kapcsolatban maradt hiányérzet, amelyben nem sikerült indulási jogot szerezni, sőt erre már nem is lesz lehetőség. A szakmai igazgató emellett kitért a párizsi látogatásra, ahol sikerült a szállást kiválasztani, illetve a versenyzők is megismerkedhettek az olimpiai pályával.

Magyarország eddig egyébként 15 olimpiai kvótával rendelkezik, amelyek mellé májusban további hármat gyűjthet be a szegedi gyorsasági kajak-kenu világkupán.

„Megmondom őszintén annyira nem – válaszolt Kozák Danuta arra a kérdésre, mennyire is hiányzott neki az elmúlt hónapokban a kajakos közeg, hiszen megszületett második gyermeke és könyökműtéten is átesett. – Annyi minden történt ez alatt a két év alatt, hogy nem igazán volt lehetőségem ilyeneken gondolkodni, nagyon jól jött nekem ez a pihenő Tokió után. Jelenleg a téli alapozásom zajlik, de két gyerek anyukája vagyok, így elég nehéz a tervezés. Elsősorban a könyökömet igyekeztem visszahozni főleg gyógytornával a korábbi szintre. Ami a női nemzetközi mezőnyt illeti, nem az szaladt el mellettünk, hanem mi lettünk gyengébbek. Az okokra talán itt tőlem jobbra kell rákérdezni – utalt a mellette ülő Hüttner Csaba felelősségére. Végül személyes céljai is szóba kerültek. – Nagyon örülnék annak, ha ezt a felkészülést úgy tudnám teljesíteni, hogy a családom és a gyerekeim nem látják kárát, emellett egy olimpiai érem a hab lenne a tortán.”

Fekete Ádám örül és elégedett a három férfi kenus kvótával, de közel sem az olimpiára készül már, hiszen az itthoni válogatóversenyeken kell majd kivívnia az indulási jogot. Az első olimpiájára készülő Fekete szerint lesz két-három olyan hajó, amely világszínvonalat képvisel, így már a kijutás önmagában nagy büszkeség lenne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik