Német gálaelőadás hat góllal, ír összeomlás

2012.10.12. 22:48
null
A németek hatszor vették be Westwood kapuját (Fotó: Action Images)
Címkék
A német labdarúgó-válogatott az első félórában szenvedett az Írország elleni vb-selejtezőn a C-csoportban, de utána beindult a henger, és hatig meg sem álltak Reusék. A Nationalelf harmadik meccsét is megnyerte csoportjában.

 

Az ír válogatott azon csapatok közé tartozott, amelyik csak egy vb-selejtezőn volt túl, igaz, azt sikerrel hozta le, hiszen Kazahsztánban 2–1-re nyert. A német együttes is két győzelemmel hangolt erre a meccsre, Feröert 3–0-ra győzte le, és Ausztriában is nyert 2–1-re.

Mindkét együttesből hiányoztak alapemberek, a hazaiaknál Robbie Keane, Kevin Doyle, Glenn Whelan és Sean St. Ledger hagyta ki a meccset, a németeknél a sérült Mats Hummels és az eltiltott Philipp Lahm nem futhatott ki a többiekkel a pályára. Ott volt viszont Miroslav Klose, aki 125. válogatottságát ünnepelhette.

A német védelem nem is muzsikált a legfényesebben a mérkőzés elején, ám az írek nem tudták kihasználni a bizonytalanságokat: igaz, ott meg főleg a támadósorban voltak hiányzók. Az első félórában nem is jegyezhettünk fel nagyobb helyzetet, Thomas Müller próbált egy fejessel veszélyeztetni.

A 30. percben akár ott lehetett volna a vezető gól is, amikor a rendkívül rutinos John O’Shea a saját tizenhatosánál körülményeskedett, Marco Reus lecsapott a labdára, majd elterült a büntetőterületen belül. Bár úgy tűnt, hogy az ír védő szabálytalan volt, Nicola Rizzoli játékvezető tizenegyes helyett kifelé ítélt szabadrúgást, és sárgát adott a német középpályásnak…

Reus két perccel később nemes bosszút állt az elmaradt tizenegyesért: lecsapott egy labdára a tizenhatoson belül, és lövése a felső lécről vágódott a gólvonalon túlra (0–1). A gól után még fel sem ocsúdhattak az írek, amikor egy újabb gyors német támadás futott a pályán, amelynek végén Reus érkezett a balösszekötő helyén, és kilőtte a bal sarkot (0–2).

Giovanni Trapattoni a szünetben nem, az 51. percben viszont már cserélt, megpróbálta támadóbbá tenni a csapatát egy újabb csatár, Shane Long behozatalával. Ám így is a németek szereztek gólt, Mesut Özil váltotta gólra a Klose elleni szabálytalanságért megítélt tizenegyest (0–3).

És ezzel még nem volt vége… Az 58. percben a csapatkapitány Bastian Schweinsteiger ugratta ki Klosét, aki elhúzta a labdát a kivetődő Westwood mellett, és éles szögből a hálóba gurított (0–4). Teljesen padlóra kerültek az írek, a németeknek pedig minden bejött: egy röviden kifejelt labdát a csereként beállt Toni Kroos kapásból zúdított a jobb sarokba. Káprázatos gól volt! (0–5).

A folytatásban kicsit leült a meccs, de a németeknek futotta még egy hatalmas gólra, ezt is Kroos zúdította szegény Westwood kapujába (0–6). Giovanni Trapattoni talán pályafutása legnagyobb vereségébe szaladt bele a kispadon, pedig már jó pár meccs van a háta mögött. Ezen még az sem változtatott sokat, hogy a lefújás előtt Andy Keogh szépített (1–6).

Nem potyogtak így a gólok a csoport másik két meccsén.

Feröer nem vallott szégyent a Svédország elleni meccsen, sőt... A hazai együttes az 57. percben vezetést is szerzett, egy nagy bedobást Jonas Olsson éppen Rógvi Baldvinsson elé fejelt, ő pedig kilőtte a jobb sarkot.

Ez a gól ébresztőt fújt a svédeknek, Erik Hamrén azonnal bedobott egy újabb csatárt, Alexander Kacaniklist. Ez nyerő csere volt, a fiatal játékos Zlatan Ibrahimovic remek passza után a balösszekötő helyéről helyezett a hosszú sarokba.

A 75. percben Ibrahimovic már maga is betalált, kihasználva, hogy Gunnar Nielsen hatalmas lendülettel repült ki a kapujából, és közvetlen közelről a kapuba lőtt.

Az osztrák válogatott Kazahsztánban játszott 0–0-s döntetlent, a meccset Bognár Tamás vezette.

 

VB-SELEJTEZŐK
C-CSOPORT
ÍRORSZÁG–NÉMETORSZÁG 1–6 (0–2)
Dublin, Aviva Stadion. Vezette: Rizzoli (olasz)
Írország: Westwood – Coleman, O'Shea, O'Dea, S. Ward – Andrews, McCarthy, Fahey (Long, 52.) – McGeady (Keogh, 69.) – Walters, Cox (Brady, 84.). Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
Németország: Neuer – J. Boateng, Mertesacker, Badstuber, Schmelzer – Khedira (Kroos a szünetben), Schweinsteiger – T. Müller, Özil, Reus (Podolski, 66.) – Klose (Schürrle, 72.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Keogh (92.), ill. Reus (32., 40.), Özil (55. – 11-esből), Klose (59.), Kroos (61., 83.)
FERÖER–SVÉDORSZÁG 1–2 (0–0)
Tórshavn. Vezette: Szidiropulosz (görög)
Feröer: G. Nielsen – Naes, Baldvinsson, Faerö, Justinussen – Hansson (S. Olsen 83.) – Holst (A Hansen, 71.), Benjaminsen – Samuelsen, Udsen (Elttor, 85.) – Edmundsson. Szövetségi kapitány: Lars Olsen
Svédország: Isaksson – J. Olsson, M. Olsson, Granqvist, Lustig – Källström (Svensson, 62.), Wilhelmsson (Kacaniklic, 62.), Wernbloom, S. Larsson – Ibrahimovic, Ranégie (M. Berg, 77.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: Baldvinsson (57.), ill. Kacaniklic (65.), Ibrahimovic (75.)
KAZAHSZTÁN–AUSZTRIA 0–0
Asztana. Vezette: Bognár Tamás (magyar)
Kazahsztán: Szidelnyikov – Kirov, Dmitrenko, Korobkin, Rozskov – Koniszbajev (Gridin, 94.), Nurdauletov – Nuszerbajev (Nurgalijev, 87.), Hajrullin (Muhtarov, 91.), Bogdanov – Osztyapenko. Szövetségi kapitány: Miroslav Beránek
Ausztria: Almer – Garics, Prödl, Pogatetz, Fuchs – Harnik (Weimann, 86.), Kavlak, Junuzovic, Ivanschitz (Jantscher, 74.), Baumgartlinger (Janko, 63.) – Arnautovic. Szövetségi kapitány: Marcel Koller

 

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 3 3 11–2 +9 9
2. Svédország 2 2 4–1 +3 6
3. Írország 2 1 1 3–7 –4 3
4. Ausztria 2 1 1 1–2 –1 1
5. Kazahsztán 3 1 2 1–4 –3 1
6. Feröer 2 2 1–5 –4 0

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek