Del Bosque dilemmája: csatárral vagy anélkül?

Vágólapra másolva!
2012.06.14. 15:15
null
Del Bosque fejtörője: kezdjen-e Fernando Torres – vagy ő úgyis csak árnyéka régi önmagának? (fotó: Action Images)
A címvédő spanyol labdarúgó-válogatott az olaszok elleni 1–1-es döntetlen után ma Írországgal találkozik az Európa-bajnokság C-csoportjának esti mérkőzésén. A kritikusok javulást várnak az ibériaiaktól, elsősorban támadójátékban, míg az írek azt hangsúlyozzák, hogy mindenekelőtt védekezésben kell nagyot alkotniuk.

Az olaszok elleni némileg csalódást keltő döntetlen (1–1) után Spanyolországtól azt várják szurkolói, hogy az írek ellen fölényes győzelemmel billenti helyre a világ rendjét. Vicente del Bosque a találkozó előtti sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy az írek sokkal többet tudnak a védekezésnél.

SZAVAZÁS

Del Bosque helyében meghagyná-e az olaszok elleni felállást?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nem csak a védekezésük miatt félek – nyilatkozta Del Bosque. – Írországnak sokkal több, mint egy fegyvere van. Magas, erős labdarúgói vannak, veszélyes a széleken, támadóira is figyelni kell. Ezen a mérkőzésen is lehetnek nehézségeink, akárcsak bármelyiken, de remélem, hogy képesek leszünk úrrá lenni a problémáinkon.”

Del Bosque rengeteg kritikát kapott azután, hogy az olaszok elleni mérkőzésen nem nevezett klasszikus csatárt a kezdőcsapatba, így most nagy a találgatás, hogy Fernando Torres, Fernando Llorente vagy Álvaro Negredo közül bekerül-e valamelyikük a kezdőbe.

Sergio Busquets megvédte kapitányát, amikor az újságírók a csapat szerkezetéről érdeklődtek nála. „Nem volt zsúfolt a középpályánk. Arra alapoztunk, hogy lapos passzos játékunkkal uraljuk a pálya közepét, és ebből előnyt tudunk kovácsolni. Spanyolország már ebben a stílusban játszik négy éve. Úgy látom, amikor a spanyol válogatott játékát elemzik, sokkal kisebb a türelem, hiszen azért nem akármelyik csapattal játszottunk döntetlent, hanem az amúgy remek erőkből álló Olaszországgal.”


A spanyol kapitány mindezek ellenére állítólag hajlik a változtatásra, és könnyen elképzelhető, hogy Fernando Torres ezúttal már nem csereként száll be, hanem a kezdősípszótól a pályán lesz. Sokatmondóak volt David Silva szavai is, aki az olaszok ellen Cesc Fabregasszal felváltva került a centerpozícióba.

„Eddig csak olyan csapatban futballoztam, amely egy vagy két csatárral állt fel. Számomra ez a poszt kissé idegen, középpályás vagyok, de így többször kerülök gólhelyzetbe. Ott játszom, ahová a kapitány irányít” – mondta el véleményét a csatárkérdésről a Manchester City játékosa.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a spanyol–ír mérkőzést?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mielőtt azonban a problémát kihegyezve Del Bosque szavaiból azt gondolnánk, hogy valójában Írország a világbajnok és Spanyolország szerepel 1988 után először Európa-bajnokságon, hallgattassék meg a másik fél is! Ne feledjük, a horvátok elleni meccs előtt az írek legutóbb két éve, az oroszok elleni felkészülési mérkőzésen kaptak egy mérkőzésen három gólt. Javulniuk kell tehát a zöldeknek is.

Giovanni Trapattoni, az írek szövetségi kapitánya: „Hinnünk kell képességeinkben, hozzáállásunkban és formánkban. A legutóbbi meccsen, amikor gólt kaptunk az első három percben, nyilvánvalóan nehezen tudtuk a saját játékunkat játszani. Ezúttal is győzelemre törünk, de tisztában vagyunk vele, ez milyen nehéz lesz, hiszen Spanyolország a világbajnok, és kimagaslóan jó játékosai vannak. A futballban tíz hónap alatt mindig az erősebb csapat nyerne, kilencven perc alatt azonban bármi lehetséges” – mondta az olasz szakember, aki a spanyol válogatottat a Barcelonához hasonlította, ám ezzel még nem állt le a párhuzamokkal.

„A Chelsea-nek sem adott senki esélyt a Barcelona ellen, sőt még a Bajnokok Ligája döntőjében sem gondolta senki, hogy a londoniak nyerhetnek. Négy-öt játékosuk hiányzott, a Bayernnek egy halom szöglete volt, míg a Chelsea-nek csupán egy. Végül mégis a Chelsea nyert” – nyilatkozta Trapattoni.

Az írek kapitánya megpróbált választ adni arra is, hogy a Brit-szigeteken miért nem valósítható meg az a játékstílus, ami például az ibériaiaknál, és miért tűnhet emiatt sablonosnak az írek játéka.

„Spanyolország és Olaszország a labdatartásra játszik, többet tudnak passzolni ellenfeleiknél anélkül, hogy ők elvennék a labdát. A spanyol válogatott olyan, mint a Barcelona a bajnokságban. Angliában ezzel szemben mások a szokások. Vannak játékosok, akik nincsenek is játékban, csak a tartalékcsapatban játszanak, sehol az első csapatban. Olykor szükséges a változtatás, sőt kénytelenek is vagyunk változtatni, de technikailag nem vagyunk abban a helyzetben. Én például az elmúlt húsz-harminc évben rengeteg szisztémát gyakoroltattam minden csapatommal. Németországban, Ausztriában, Portugáliában és Olaszországban is változtattam a taktikán, de nem hiszem, hogy most ez működne. Nincsenek meg a játékosaink egy másik rendszerhez, mert a legtöbb futballista – szinte mindegyik – egy stílusban képes játszani. És nem a rendszer hozza létre a játékost, hanem a játékos valósítja meg a rendszert” – mondta 73 éves szakember.

KICSKA LÁSZLÓ SIMA SPANYOL GYŐZELMET VÁR
EURO 2012
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–ÍRORSZÁGa találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n
Gdansk, PGE Arena, 20.45 (Tv: m1). Vezeti: Proenca (portugál)
AZ ÁLLÁS
1. Horvátország113–1+23
2. Olaszország111–101
2. Spanyolország111–101
4. Írország111–3–20
SPANYOLORSZÁG
Kapusok:1Iker Casillas (Real Madrid), 12 Víctor Valdés (Barcelona), 23 Pepe Reina (Liverpool)
Védők: 17 Álvaro Arbeloa (Real Madrid), 5Juanfran (At. Madrid), 15 Sergio Ramos (Real Madrid), 3Gerard Piqué (Barcelona), 2Raúl Albiol (Real Madrid), 4Javi Martínez (Bilbao), 18Jordi Alba (Valencia)
Középpályások: 16 Sergio Busquets (Barcelona), 14 Xabi Alonso (Real Madrid), 8Xavi Hernández (Barcelona), 6Andrés Iniesta (Barcelona), 20Santi Cazorla (Málaga), 13 Juan Mata (Chelsea), 21David Silva (Man. City), 10 Cesc Fabregas (Barcelona)
Támadó:22 Jesús Navas (Sevilla), 7Pedro Rodríguez (Barcelona), 19 Fernando Llorente (Bilbao), 9Fernando Torres (Chelsea), 11 Álvaro Negredo (Sevilla)

ÍRORSZÁG
Kapusok: 23 David Forde (Millwall), 1 Shay Given (Aston Villa), 16Keiren Westwood (Sunderland)
Védők: 5Richard Dunne (Aston Villa), 12Stephen Kelly (Fulham), 13 Paul McShane (Hull), 18Darren O'Dea (Leeds), 4 John O'Shea (Sunderland),2Sean St Ledger (Leicester), 3Stephen Ward (Wolverhampton)
Középpályások:8Keith Andrews (West Bromwich), 11Damien Duff (Fulham), 15 Darron Gibson (Everton), 21Paul Green (Derby County), 17Stephen Hunt (Wolverhampton), 22James McClean (Sunderland), 7Aiden McGeady (Szpartak Moszkva),6 Glenn Whelan (Stoke)
Támadók: 20Simon Cox (West Bromwich), 9Kevin Doyle (Wolverhampton), 10Robbie Keane (LA Galaxy), 19Shane Long (West Bromwich), 14Jonathan Walters (Stoke)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik