A célban 4, úton még 25, körön kívül 22 ország

Vágólapra másolva!
2011.09.07. 14:45
null
A Moldovában aratott diadal életben tartotta a magyar reményeket (Fotó: Action Images)
Olaszország, Németország, Hollandia és Spanyolország már csatlakozott résztvevőként a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság két házigazdájához, Lengyelországhoz és Ukrajnához, de természetesen nem maradunk izgalom híján a selejtező csoportkörének utolsó két játéknapján sem (október 7., 11.). A csoportok első helyére még 14 válogatott pályázik több-kevesebb eséllyel, és rajtuk kívül további 11 (köztük a magyar csapat) reménykedik benne, hogy elcsípi a pótselejtezőt érő második helyet. Számolgattunk.

 

A-CSOPORT – KETTEN A MÁSODIK HELYÉRT

NÉMETORSZÁG továbbjutása már eddig is biztos volt, és nagyjából azt is sejteni lehetett, hogy Ausztria nem marad versenyben a második helyért – ez a keddi osztrák–török 0–0 után immár tény. Törökország bécsi pontvesztése ugyanakkor felcsillantotta a reményt Belgium előtt. A törököknek és a belgáknak egy-egy könnyebb, valamint egy-egy Németország elleni meccsük van hátra. Ha a belgák hat, a törökök pedig legfeljebb három pontot kasszíroznak a hátralevőkben, akkor Belgiumé a második hely (az egymás elleni eredmények a törököknek kedveznek).

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

B-CSOPORT – NÉGYEN VERSENYBEN, MÉG SZÁMOLGATNI IS KORAI

Mindössze hat mérkőzés van hátra, de még négy csapat is megszerezheti az első helyet. Oroszország helyzete a legkedvezőbb – a kétpontos előnyön kívül építhet a második helyezett Írország elleni mérleg pozitívumára is –, de az említett két csapat mellett Szlovákia és a selejtezők ilyen fázisában rendszerint már körön kívüli Örményország is befuthat még az első helyre. Két rangadóra érdemes nagyon figyelni: előbb Szlovákia–Oroszország, majd a záró fordulóban Írország–Örményország meccs következik.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

C-CSOPORT – TÜLEKEDÉS AZ OLASZOK MÖGÖTT

OLASZORSZÁG kedden célba ért, mögötte Szerbia, Észtország (!), Szlovénia és Észak-Írország lesi az esélyt – reményeik a fenti sorrendben csökkennek. Az utolsó játéknapon Szlovénia–Szerbia délszláv derbit rendeznek, de könnyen lehet, hogy annak a meccsnek a presztízsen túl már semmi jelentősége sem lesz – az igazság pillanata az utolsó előtti fordulóban (Szerbia–Olaszország, Észak-Írország–Észtország) eljöhet.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

D-CSOPORT – FRANCIA–BOSNYÁK SZUPERDÖNTŐ A LÁTHATÁRON

Majdnem biztos, hogy Franciaország és Bosznia-Hercegovina végez az első két helyen – nagy kérdés persze a sorrend, amelyről minden bizonnyal a két csapat utolsó fordulóbeli egymás elleni mérkőzése dönt. Románia – az eddigi egymás elleni eredmények és a sorsolás miatt – már csak a második hely szerencsés elcsípésében reménykedhet, a sorozatot kiválóan kezdő Fehéroroszország a keddi veresége után már abban sem.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

E-CSOPORT – NE KERTELJÜNK, SVÉD BUKÁST REMÉLÜNK!

Fejből ismerjük a képletet, de röviden azért nézzük: HOLLANDIA csoportelsőként vagy – eddigi kiváló teljesítményének köszönhetően – legjobb csoportmásodikként ott lesz az Európa-bajnokságon, ez kedden eldőlt. Biztosan Svédországé a második hely, ha a hátralévő két mérkőzésén szerez legalább három pontot – ha ez nem sikerül neki, Magyarország megelőzheti a versenyből már kiszállt Finnország legyőzésével, sőt két svéd vereség esetén döntetlennel is.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

F-CSOPORT – GÖRÖG–HORVÁT KÖTÉLHÚZÁS

Izrael zágrábi vereségével biztossá vált, hogy ebből a csoportból csak Horvátország és Görögország juthat tovább. A következő körben Görögország–Horvátország rangadó következik, s ha nem a pillanatnyilag egypontos előnyt élvező horvátok nyernek, a döntés az utolsó játéknapra marad – akkor Horvátország a letteket fogadja, a görögök Grúziába repülnek.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

G-CSOPORT – MÉG ELILLANHAT AZ ANGOLOK TETEMES ELŐNYE

Anglia tekintélyes előnnyel vezet, de ha az utolsó mérkőzését elveszíti Montenegróban, még a pótselejtező veszélyes terepére sodródhat, hiszen ellenfele további egy győzelemmel (Svájc lesz az utolsó vetélytársa) elébe kerül az egymás elleni mérleg alapján. Svájc még lehet második, de csak akkor, ha hátralévő két mérkőzésén úgy szerez hárommal több pontot a jelenleg második Montenegrónál, hogy – a tavalyi podgoricai 0–1 miatt – legyőzi vetélytársát.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

H-CSOPORT – HÁRMAN APRÍTJÁK EGYMÁST, ZÁRÁS CSÚCSMECCSEL

Na itt aztán…! A három Eb-aspiráns, Portugália, Dánia és Norvégia azonos pontszámmal áll, bár kétségtelen, hogy keddi vereségükkel az egy meccsnél előrébb járó – de elméletileg a végső csoportelsőségre még mindig jó – norvégok kezéből kicsúszott a kezdeményezés. Ha ugyanis Portugália és Dánia nyer a következő játéknapon (Izland, illetve Ciprus ellen), akkor a záró forduló csak akkor hozhat sikert (legfeljebb második helyet) a norvégoknak, ha kiadós győzelmet aratnak Ciprus felett, és Dánia szintén alaposan megveri Portugáliát (norvég–portugál viszonylatban ugyanis nem dönt az egymás elleni mérleg). A legvalószínűbb eshetőség mégis az, hogy Dánia és Portugália egymás között dönti el az első és a második hely sorsát október 11-én – a hazai 3–1 miatt leheletnyi előny a portugáloknál.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

I-CSOPORT – KETTEN LESIK A SPANYOLOK KIHŰLŐ LÁBNYOMÁT

Az egyenes ági továbbjutás kérdését kedden megválaszoló SPANYOLORSZÁG mögött Csehország és Skócia pályázik a második helyre. A csehek előnye két pont plusz a jobb egymás elleni mérleg, továbbá az, hogy az egyik mérkőzésüket (Spanyolország) otthon játsszák.

CSOPORTÁLLÁS ÉS PROGRAM ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik