JUDI ÁDÁM
2022.12.09 08:10 Frissítve: 2022.12.09 09:24

Vb 2022: „Elképesztő, mennyi ideje van már a csúcson” – Vinícius Modricról

A 37 éves horvát zsenit eddig alig pihentette a világbajnokságon Zlatko Dalic szövetségi kapitány, kérdés, a válogatott legnagyobb sztárja milyen erőállapotban várja a Brazília elleni pénteki negyeddöntőt.

Két vb-meccset játszott egymással Horvátország és Brazília, 2006-ban (1–0) és 2014-ben (3–1) is a brazilok nyertek (Fotó: Imago Images)

 

 
Somália: Brazília nyeri meg a világbajnokságot
Modric: Lehet, nem vagyunk a 2018-as szinten, de most is kiváló a csapatunk…

Ismerős arcok lesznek az ellenfelek között. Luka Modric és Horvátország a világbajnokság egyik nagy esélyese ellen lép pályára a negyeddöntőben, a horvátoknak Brazília ellen kellene kiharcolniuk az elődöntőbe jutást. A 159-szeres válogatott középpályás pénteken madridi klubtársai ellen harcol, Vinícius Júnior, Rodrygo és Éder Militao a dél-amerikai együttest erősíti. Ráadásul Casemiróval és Danilóval a Real Madridban játszott együtt a horvát klasszis, előbbivel igazán szép és eredményes éveket töltöttek el Toni Kroos társaságában a madridi középpályán.

„Vinícius Júnior nagyszerű srác, kiváló a kapcsolatunk – nyilatkozta 2018 aranylabdása a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. –  Nagyszerű formában van, a világbajnokságon is megmutatja, milyen jó játékos. Nehéz lesz megállítanunk, ám természetesen adok vele kapcsolatban tanácsot a csapattársaimnak. Ez a világbajnokság, itt mindenki a hazájáért harcol. Azonban alig várom, hogy a volt és jelenlegi klubtársaimmal találkozzam. A meccsen egymás ellen küzdünk, de a lefújás után ismét barátok leszünk.”

Nem igazán látszik a teljesítményén, de Luka Modric már 37 éves, ezért az erőállapotával okosan kell(ene) sakkoznia Zlatko Dalic szövetségi kapitánynak. Carlo Ancelotti kiemelten figyel erre a Real Madridban, ebben az idényben csupán két bajnokit játszott végig, s őt cseréli le legtöbbször az olasz szakember, aki elmondta, nem a teljesítménye miatt, hanem azért viszi le tapasztalt játékosát, mert figyelembe veszi a korát, és meg akarja kímélni a sérülésektől a hosszú idényben. Ezzel szemben Dalicnál szeptembertől számolva a hat tétmeccsből ötön is többet volt pályán 90 percnél, háromszor cserélte le, akkor is csak percekkel a lefújás előtt. Kérdés, Luka Modric mennyire lesz fáradt a Brazília ellen mérkőzésen, hiszen a vb-n eddig 376 percet volt pályán.

„Modric sokat segített nekem, rengeteget köszönhetek neki – mondta madridi csapattárásáról Vinícius Júnior  a brazilok sajtótájékoztatóján. –  Ő példakép lehet mindenkinek, elképesztő, mennyi ideje van már a csúcson. Nagyon nehéz lesz ellene játszani, győzzön a jobb csapat! Sokat köszönhetek Carlo Ancelottinak és Titének is, sok tanácsot kaptam tőlük, nekik is hálával tartozom, hogy jól megy a játék a világbajnokságon. Remélem, a döntőig menetelünk.”

VÉLEMÉNYEK
Mateo Kovacic, a horvát válogatott középpályása az index.hr-nek: – Kitűnő fizikai állapotban vagyunk. A középpályán Luka Modricon és rajtam kívül ott van Marcelo Brozovic, akinek elképesztő a futóteljesítménye. Júniusban le tudtuk győzni a franciákat a Nemzetek Ligájában, abból a meccsből sokat meríthetünk Brazília ellen. Fantasztikus játékosok alkotják a brazil csapatot, ám készen állunk a találkozóra.
Zlatko Dalic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya az index.hr-nek: – Nekünk ez a meccs olyan lesz, mint a 2018-as világbajnoki döntő. Jelentős fegyvertény, hogy bejutottunk a negyeddöntőbe, ám eszünk ágában sincs lelassítani, tovább akarunk jutni. Brazília a világbajnok cím egyik nagy esélyese, kemény meccs vár ránk. A brazilok tánca? Úgy ünnepelnek, ahogy akarnak, ők így mutatják ki a kitűnő csapategységet, s közben szórakoznak.
Tite, a brazil válogatott szövetségi kapitánya a Marcának: – Kiváló futballisták alkotják a horvát együttest, technikailag kimagasló játékosok. Ismerjük az erősségeiket és a gyengeségeiket, ám a legfőbb célunk, hogy a saját játékunkat tudjuk játszani. Ellenfelünk középpályája elképesztően erős, figyelnünk kell rá. Alex Sandro másfajta sérüléssel küzd, mint Neymar, nem tudott edzeni a napokban, a mérkőzés előtt döntöm el, hogy játszik-e.
Danilo, a brazil válogatott játékosa a Marcának: – Mindegy, hogy a jobb vagy a bal oldalon kell játszanom, bárhol számít rám a szövetségi kapitány, alkalmazkodom hozzá. Modric a világ egyik legjobbja, mellette ott van Kovacic és Brozovic a középpályán, rájuk nagyon kell figyelnünk. Játszottam velük egy csapatban és ellenük is, testközelből tapasztaltam, milyen kiváló labdarúgók.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ
PÉNTEKEN
16.00: Horvátország–Brazília (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Hollandia–Argentína (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZOMBATON
16.00:
Marokkó–Portugália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Anglia–Franciaország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.