F1: Leclerc szerint versenybaleset történt Hamilton és Verstappen között

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.07.19. 11:34
null
Leclerc szerint nehéz megítélni, hogy ki volt a hibás a vasárnapi balesetben (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc úgy véli, versenybaleset történt Lewis Hamilton és Max Verstappen között a múlt hétvégi Brit Nagydíj versenyén. Hozzá hasonlóan látta a történteket az Alpine kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso, valamint a mercedeses Valtteri Bottas is.

 

A vb-éllovas Max Verstappen és fő riválisa, Lewis Hamilton a vasárnapi verseny első körében ért össze, aminek következtében a Red Bull-os 51 G-s erővel csapódott a Copse-kanyar bukóterét övező gumifalba. Noha a holland a saját lábán szállt ki az összeroncsolódott RB16B-ből, elővigyázatosságból először a pályán található egészségügyi központba, majd további vizsgálatok elvégzésének a céljából a helyi kórházba szállították.

72. BRIT NAGYDÍJ
JÚLIUS 16., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:27.035
Időmérő: 1. Hamilton 1:26.134
JÚLIUS 17., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:29.902
Sprintkvalifikáció: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Bottas
JÚLIUS 18., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Leclerc, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 1., 15.00
Magyar Nagydíj, Mogyoród
Augusztus 29., 15.00Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 5., 15.00
Holland Nagydíj, Zandvoort

A sportfelügyelők tíz másodperces időbüntetést osztottak ki a versenyben maradó Hamiltonnak, akinek sikerült két körrel a vége előtt megelőzni az addig az élen haladó Charles Leclerc-t, aminek révén pályafutása 99. sikerét könyvelhette el. Mint utóbb kiderült, az egyéni összetettben a hátrányát nyolc pontra lefaragó brit sem állt messze attól, hogy nullázzon, a németek vezető versenymérnöke, Andrew Shovlin elmondása szerint ugyanis a piros zászló nélkül kénytelenek lettek volna feladni a versenyt.

Már a megszakítás alatt is forrtak az indulatok, a Red Bull és a Mercedes is a versenyigazgatóval, Michael Masival rádiózott folyamatosan, míg az Aston Martin csapatfőnöke, Otmar Szafnauer arról beszélt, hogy a megítélése szerint versenybaleset történt. A leintést követően aztán még inkább egymásnak feszült a két tábor: a „vörös bikák" tanácsadója, Helmut Marko eltiltást követelt Hamiltonnak, míg a csapatfőnök, Christian Horner teljesen értéktelennek titulálta a címvédő hazai sikerét. Később aztán Verstappen is üzent a közösségi oldalain, és tiszteletlennek, valamint sportszerűtlennek nevezte riválisa ünneplését.

A kórházból azóta kiengedett hollandnak később Hamilton is válaszolt, a brit jelezte, a ceremónia idején nem tudta, pontosan mi a helyzet a Red Bull-ossal, és örül neki, hogy jól van a vetélytársa. A korábbi versenyek alkalmával az állítása szerint a baleset elkerüléséért többször is visszavevő mercedeses ugyanakkor arra is rámutatott, nem érzi úgy, hogy bocsánatkéréssel tartozna.

A balesetről természetesen a pilótatársaknak is megvolt a véleménye: a McLaren ausztrálja, Daniel Riccardo szerint mindkét fél nagyon merész volt, különösképpen Hamilton az akkori tapadási viszonyokhoz mérten, de egyáltalán nem érezte szándékosnak a brit manőverét. Utóbbi meglátással egyetértett az Alpine kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso is, igaz, az ő megítélése szerint nehéz bármelyiküket is hibáztatni, inkább csak szerencsétlenül alakultak az események.

Kívülről nehéz bármit is mondani. Nagyon szoros volt, Lewis az autójának több mint a felével ott volt Max mellett, szóval egyszerűen már nem tűnhetett el a belső ívről, ez nem így működik. Szerencsétlen pillanat volt, de nem volt benne semmi szándékosság, és egyik versenyző sem tett semmi rosszat. Szerencsétlenül jött ki."

A Ferrari monacóija, Charles Leclerc – aki a baleset pillanatában a harmadik helyen haladt, majd az esetet követően az utolsó előtti körig vezette a versenyt – úgy érzi, versenybaleset történt.

Nagyon nehéz megítélni ezt az autóból, hiszen elég alacsonyan ülünk, és így nehéz látni a dolgokat, főleg, hogy ilyen gyorsan történt az eset. De úgy érzem, versenybaleset volt. Elég nehéz bármelyiküket is hibásnak kiáltani. Nyilvánvalóan volt hely belül, talán Lewis nem volt teljesen a csúcsponton, de az is igaz, hogy Max eléggé agresszív volt a külső íven. Az ilyen dolgok megesnek, szerintem az a legfontosabb, hogy Max nem sérült meg, és jól van."

A futamot a harmadik helyen befejező Valtteri Bottas eközben úgy nyilatkozott, érezte, hogy valami történni fog a viaskodó felek között. „Láttam őket egymással csatázni az első körben, akárcsak szombaton. Éreztem, hogy valami történni fog, elég keményen harcoltak. De az ilyen dolgok megesnek, ez a versenyzés. Történnek ilyen balesetek, amikor csatázol, és egyik fél sem akar visszavenni. Örülök, hogy Max jól van, mert elég nagy volt a becsapódás, ugyanakkor úgy gondolom, Lewis teljes mértékben megérdemelte a győzelmet."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik