Horner vádlója hivatalos panaszt nyújtott be az FIA-nál – sajtóértesülés

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.17. 13:36
Horner (balra) és felesége, Geri Horner a Szaúd-arábiai Nagydíj díjátadó ceremóniája alatt (Fotó: AFP)
Sajtóértesülések szerint a Formula–1-es Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert megvádoló, majd a csapat által felfüggesztett női alkalmazott a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) etikai bizottságához fordult.

Mint ismert, Christian Horner ellen még február elején indított belső eljárást a Red Bull anyacége, a Red Bull GmbH, miután egyik női alkalmazottja nem megfelelő viselkedéssel vádolta meg. Noha a független jogász által lefolytatott vizsgálat közvetlenül az idénynyitó Bahreini Nagydíjat megelőzően tisztázta a csapatfőnök nevét, a botrány továbbra is gyűrűzik az ötvenéves szakember körül. 

A BBC Sport legfrissebb információi szerint a Hornert megvádoló, s azóta felfüggesztett női alkalmazott panaszt nyújtott be a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) etikai bizottságának. Bár a csapatfőnök azt követően is tagadta a vádakat, hogy nem hivatalos e-mailen keresztül látszólag a bűnösségét alátámasztandó bizonyítékok szivárogtak ki, a BBC Sport értesülései alapján az elmúlt hetekben két névtelen panasz is érkezett a szövetséghez az üggyel kapcsolatban. 

Az első bejelentés február 2-án futott be az FIA etikai és megfelelőségi forródrótján, melyben a névtelen bejelentő közvetlen utalást tett Horner  egy női alkalmazottal szemben tanúsított viselkedésére, és arra kérte a szövetséget, hogy vizsgálja ki az ügyet, miközben jelezte azon félelmét, hogy a Red Bull megpróbálja eltussolni a történteket. A második panasz több mint egy hónappal később, március 6-án érkezett, amiben amellett, hogy az elsőre hivatkozott, előre bocsátotta, a következő lépés a sajtó bevonása lesz, ha nem történik érdemi előrelépés az ügyben. 

A lap az FIA-t is megkereste a benyújtott panasz kapcsán, ám a Formula–1-et irányító testület a hivatalos válaszában sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta a híreszteléseket. „Az FIA-nál a megkereséseket és a panaszokat a megfelelőségi tisztviselő és adott esetben az etikai bizottság fogadja és kezeli. Mindkét szerv autonóm módon működik, szigorú titoktartást garantálva az egész folyamat során. Ebből kifolyólag és általában véve nem tudjuk megerősíteni egyetlen konkrét panasz beérkezését sem, és nem valószínű, hogy további észrevételeink lennének a panaszokkal kapcsolatban, amelyet bármelyik féltől kapunk."

A szövetség mellett a Red Bull szóvivője is megszólalt, és elmondta, nincs tudomása semmilyen panaszról, miközben jelezte, nem kívánja bővebben kommentálni az ügyet. 

Hogy pontosan milyen végkimenetele lesz a botránynak, egyelőre kérdéses, de az egyértelmű, hogy belső viszályok, hatalmi harcok dúlnak a Red Bullnál, aminek következtében valóban két részre szakadhatott a csapat. Emellett az is körvonalazódni látszik, hogy ha a thaiföldi tulajdonos Chalerm Yoovidhya által támogatott Horner marad a csapatfőnöki pozíciójában, az akár több kulcsember, köztük a tanácsadó Helmut Marko, a tervezőzseni Adrian Newey, valamint a háromszoros világbajnok Max Verstappen távozását is előidézheti. 

A holland versenyző múlt hétvégén már közbeavatkozott annak érdekében, hogy a tanácsadó ne menjen el, miután az a szóbeszéd járta a szaúdi paddockban, hogy a Red Bull őt gyanúsította meg az információk kiszivárogtatása kapcsán. A címvédő akkor egyértelműsítette, kizárólag akkor marad, ha Marko jövője is biztosított a csapatnál. 

A hatalmi harcokat tagadó és a csapat egységességét hirdető csapatfőnök egyes hírek szerint még a jövő hétvégén rendezendő Ausztrál Nagydíj előtt elvesztheti a pozícióját. 

4. SZAÚD-ARÁBIAI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 7., CSÜTÖRTÖK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:29.659
2. szabadedzés1. Alonso 1:28.827
MÁRCIUS 8., PÉNTEK
3. szabadedzés1. Verstappen 1:28.412
Időmérő1. Verstappen 1:27.472
MÁRCIUS 9., SZOMBAT
Verseny1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Leclerc
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Ausztrál Nagydíj, MelbourneMárcius 24., 5.00
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik