EYOF: kiütötték a magyar lányok a norvég kéziseket

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2017.07.25. 15:51
null
Újabb szép sikert arattak kéziseink (Fotó: keziszovetseg.hu)
Hollandia után Norvégiát is magabiztosan, 26–15-re győzte le a magyar leány kézilabda-válogatott a Győrben zajló Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, így vezeti a csoportját, s nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé.

Önbizalommal telve várhatták a magyar leánykézisek az A-csoport Norvégia elleni rangadóját. Egyrészt a két együttes kétszer is megmérkőzött egymással a felkészülési időszakban, s mindkétszer a mieink nyertek (igaz, a mostanitól jócskán eltérő felállású norvég válogatott ellen), másrészt Bohus Beáta és Woth Péter tanítványai 43–26-ra legyőzték a nyitányon Hollandiát, míg a norvégok csak egy góllal, 19–18-gyűrték le a románokat.

DÖNTŐESÉLYES LÁNYOK

Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatója kedden Algériába utazott, hogy megnézze, mire jut a világbajnokságon a junior férfi kézilabda-válogatott, hétfőn azonban az EYOF-on szereplő csapatokat leste meg.

„Ami a lányokat illeti: láttam a norvégokat és a románokat, s mondhatom, a mi csapatunk sokkal gyorsabban kézilabdázik. Döntőbe jutásra is esélyes a leányválogatott. A fiúknál más a helyzet, ott jobban dominál a fizikai adottság, és azt nézve nem mi vagyunk a legjobbak, ám a hazai pálya szép meglepetés helyszíne lehet."

Az esélyeknek megfelelően kezdődött a meccs, a duplán hazai pályán játszó Pál Tamara (a Győri Audi ETO-val már Bajnokok Ligáját is nyert a tinédzser) vezette magyarok 6–1-re is elhúztak, az ellenfél mestere gyorsan időt is kért. Jó ütemben szólította a padhoz övéit, akik 6–5-ig zárkóztak fel, ám a házigazda nem engedte ki a kezéből a vezetést. A balszélső Schatzl Natalie szinte hibátlanul lőtt, az ő pimasz góljai is kellettek a félidei 14–9-es előnyhöz.

A fordulás után sem változott a játék képe, a hazai közönség űzte-hajtotta a csipetcsapatot, amely negyven perc elteltével már 19–13-ra lépett el. Két perccel a vége előtt a tízgólos különbségért támadhatott a piros mezes együttes, s Kácsor Gréta meg is szerezte az áhított gólt, így a közönség rászámolhatott az északiakra. Aztán a 26–15-ös győzelmet látva persze zúgott, a „szép volt, csajok!" elismerés is.

A FIÚK KIKAPTAK A HORVÁTOKTÓL

A lányokkal szinte azonos időben – és kvázi ugyanazon a pályán, hiszen az Audi Arénát rendre három részre osztják, és a két szélső játéktéren küzdenek a fiatalok – esett neki a fiúcsapat a horvátoknak. Noha az ellenfél esélyesebbnek számított, mint a nyitányon a németektől 34–21-re kikapó házigazda, Vágó Attila fiai szépen tartották magukat, és kevéssel, 26–24-ra kaptak ki Horvátországtól. A magyar válogatott két vereséggel áll a csoportjában, s vélhetően az 5–8. helyért folytathatja majd.

Fiúk, A-csoport, 2. forduló

Horvátország–Magyarország 26–24 (14–12)

Magyar gólszerzők: Szép-Kis 7, Czakó, Szász 3-3, Gál, Kecskés, Kovács G., Papp B. 2-2, Bálint, Tóth P., Széles 1-1

„Még nagyobb is lehetett volna a különbség, ha belőjük a helyzeteinket, de hiányzott a felszabadultság a lányokból, mégis Norvégia ellen játszottak" – értékelt Woth Péter másodedző, majd a szövetségi edző, Bohus Beáta vette át a szót. „Fontos győzelmet arattunk, mindenki hozzátette a magáét a sikerhez."

A trénerek után a kilenc góllal a legeredményesebb magyarnak bizonyuló Pál Tamarát kértük értékelésre.

„Miután hat–egyre vezettünk, támadásban bealudtunk. A védekezés továbbra is jól működött, de hirtelen nem tudtuk, mit csináljunk az ellenfél kapuja előtt. Aztán vettünk egy nagy levegőt, és összeszedtük magunkat. A közönség támogatása nagyon sokat számít: bár elvileg mindent ki kellene zárnunk a pályán, halljuk a biztatást, és segít is nekünk. Jól összeállt a csapat, várjuk a folytatást a románok ellen."

A válogatott augusztus 10-étől már a Szlovákiában rendezendő U17-es Európa-bajnokságon szerepel.

EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL, GYŐR
Kézilabda. Leányok. A csoport. 2. forduló.
Magyarország–Norvégia 26–15 (14–9)
Magyar gólszerzők: Pál 9, Schatzl 5, Arany, Kácsor, Kuczora 2-2, Afentáler, Gerháth, Simon, Szilovics, Vámos, Varga 1-1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik