Hegymászás: Suhajda Szilárd történelmet szeretne írni

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.11.27. 14:31
null
Suhajda szeretné oxigénpalack és serpák nélkül megmászni az Everestet (Fotó: Facebook)
A híres magyar hegymászó, Suhajda Szilárd a Csisztu Sport Castnek adott interjújában beszélt céljairól, eddigi eredményeiről, és arról az elkötelezettségről, ami a világ legmagasabb hegyeinek megmászásával jár.

„A magányt mindig is jó társamnak tartottam. Mindig próbáltam minőségi időt tölteni a családommal, de nagyon fontos ehhez a tevékenységhez a magánnyal való megbirkózás, a helyes hozzáállás. Minél magasabbra megyünk, a körülmények annál jobban megtörhetik az illetőt. Ha nem tudnám azt, hogy száz százalékosan felkészültem, nem mernék és felelőtlenség is lenne elindulni. A tüdőkapacitásomat és a keringési rendszeremet fejlesztem aerob jellegű sportokkal, nagyon sokat futok, kerékpározom, úszom, crossfit jellegű gyakorlatokat végzek, ellenben nem próbálok izomtömeget építeni, így most már azt is tudom, mi az ideális testsúly, amivel érdemes elindulnom egy mászáson. Amikor pedig visszatérek, 10-12 kg-t veszítve térek haza” – mesélte Suhajda Szilárd Csisztu Zsuzsának a Csisztu Sport Cast adásában.

Suhajda Szilárd 2019-ben első magyarként mászta meg oxigénpalack nélkül a K2-t. Szerinte a hegymászás mentális része legalább olyan fontos, mint a fizikai része. Tisztában van vele, hogy „fekete báránynak minősül”, mivel serpák és oxigénpalack nélkül mászik.

Hogyan lehet elkezdeni a hegymászást?

Suhajda szerint érdemes felkeresni egy klubot, ahhoz csatlakozni, tanfolyamokra járni, akár az országos sportági szövetség is segíthet környékbeli mászóklubot találni, és a már tapasztalt hegymászók közösségéhez csatlakozni.

Az interjú során Pintér László szakíró elmondta, hogy nagyjából 13 500-an mászták meg eddig a Mount Everestet, közülük körülbelül 200-nak sikerült palack nélkül megmászni azt. Suhajda 2023 elején szeretné megkísérelni a hegy megmászását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik