PIRCS ANIKÓ 2020.03.04 12:54

Vívás: Mohamed Aida küzd az álmáért, a hetedik olimpiáért

Az UTE 43 éves vb-ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívója szeretne megharcolni az álmáért, a hetedik olimpiájáért – idei eredményei alapján úgy véli, helye van a csapatban.

Mohamed Aida tudja, mindenki az ő skalpját akarja (Fotó: Koncz György)

 

– Egy hónapja még azt mondta, nincs értelme addig a csapatba kerülés esélyéről kérdeznie Feczer Viktor vezetőedzőt, amíg nem tud egyéniben felmutatni egy jó eredményt. Azóta a kazanyi világkupaversenyen hatodik lett. Beszéltek?
– Igen, már a kazanyi verseny előtt. Viktor koncepciójának alapja, hogy szükség van a fiatalításra, a beszélgetés után arra jutottam, egy esélyem maradt: a magyar ranglista első helyén kell végeznem, mert az a válogatási szabályok szerint automatikusan csapattagságot ér – válaszolta Mohamed Aida, aki legutóbb a tavaly júliusi budapesti világbajnokságon vívott csapatversenyen.

– A vébé nyolcaddöntője pecsételte meg a sorsát, amelyben egy nulla hatos asszót vívott?
– Nem feltétlenül. A vezetőedző elmondta, hogy ő már a vébécsapatba sem engem javasolt. El kell ismerni, nem vívtam fényesen a világbajnokságon; a fizikai teljesítményem hanyatlása mellett más is nyomasztott. Tavaly tavasszal feszültség alakult ki a csapatban, amely abból fakadt, hogy ki vív vagy nem vív az aktuális verseny adott asszójában, de a csapat érdekeit szem előtt tartva igyekeztünk normalizálni a helyzetet. Megviselt, és nem volt könnyű elfogadni, hogy a fiatalok összefogtak, összezártak – sosem tapasztalt helyzetbe kerültem, amivel meg kellett birkóznom.

MÁJUSIG NYITOTT KÉRDÉS

Noha a csapatkvótát a Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (BHSE), Lupkovics Dóra (BHSE), Pásztor Flóra (Törekvés) összeállítású kvartett szerezte meg, a viadal után Feczer Viktor vezetőedző a Nemzeti Sport érdeklődésére megerősítette: az olimpiai csapat összeállításának kérdése nem dőlt el, arról csak az utolsó, a hazai ranglistára pontot adó májusi világkupa után döntenek. A Magyar Vívószövetség elnöksége a válogatási szisztémát illetően tavaly úgy határozott, hogy a hazai rangsor első helyezettje automatikusan csapattag, három versenyzőre pedig a vezetőedző tesz javaslatot, amelyet az elnökségnek jóvá kell hagynia.

– A balul sikerült világbajnokság után számított újabb lehetőségre?
– Nem gondoltam, hogy nem kapok esélyt. Azt hittem, mindenki tiszta lappal indul, és hogy megküzdhetek a csapatba kerülésért. Én továbbra is úgy jártam edzeni, mentem edzőtáborokba és a versenyekre, hogy a szemem előtt a cél, az olimpiai szereplés lebegett.

– Egyetlen sansza erre – miként említette is –, ha a hazai ranglista élén végez. Jelenleg második. Van esély arra, hogy megelőzze Kreiss Fannit?
– Egy hazai válogatón és a tauberbischofsheimi világkupán lehet még ranglistapontokat szerezni, és a matematikai esély megvan arra, hogy megelőzzem. Nehéz feladat vár rám, tudom, mindenki engem akar majd megverni, hiszen rajtam kívül mindenki másnak az az érdeke, hogy Fanni végezzen előrébb.

– Mit sérelmez leginkább a kialakult helyzetben?
– Azt nehezményezem, hogy mások nem tudják elfogadni, hogy én is meg akarok küzdeni az álmomért, szeretném, ha ezt tiszteletben tartanák. Én elismerem a többiek teljesítményét – van, aki többet, van, aki kevesebbet tesz le az asztalra –, Kreiss Fanni a tudásának megfelelően vív, és kétség sem fér ahhoz, hogy ma ő Magyarország legjobb női tőrözője. Rengeteget fejlődött és hatalmasakat vívott a szezonban Pásztor Flóra, és Kondricz Kata is sokat lépett előre. Mindenkinek az az érdeke, hogy az olimpiára a legerősebb csapat utazzon. Hat olimpián versenyeztem, sosem adták senkinek ajándékba a részvételt, mindig keményen meg kellett harcolni érte. Én a fair play küzdelemhez szoktam, most is ebbe álltam bele, amikor a válogatókon pástra léptem, mert hittem, hogy az eredményeimmel kivívhatom a csapattagságot. És ezt még mindig nem adtam fel!

– A keretedzéseken – amelyeken együtt készül a többiekkel – milyen hangulatban zajlik a munka?
– Más most, és nehezebb is, mint amikor velem egykorú társakkal vívtam, akikkel mindent tudtunk egymásról; most nem engem avatnak be a titkaikba a lányok. De igyekszem nyitott lenni, és mindenkivel beszélgetni. Egyébként az edzéseken kizárok mindent, próbálok csak a saját feladataimra figyelni, ami most már elég jól megy. Tavaly jóval sérülékenyebb voltam lelkileg, most nemcsak fizikailag vagyok sokkal jobb formában, hanem lélekben is megedződtem.

– Akkor még profitálhat is a történtekből.
– Azáltal, hogy új helyzettel kellett megküzdenem, egyfajta lélekfejlődésen mentem keresztül. Talán egy ilyen fejbe kólintásra volt szükségem, mert azóta jobban ki tudom hozni magamból a páston, ami bennem van. Most olyan pontra jutottam, hogy képes vagyok mindenből építkezni: nagyon sokat jelent a szeretteim, a körülöttem lévők és az ismeretlenek biztatása, amiből erőt nyerek, azok pedig, akik nem engem támogatnak, megtöbbszörözik ezt az erőt – legalábbis Kazanyban ezt éreztem.

– Apropó, Kazany! Mit érzett, miközben a csapatversenyt nézte?
– Szurkoltam és természetesen örültem a végén. Egy sportolónak mindig nagyon nehéz kívülállóként figyelni a többiek versenyét. A három lány nagyon szépen vívott, szép vívást márpedig mindig jó nézni. Gratuláltam is hozzá.

– Az edzéseken ugyanazt a munkát végzi, mint évtizedekkel fiatalabb sporttársai?
– A legvégén van egy kicsivel több pihenőm, de egyébként ugyanazt. Noha sokszor ellenkeztem Feczer Viktorral, beláttam, hogy az általa előírt kemény munka végül megtérül.

– A decemberi országos bajnokságon említette, átalakította az önálló edzéseit. Miben változtatott?
– A mesteremmel, Solti Antallal átgondoltuk, mit változtassunk a vívásban; régen jól működő elemeket felelevenítettünk, és néhány újat is elkezdtünk gyakorolni. A mester mellett Kiss Tibor is sokat segít, és Ramocsa Gábornak is sokat köszönhetek. Miután a tavaly végzett fizikai edzésmunka nem volt hatékony, a robbanékonyságom növelése érdekében Képes Gergely útmutatásai alapján alapvetően változtattunk rajta. Most az aktuális fizikumomhoz és az életkoromhoz jobban passzoló munkát végzek. A mentális felkészülésre is nagy hangsúlyt fektetek, az évtizedek alatt sokat tanultam a pszichológusoktól, ezt igyekszem kamatoztatni. Emellett nagyon odafigyelek az alvásra. Korábban szétaprózódtam a két gyerek nevelésével járó feladatok és a háztartásvezetés teendői miatt, most az utóbbin nem stresszelek. A gyerekek sokat segítenek abban, hogy ne visszhangozzanak folyamatosan a fejemben a sportbeli problémák. Ha nekik vége a napnak, én is gyorsan lepihenek, és attól, hogy kellő időt fordítok az alvásra, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok.

– Ha lehetősége lenne rá, mivel érvelne a csapatba válogatása mellett?
– Nagyon sok biztatást kapok, és nem csak a közvetlen környezetemből; jólesik, hogy az emberek elismerik, amit idáig tettem és elértem. De ebben az esetben nem azt szeretném, hogy az elmúlt harminc év teljesítménye alapján ítéljenek meg, vagy a korom miatt tiszteljenek, szeretném, ha azt vennék alapul, amit idén letettem az asztalra. Azt kérném: nézzék meg az elmúlt év eredményeit, amelyek alapján – úgy gondolom –, ott a helyem a csapatban.

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.