MTI/H. D. 2021.01.15 11:17 Frissítve: 2021.01.15 12:01

Vívás: elkezdődött a felkészülés a tokiói olimpiára

A magyar vívók a vírushelyzet okozta bizonytalanság ellenére meghatározott menetrend szerint elkezdték a felkészülést az olimpiára és az év más versenyeire – mondta Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány az MTI-nek.

Udvarhelyi Gábor szerint nem várhatnak tovább, dolgozni és versenyezni kell (Fotó: Tumbász Hédi)

 

„Hasonló helyzetben vagyunk, mint nyár végén, mivel a nemzetközi szövetségtől akkor és most sem kaptunk semmiféle támpontot. Viszont az elnökség kérésére ősszel elkészítettem egy versenynaptárt, mert a sportolóknak szükségük volt a versenyzésre. Mivel a december végén rendezett országos bajnokságig sem kaptunk újabb információkat, ismét összeállítottam egy menetrendet, amely tartalmazza az edzés- és versenyrendszert, valamint az edzőtáborokat. Nem várhatunk, dolgozni és versenyezni kell, mert az hoz formába” – folytatta Udvarhelyi Gábor, majd hozzátette: ez a tervezet azonnal megváltozhat, amint a nemzetközi szövetség kiírja a viadalait.

A kapitány emlékeztetett rá, hogy a nemzetközi szövetséget szorítja az idő, meg kellene határoznia az utolsó olimpiai kvalifikáló, valamint az európai zónaversenyek időpontját is. Udvarhelyi Gábor arról is beszélt, hogy a versenyzők három csoportba oszthatók, és eszerint készülnek: a férfi kardozóknak és a női tőrözőknek már van kvótájuk, a női kardozóknak és a férfi párbajtőrözőknek van esélyük a kvótaszerzésre, a többieknek pedig az egyéni olimpiai indulásról döntő európai zónaverseny, illetve az Európa-bajnokság lesz a fő viadaluk.

„A vírushelyzet miatti speciális helyzetben az elnökség úgy döntött, hogy az edzések csak a maximális biztonsági intézkedések betartásával látogathatók, és a válogatottak számára nem kötelező a központi keretedzéseken való részvétel. Korábban ilyen nem fordulhatott volna elő, de most megengedett, hogy aki akar, a klubjában készülhessen. A döntéssel egyetértek, hiszen a mutáció miatt egyre nehezebb a helyzet, bár a vakcina reményt ad a folytatásra” – fogalmazott.

A nemzetközi szövetség (FIE) végrehajtó bizottsága a napokban ülésezik, és várhatóan a jövő héten nyilvánosságra hozza a versenynaptárt, amelyhez – mint azt Udvarhelyi Gábor hangsúlyozta – a magyar szövetség alkalmazkodni fog.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a szerdai évnyitó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nyitottak arra, hogy a Nemzetközi Vívószövetség elmaradt kvalifikációs versenyeit Magyarország rendezze meg.

(MTI)

2021.03.03 16:37:41

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Federer zseniális teniszező, emberként is lenyűgöző, izgalmas karakter, példaértékű az élete.”

2021.03.02 15:19:40

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 14 és 40 év közötti korosztály jelentkezését várják – a versenyek élőben, illetve felvételről az NSO-n és televíziós csatornákon is láthatóak lesznek. (x)

2021.03.03 07:16:00

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Egy edző vagyok, aki megtalálta a helyét ebben a gyönyörű sportágban – a pályafutása után is.”

2021.03.01 10:36:10

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

1931 – Gombos Sándort félreértették, megbüntették, majd elégtételt szolgáltattak neki.