MTI 2020.04.21 11:12 Frissítve: 2020.04.21 11:39

Tokió 2020: vita a költségeken a NOB és a szervezők között

Vita bontakozott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság között arról, hogy melyik fél és milyen arányban viseli az idén nyárról egy évvel későbbre áthelyezett tokiói játékok halasztásának költségeit.

 

A szervezők kedden azt kérték a NOB-tól, hogy távolítsa el a honlapjáról azt a nyilatkozatot, amely Abe Sinzó japán miniszterelnököt idézi a költségek megoszlásával kapcsolatban.

A NOB és a japán kormány a múlt hónapban állapodott meg abban, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztja az idén nyárra tervezett olimpiát és paralimpiát, ugyanakkor az még nem világos, hogy ennek a pénzügyi következményeit a NOB, vagy a japán kormány fedezi-e.

Hétfőn a NOB honlapjára felkerült egy írásos összefoglaló a játékok halasztásával kapcsolatban feltett leggyakoribb kérdésekkel és válaszokkal. Az időpont módosításával összefüggő pénzügyi hatásokról szóló kérdésre a NOB azt írta: „Abe Sinzó japán miniszterelnök beleegyezett abba, hogy Japán a továbbiakban is vállalja azokat a költségeket, amelyeket egyébként is vállalt volna a 2020-as játékokra vonatkozó, most érvényben lévő szerződés szerint, a NOB pedig a folytatásban is a saját költségeinek fedezéséért felel”. Hozzátették, hogy a NOB számára már most világos, hogy ez az összeg több száz millió dollár plusz költséget jelent.

A tokiói szervezőbizottság szóvivője, Takaja Masza erre reagálva kijelentette, hogy ebben az ügyben „nem helyénvaló a miniszterelnök nevét megemlíteni”, és jelezte, arra kérték a NOB-ot, hogy ezt a mondatot távolítsa el a honlapról.

„Azt kérjük, hogy ne említsék a japán miniszterelnök nevét, ezenkívül a NOB honlapján nem kellene olyan kijelentéseknek szerepelnie, amelyek túlmutatnak a NOB és a Tokió 2020 között létrejött megegyezésen” – jelentette ki Takaja. A szervezőbizottság azt is jelezte, hogy Abe Sinzó és Thomas Bach NOB-elnök a plusz költségek megoszlására vonatkozóan még nem tárgyalt akkor, amikor az esemény elhalasztása mellett döntött.

A NOB egyelőre nem válaszolt a szervezőbizottságnak, ugyanakkor kedd délelőtt más szöveg volt olvasható az ominózus kérdésnél, amely már „frissített” megjegyzéssel szerepel a NOB honlapján. Az új válasz szerint „a japán kormány ismételten jelezte, készen áll arra, hogy teljesítse a játékok sikeres megszervezéséhez szükséges feladatait, miközben a NOB is hangsúlyozta, hogy teljes mértékben elkötelezett a sikeres tokiói olimpia mellett”.

Korábban a Kyodo japán hírügynökség már beszámolt róla, hogy a miniszterelnök beleegyezett abba, hogy japán vállalja a halasztással összefüggésben felvetődő költségeket, amelyek a Kyodo információ szerint hárommilliárd dollárra rúghatnak. Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője kedden úgy nyilatkozott, hogy Abe Sinzó nem kötött konkrét egyezséget a plusz költségek viseléséről.

A tokiói olimpia július 24-én kezdődött volna, de március végén az a döntés született, hogy a világjárvány miatt pontosan egy évvel elhalasztják az eseményt. Ennek értelmében a játékokra jövő július 23. és augusztus 8. között kerül sor, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg.

2021.01.11 10:17:22

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Amilyen higgadtan és biztosan kezelte a szikét a műtőasztalnál, olyan nyugodtan emelte vállához a fegyvert.

2021.01.14 23:45:28

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Novák Károly Eduárd, az új román sportminiszter máris lefordíttatta a magyar sportstratégiát, no nem mintha nem tudta volna elolvasni eredetiben, hanem azért, hogy kollégái is láthassák.

2021.01.12 21:04:08

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Mintha a vírusnak is lenne felkészülési terve, mutációban például jelenleg ranglistavezető.

2021.01.12 17:16:52

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

A világhírű edző nagyszülei menekültként érkeztek a Baranya megyei faluba, ahol 1915-ben fiuk, Guerrino Péter József megszületett.

2021.01.11 20:58:32

Egyéb egyéni PUSZTAI VIOLA

Tekintsenek be az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2020 televíziós díjátadó felvételének kulisszái mögé!