MTI/V. J. 2021.01.19 09:38 Frissítve: 2021.01.19 11:02

Tokió 2020: az oltás nem feltétele a rendezésnek a japán kormány szerint

A japán kormány a koronavírus elleni oltás rendelkezésre állásától és a beoltottságtól függetlenül kitart a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpia megrendezése mellett.

 

A szervezők kitartanak a játékok megtartása mellett, annak ellenére, hogy a japán lakosság nagy része ellenzi azt (Fotó: AFP)

 

„Átfogó intézkedésekkel készülünk a játékok biztonságos lebonyolítására, függetlenül az oltások kötelezővé tételétől” – nyilatkozta kedden Kato Kacunobu kormányszóvivő.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke eddig már többször kizárta azt a lehetőséget, hogy a Tokióba utazó sportolóknak kötelezővé tegyék a fertőzés elleni oltást.

A japán szervezők ezzel együtt felhívták a figyelmet arra, hogy a versenyzőknek és a Tokióba utazóknak érdemes beoltatniuk magukat. Az eseményre a világ minden tájáról nagyjából 11 ezer sportoló érkezik, rajtuk kívül sportvezetők, a szakmai stábok tagjai, valamint a média dolgozói vesznek részt az olimpián.

Változatlanul kérdéses ugyanakkor, hogy nézők lehetnek-e majd a versenyeken, a legutóbbi felmérés szerint pedig mostanra a japán lakosság 80 százaléka szerint az olimpiát nem szabadna megtartani. Kedden Szuga Josihide japán miniszterelnök azt mondta, a vakcina jelenti a megoldást a helyzetre, és február végén kezdik meg a lakosság beoltását. A tervek szerint először az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd a 65 éves és annál idősebbek következnek, várhatóan március végén. Ezt követően az alapbetegségekkel küzdők, aztán az időseket gondozók kapják meg a vakcinát.

A japán kormány január 7-én vészhelyzetet hirdetett Tokióban és a szélesebb agglomerációban, az intézkedés egyelőre egy hónapig tart.

Szuga a hétfői parlamenti felszólalásában még határozottabb hozzáállást ígért, és kijelentette, hogy az olimpia megrendezése a koronavírus feletti győzelem bizonyítéka lesz. Hozzátette: a fertőzés terjedését megakadályozó intézkedéseket igyekeznek betartatni és eltökélten készülnek a nyári játékok megrendezésére, ami „reménnyel és bátorsággal” töltheti el a világot.

Az olimpia a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpia augusztus 24-től szeptember 5-ig tart Tokióban.

2021.02.24 20:06:03

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Az Uzsoki Kórház szeptikus részlegének főorvossa fotografál, szobrászkodik és... könyvet farag.

2021.02.19 15:59:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Reebok cipő világszerte elismert, férfiak és nők is egyaránt kedvelik. (x)

2021.02.18 10:21:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az autótulajok élete nem csak játék és mese, hiszen számos jogi és pénzügyi teendőik is vannak. (x)

2021.02.17 12:25:18

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A Tóték őrnagya gyerekkora óta sportol, mára a kajakozást is beillesztette a napi programjába.

2021.02.16 13:17:04

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Aranycsapat-emlékektől Maradona nyakkendőjéig: értékes relikviák gazdagítják Soós Endre házi kiállítását.