Sportpolitika: Schmidt Mária szerint a magyarok büszkék a sportolóikra

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.09.19. 12:56
null
(Fotó: Török Attila)
Schmidt Mária történész, a Terror Háza főigazgatója sport témájú blogbejegyzést írt, és kifejtette többek között, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb, és így a legfontosabb sportág.

„Mintegy hetven év kiszárítás után pótolta az orbáni sportpolitika a sport alapvető tárgyi hiányosságait, javította a sportolók edzési, felkészülési feltételeit, a sportban dolgozók munkakörülményeit, jövedelmi lehetőségeit. Megújította szervezeteiket, ha kellett új struktúrákat, működési modelleket kezdeményezett. Újra trendivé tette a sportot, a sportolást, a testedzést, aminek egészségmegőrző és támogató szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni” – írja többek között Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Látószögblogon megjelent nagylélegzetű bejegyzésében, amely bár történelmi, politikai perspektívából közelít a témához, ezúttal rendhagyó módon a sportról szól.

Az írás az úgynevezett szoftpolitika és az országimázs fontosságáról ír, amelynek jelentős eszköze a sport, de a szerző szerint nem csak ezért stratégiai területe a kormány politikájának az elmúlt tíz évben.

„A sport hagyományátadás, utánpótlásnevelés, kapcsolatteremtés, együttes élmény, a fogyatékkal élők revitalizálása, és még sok minden más" – írja Schmidt Mária, akit egy tavasszal megjelent, a magyar kormány sportpoitikáját kritizáló könyv sarkallt a bejegyzés megírására.

„Magyarország sportnagyhatalom. A magyarok büszkék sportolóikra és megbecsülik őket. Sportsikereink a legjobbak közé lövik fel hazánkat és kárpótolnak bennünket kudarcainkért, sikertelenségeinkért. A sport tehát fontos. A foci pedig, ami a legnépszerűbb tömegsport, értelemszerűen a legfontosabb" – olvashatjuk a teljes terjedelmében itt olvasható publicisztikában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik