Munkatársunktól 2020.09.19 12:56 Frissítve: 2020.09.19 13:46

Sportpolitika: Schmidt Mária szerint a magyarok büszkék a sportolóikra

Schmidt Mária történész, a Terror Háza főigazgatója sport témájú blogbejegyzést írt, és kifejtette többek között, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb, és így a legfontosabb sportág.

(Fotó: Török Attila)

„Mintegy hetven év kiszárítás után pótolta az orbáni sportpolitika a sport alapvető tárgyi hiányosságait, javította a sportolók edzési, felkészülési feltételeit, a sportban dolgozók munkakörülményeit, jövedelmi lehetőségeit. Megújította szervezeteiket, ha kellett új struktúrákat, működési modelleket kezdeményezett. Újra trendivé tette a sportot, a sportolást, a testedzést, aminek egészségmegőrző és támogató szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni” – írja többek között Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Látószögblogon megjelent nagylélegzetű bejegyzésében, amely bár történelmi, politikai perspektívából közelít a témához, ezúttal rendhagyó módon a sportról szól.

Az írás az úgynevezett szoftpolitika és az országimázs fontosságáról ír, amelynek jelentős eszköze a sport, de a szerző szerint nem csak ezért stratégiai területe a kormány politikájának az elmúlt tíz évben.

„A sport hagyományátadás, utánpótlásnevelés, kapcsolatteremtés, együttes élmény, a fogyatékkal élők revitalizálása, és még sok minden más" – írja Schmidt Mária, akit egy tavasszal megjelent, a magyar kormány sportpoitikáját kritizáló könyv sarkallt a bejegyzés megírására.

„Magyarország sportnagyhatalom. A magyarok büszkék sportolóikra és megbecsülik őket. Sportsikereink a legjobbak közé lövik fel hazánkat és kárpótolnak bennünket kudarcainkért, sikertelenségeinkért. A sport tehát fontos. A foci pedig, ami a legnépszerűbb tömegsport, értelemszerűen a legfontosabb" – olvashatjuk a teljes terjedelmében itt olvasható publicisztikában.

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.