K. T. I. 2020.12.01 19:24 Frissítve: 2020.12.01 19:51

Sportpolitika: az EU-s sportminiszterek a koronavírus hatásairól tanácskoztak

A koronavírus-világjárvány nemzetközi sporteseményekre gyakorolt hatásáról volt szó az európai uniós tagállamok sportminisztereinek szerdai videokonferenciáján, amelyen Magyarországot Szabó Tünde sportért felelős államtitkár képviselte – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkárként képviselte Magyarországot a videokonferencián (Fotó: Török Attila, archív)

Szabó Tünde az MTI megkeresésére elmondta, üdvözölte, hogy a német EU-elnökség is fontosnak tartotta, hogy videokonferenciát szervezzen a sportminiszterek részére, hiszen a legutóbbi egyeztetés óta a járványhelyzetben és a sportéletben egyaránt történtek változások. Az államtitkár szerint fontos, hogy a tagállamok megosszák egymással tapasztalataikat, eredményeiket, és így segítsék egymást a járvány hatásainak enyhítésében..

A távirati iroda beszámolójából kiderül, a konferencia két kérdés köré szerveződött. Az egyik, hogy milyen tapasztalatai vannak az országoknak a megrendezett nemzetközi sportesemények kapcsán a világjárvány kitörése óta, különös tekintettel a felmerült kihívásokra és együttműködési mechanizmusokra, valamint, ki hogyan ítéli meg az EU-szinten fokozott tapasztalatcsere szükségességét a nemzetközi sportesemények témájában.

A hírügynökség azt írja, Szabó Tünde a magyar helyzetet ismertetve elmondta, 2020-ban Magyarország 125 nemzetközi sporteseményt tervezett megrendezni, de a járvány ezt gyökeresen felülírta és mostanáig összesen mintegy 40 esemény valósult meg. Ezután beszámolt azokról az intézkedésekről, amelyekkel biztosítani tudják a legmagasabb szinten a versenyzők biztonságos felkészülését és a nemzetközi sporteseményeken történő részvétel folytonosságát. Példaként említette egyebek közt azt, hogy a külföldi nemzetközi sporteseményről hazatérő sportolók és sportszakemberek a hatósági házi karantént a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területén is tölthetik.

A sportért felelős államtitkár a második kérdésre válaszul kifejtette, hogy valamennyi uniós tagállam érintett a pandémia elleni harcban és mivel a módszerek eltérőek, ezért a jó gyakorlatok megismerése alapvető fontosságú. Az eddigi tapasztalatok összegzése is szükséges, hiszen a tudatosság és felkészültség nagymértékben csökkenti a kockázatokat – olvasható az MTI-n.

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.