Sportpolitika: az EU-s sportminiszterek a koronavírus hatásairól tanácskoztak

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.12.01. 19:24
null
Szabó Tünde sportért felelős államtitkárként képviselte Magyarországot a videokonferencián (Fotó: Török Attila, archív)
A koronavírus-világjárvány nemzetközi sporteseményekre gyakorolt hatásáról volt szó az európai uniós tagállamok sportminisztereinek szerdai videokonferenciáján, amelyen Magyarországot Szabó Tünde sportért felelős államtitkár képviselte – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Szabó Tünde az MTI megkeresésére elmondta, üdvözölte, hogy a német EU-elnökség is fontosnak tartotta, hogy videokonferenciát szervezzen a sportminiszterek részére, hiszen a legutóbbi egyeztetés óta a járványhelyzetben és a sportéletben egyaránt történtek változások. Az államtitkár szerint fontos, hogy a tagállamok megosszák egymással tapasztalataikat, eredményeiket, és így segítsék egymást a járvány hatásainak enyhítésében..

A távirati iroda beszámolójából kiderül, a konferencia két kérdés köré szerveződött. Az egyik, hogy milyen tapasztalatai vannak az országoknak a megrendezett nemzetközi sportesemények kapcsán a világjárvány kitörése óta, különös tekintettel a felmerült kihívásokra és együttműködési mechanizmusokra, valamint, ki hogyan ítéli meg az EU-szinten fokozott tapasztalatcsere szükségességét a nemzetközi sportesemények témájában.

A hírügynökség azt írja, Szabó Tünde a magyar helyzetet ismertetve elmondta, 2020-ban Magyarország 125 nemzetközi sporteseményt tervezett megrendezni, de a járvány ezt gyökeresen felülírta és mostanáig összesen mintegy 40 esemény valósult meg. Ezután beszámolt azokról az intézkedésekről, amelyekkel biztosítani tudják a legmagasabb szinten a versenyzők biztonságos felkészülését és a nemzetközi sporteseményeken történő részvétel folytonosságát. Példaként említette egyebek közt azt, hogy a külföldi nemzetközi sporteseményről hazatérő sportolók és sportszakemberek a hatósági házi karantént a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területén is tölthetik.

A sportért felelős államtitkár a második kérdésre válaszul kifejtette, hogy valamennyi uniós tagállam érintett a pandémia elleni harcban és mivel a módszerek eltérőek, ezért a jó gyakorlatok megismerése alapvető fontosságú. Az eddigi tapasztalatok összegzése is szükséges, hiszen a tudatosság és felkészültség nagymértékben csökkenti a kockázatokat – olvasható az MTI-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik