MTI/NSO 2013.12.19 19:01 Frissítve: 2015.03.19 02:27

Hosszú és edzője is az év legjobbja, Gyurta duplázott

A férfiaknál Gyurta Dánielt, a nőknél Hosszú Katinkát választották meg az év sportolójának a magyar sportújságírók. A csütörtök esti Sportcsillagok Gálaestjén az is kiderült, hogy az év csapata díjat a férfi vízilabda-válogatott nyerte meg. A legjobb edző a Hosszú Katinkát felkészítő Shane Tusup, a legjobb szövetségi kapitány a pólósokat irányító Benedek Tibor lett.

A magyar sport 2013-as királya és királynője: Gyurta Dániel és Hosszú Katinka (Fotók: Tumbász Hédi)

Két világbajnok úszót, Gyurta Dánielt és Hosszú Katinkát, valamint a férfi vízilabda-válogatottat és annak szövetségi kapitányát, Benedek Tibort, illetve Shane Tusup úszóedzőt választották az év legjobbjának a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 56. alkalommal kiírt szavazásán.

A díjakat csütörtök este, a budapesti Syma Csarnokban adták át a kategóriák dobogósainak gálaműsorral egybekötött ünnepségen.

Az idén harmadszor kiírt közönségdíjat az előző két évhez hasonlóan ezúttal is Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság korábbi privát bajnoka, idei hatodik helyezettje nyerte.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) különdíját Szabó László Zsolt megbízott vezérigazgató adta át Kamuti Jenőnek; a Magyar Aranylabdát, az esztendő legjobb labdarúgójának járó díjat az idén Huszti Szabolcs érdemelte ki. Az MSÚSZ életműdíját az 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 76-szoros válogatott Fenyvesi Máté labdarúgó kapta, az államtitkári különdíjat pedig Tóth Beatrix Eb-bronzérmes karatés vehette át.

Az MSÚSZ újra díjazta a legjobb fogyatékkal élő sportolókat: a férfiaknál Osváth Richárd kerekesszékes vívó, a nőknél Biatovszki Mira sportlövő, a csapatoknál a női kerekesszékes vívócsapat, a szövetségi kapitányoknál – az előző évhez hasonlóan – Sós Csaba, az edzőknél pedig Beliczay Sándor végzett az élen. 

AZ ESEMÉNY PERCRŐL PERCRE

21.00: „Még csak 24 éves vagyok, a legjobb éveim még előttem állnak. Félretéve a tréfát,megvan a felkészülési programunk a riói olimpiára, Széles Sándorral tudatosan készülünk, és bízunk benne, hogy sikeres lesz a következő olimpia is" – mondta Gyurta.

20.59: „Vannak pillanatok, amelyekben az élet szépsége jelenik meg. Ezeket a pillanatokat át kell élni, és meg kell örökíteni, és tudni kell, hogy kizárólag ezek a pillanatok azok, amelyek felette tudnak állni a halálnak. Ilyen pillanat volt, amikor Gyurta Dani a dobogón állva a magasba emelte az aranyérmét" – mondta Balczó András.

20.58: Az év férfi sportolója díját Gyurta Dániel nyerte el, a világbajnok úszó Balczó Andrástól vehette át a díját. Vajda Attila lett a második, Pars Krisztián pedig a harmadik.

20.55: Utolsóként az év férfi sportolója díjat adták át. A fogyatékosok között Osváth Richárd, a budapesti vívó-világbajnokság kerekesszékes kard ezüstérmese lett. A korábban szintén díjazott edzője, Beliczay Sándor vette át a díját.

Hosszú Katinka az év női sportolója, megelőzve Kozák Danutát és Sastin Mariannát

20.50: A tavaly elhunyt Imre Mátyás által alapított Magyar Aranylabda díjat Huszti Szabolcs kapta meg, távollétében menedzsere, Filipovics Vladan vette át Csillag Pétertől, a Nemzeti Sport újságírójától, az MSÚSZ alelnökétől. Filipovics elmondta, nem lát rá esélyt, hogy Huszti visszatérjen a válogatottba.

20.44: A ma Európa-bajnokságot nyerő freestyle focis Szász Kitti és a negyedik Kovács Péter bemutatója következett.

20.35: Szivós Márton kiemelte, hogy Benedek Tibor mellett a válogatottal dolgozó stáb többi tagját is nagy dicséret illeti.

20.30: Kásás Tamás bejelentette, hogy az év csapata a világbajnok férfi vízilabda-válogatott lett, megelőzve a Győri AUDI ETO BL-győztes kézilabdacsapatát és a világbajnok férfi párbajtőrcsapatot.

20.30: A legjobb csapatok díjazása következett. A fogyatékosok között a vb-3. női kerekesszékes párbajtőrözők nyertek.

Egy sikeres év mesés zárása: Hosszú és Tusup is az év legjobbja

20.23: Tóth Beatrix karatés lett az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjazottja.

20.15: Jannisz Darasz, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) európai vezetője Pajor-Gyulai Lászlót és Dobor Dezsőt tüntette ki.

20.13: Az MSÚSZ életműdíját Fenyvesi Máté kapta meg, Szöllősi György adta át a Ferencváros 76-szoros válogatott csatárának.

20.04: „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek első külföldi edzőként, aki elnyerte a díjat. Elsősorban Katinka győzelméért szorítottam, örülök, hogy itt lehetek" – mondta az amerikai díjazott.

20.02: Az év edzője Shane Tusup, a korábban díjazott úszónő, Hosszú Katinka trénere és férje lett. A második Széles Sándor, a harmadik Ambros Martín lett, azaz két külföldi tréner is dobogós.

19.58: Az év edzőinek díjátadója következik. A fogyatékosoknál Beliczay Sándor vívóedző (Osváth Richárd trénere) kapta az elismerést Fábiánné Rozsnyói Katalintól.

19.56: Az MTVA különdíját Kamuti Jenő korábbi világbajnok vívó, a sportág nemzetközi szervezetének örökös tiszteletbeli tagja kapta meg.

19.50: „Nagyon remélem, hogy a sikeres próbaév után sikerülni fog ugyanilyen eredményesen sikerül folytatni a közös munkát férjemmel, Shane Tusuppal" – mondta a színpadon Hosszú.

Aztán megint érkezett Király Viktor, zenével folytatódott a gála.

19.47: Az év női sportolója Hosszú Katinka lett. A 24 éves úszó az idén 200 és 400 m vegyesen is győzött a barcelonai világbajnokságon, a rövid pályás világkupa-sorozatban pedig 55 érmet – köztük 32 aranyat – nyert, és az összetett pontversenyben is diadalmaskodott. A második Kozák Danuta kajakos, a harmadik pedig Sastin Marianna birkózó lett.

19.42: Kovács Ágnes jelentette be, hogy az év női sportolója a fogyatékosoknál Biatovszki Mira siketlimpikon sportlövő lett.

Michelisz zsinórban harmadszor közönségdíjas

19.35: Az év közönségdíjasa ismét Michelisz Norbert túraautó-vb-menő lett – zsinórban harmadszor. Azaz amióta hazánkban is van WTCC-futam, Michelisz verhetetlen a közönségnél.

Aztán jött egy kis népzene – a Honvéd együttes táncszínházának előadásával.

19.30: Újabb zenei előadás következett, Cserpes Laura állt a színpadra.

19.27: „Köszönöm Kemény Dénesnek, hogy lehozott egy ilyen díjat a gyűjteményéből, neki nagyon sok van. Nem kis teher volt átvenni tőle a szövetségi kapitányi posztot, a világbajnoki címmel pedig csak nőtt a súly a vállunkon. A jövő évi EB előtt nem ringatnám magam illúziókba, először is örüljünk az idei sikereknek" – mondta Benedek.

19.25: Kemény Dénes bejelentette, hogy Benedek Tibor az év szövetségi kapitánya. A második Storcz Botond, a harmadik Kiss László lett. A dobogósok díját átadók között volt Sz. Nagy Tamás, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese, az MSÚSZ alelnöke is.

19.24: A legjobb szövetségi kapitány Benedek Tibor (férfi vízilabda), Kiss László (úszás) és Storcz Botond (kajak-kenu) közül került ki.

19.20: Elsőként a fogyatékosokat díjazták. Az év szövetségi kapitánya Sós Csaba, az úszók mestere lett. A díját Kemény Dénestől kapta meg, Badár Sándor pedig humoros intermezzóval megszakította a gálát.

19.16: Király Viktor állt a színpadra, és énekelt gitárral a kezében.

19.12: Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kapott szót. Méltatta sportolóinkat, az olimpiai és nem olimpiai sportágakban eredményes versenyzőket és a fiatalokat. Megköszönte a kormány sportnak nyújtott támogatását is. „Nagy felelősség, hogy jól gazdálkodjunk ezzel a támogatással" – emelte ki a fő feladatot.

19.10: Pajor-Gyulai László, az MSÚSZ elnöke mondott köszöntőt, külön bemutatva az est díszvendégeit: politikusokat, sportvezetőket és Jannisz Daraszt, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) európai vezetőjét. Novotny Zoltánt külön köszöntötte.

19.07: A Himnuszt gyerekkórus adta elő élükön az Ének iskolája produkció győztesével, Farkas Zsoltival. Az este két moderátora Knézy Jenő és Petrovics-Mérei Andrea.

19.00: Az esemény első attrakciója kosárlabdázó akrobaták mutatványa volt, a széksorok között nekifutva a színpad előtt álló palánk gyűrűjébe juttatták a labdákat dobbantó (és Simicskó István) segítségével.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai az idén 56. alkalommal szavazták meg, kik voltak az esztendő legjobb sportolói.

AZ 56. ÉV SPORTOLÓJA SZAVAZÁS EREDMÉNYE

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA
1. Gyurta Dániel 1706 pont
2. Vajda Attila 824
3. Pars Krisztián 347
4. Cseh László 241
5. Lázár Vilmos 221
6. Marosi Ádám 219
Szavazatot kapott még: Lőrincz Tamás 140, Berki Krisztián 78, Szilágyi Áron 75, Lázár Zoltán 45, Michelisz Norbert 38, Kiss Balázs 35, Módos Péter 32, Kárai Tamás 25, Dombóvári Bence 23, Nagy Viktor 21, Boczkó Gábor, Imre Géza, Szabó Krisztián 16-16, Bor Barna, Höller Martin, Varga Dénes 15-15, Kiss Norbert, Rakaczi Bence 14-14, Gömbös László, Hamrák Péter, Kazi Tamás, Rapport Richárd, Rokob József, Szalai Ádám 12-12, Deák Bárdos Mihály, Dudás Miklós, Fucsovics Márton, Galambos Péter, Harcsa Zoltán, Hatos Gábor, Kasza Róbert, Kiss Tamás, Nagy László, Nagy Péter, ifj. Nagy Tibor, Varga Miklós, Veréb István 11-11  
A dobogósok a fogyatékosoknál: 1. Osváth Richárd (kerekesszékes vívás), 2. Boronkay Péter (triatlon), 3. Sors Tamás (úszás)

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA
1. Hosszú Katinka 1758 pont
2. Kozák Danuta 866
3. Sastin Marianna 627
4. Csernoviczki Éva 244
5. Görbicz Anita 122
6. Medveczky Erika 86
Szavazatot kapott még: Földházi Zsófia 67, Csay Renáta 66, Szász Emese 60, Joó Abigél 40, Fazekas-Zur Krisztina 39, Hoang Thanh Trang 33, Janics Natasa 17, Barka Emese 12, Szász Kitti, Székey Lilla 8-8, Risztov Éva 7, Dósa Eszter 6, Bánkúti Gabriella 5, Csomor Erika, Gercsák Szabina, Gyarmati Panka, Miklós Edit 4-4
A dobogósok a fogyatékosoknál: 1. Biatovszki Mira (sportlövészet), 2. Biacsi Ilona (atlétika), 3. Berente Judit (atlétika)

AZ ÉV CSAPATA
1. Férfi vízilabda-válogatott 1456 pont
2. Győri Audi ETO KC 912
3. Férfi párbajtőrcsapat 758
4. Férfi öttusaváltó 242
5. Női kajaknégyes 184
6. Kettesfogathajtó-válogatott 79
Szavazatot kapott még: Férfi kenukettes 68, Női kézilabda-válogatott 62, Női vízilabda-válogatott 52, Curling vegyespáros 48, Női kajakkettes 37, Férfi tekeválogatott, Női strandkézilabda-válogatott 29-29, Férfi jégkorong-válogatott 20, Női jégkorong-válogatott 17, Repülőhollandi-páros 15, Női öttusaváltó 14, Négyesfogathajtó-válogatott 13, MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata 8, Szeged TE férfi tekecsapata 7, Asso csapat, Férfi kajakkettes, Női párbajtőrcsapat, Női tekeválogatott, Soling csapat 5-5, Alba Fehérvár férfi kosárlabdacsapata, Férfi kardcsapat, Férfi kézilabda-válogatott, HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapata, U16-os női kosárlabda-válogatott, Pick-Szeged férfi kézilabdacsapata 4-4
A dobogósok a fogyatékosoknál: 1. Női kerekesszékes vívócsapat, 2. Padlóhoki válogatott, 3. 5000 méteres utcai futócsapat

AZ ÉV SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
1. Benedek Tibor 1591 pont
2. Storcz Botond 657
3. Kiss László 589
4. Karl-Erik Böhn 276
5. Pálvölgyi Miklós 240
6. Udvarhelyi Gábor 213
Szavazatot kapott még: Merész András 202, Mocsai Lajos 151,  Struhács György 72, Gulyás István 56, Gömöri Csaba 8, Egervári Sándor, Király István, Kovács Zoltán, Rich Chernomaz, Tóth Tamás 4-4 
A dobogósok a fogyatékosoknál: 1. Sós Csaba (úszás), 2. Litavecz Anna (triatlon), 3. Schiller-Kertész Judit (atlétika)

AZ ÉV EDZŐJE:
1. Shane Tusup 874 pont
2. Széles Sándor 817
3. Ambros Martín 755
4. Csernoviczki Csaba 243
5. Kulcsár Győző 232
6. Dancsházi Nagy Tamás 225
Szavazatot kapott még: Wöller Ákos 216, Vécsi Viktor 176, Németh Zsolt 125, Somogyi Béla 96, Kovács István 94, Pintér Attila 90, Somlai Béla 43, Ricardo Moniz 13, Oláh Tamás 11, Gerendás György 10, Dzunics Braniszlav 8, Bozsik József, Király István 7-7, Golovin Vlagyimir, Gyimes Zsolt, Kiss László, Skaliczki László 5-5, Artner Tamás, Carlos Ortega, Csipes Ferenc, Elek Gábor, Garami József, Kovácshegyi Ferenc, Stark Márton, Toncs Péter 4-4
A dobogósok a fogyatékosoknál: 1. Beliczay Sándor (vívás), 2. Dr. Petrov Anatolij (úszás), 3. Balla Péter (triatlon)

2021.03.01 23:33:41

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Azt szeretném, hogy rend uralkodjon a válogatottban.

2021.02.26 14:41:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Lassan, de biztosan csökken a különbség a férfi és női sportokból származó bevételek között. (x)

2021.02.24 20:06:03

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Az Uzsoki Kórház szeptikus részlegének főorvossa fotografál, szobrászkodik és... könyvet farag.

2021.02.19 15:59:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Reebok cipő világszerte elismert, férfiak és nők is egyaránt kedvelik. (x)

2021.02.18 10:21:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az autótulajok élete nem csak játék és mese, hiszen számos jogi és pénzügyi teendőik is vannak. (x)