nemzetisport.hu
2015.08.11 13:42 Frissítve: 2015.08.11 13:42

Rúdsport: a legjobb magyar útja a soha nem látott vb-sikerig

Marosvölgyi Noémi hosszú és kalandos utat járt be, amíg fiatal tornászlányból 22 éves korára a rúdsport magyar bajnoka lett, majd a londoni rúdsport-világbajnokságon a kilencedik helyet szerezte meg. Ilyen eredményre hazánkból korábban még senki nem volt képes felnőtt női kategóriában. 

 

Marosvölgyi Noémi viszonylag későn, kilencévesen kezdett tornászni, de hamar utolérte a sportágba ideális korban (4-5 évesen) belevágó társait. A KSI-ben kezdte, majd a Postás Sportegyesületben folytatta karrierjét. Hat éven át volt magyar válogatott tornász, többszörös magyar bajnok, számos hazai, illetve nemzetközi versenyen ért el sikereket.

Marosvölgyi Noémi

Marosvölgyi sérülései miatt 17 évesen felhagyott a tornával, artistának állt. 2011-ben a Magyar Nemzeti Cirkusz tagja lett, 2012-ben befejezte középiskolai tanulmányait. Pályáját artistaként folytatta, külföldi fellépések, szerződések váltották egymást.

Gyermekként csodálattal nézte a tornászlányokat a televízióban, és valami hasonlót érzett akkor, amikor először találkozott a rúdsporttal (pole fitness, rúdfitnesz) – szintén a tévében.

A sikerek a rúdtánc szertorna változatában sem kerülték el. 2014-ben kóstolt bele először a sportágba, 2015-ben magyar bajnoki címet szerzett (elite felnőtt női egyéni kategóriában).

Marosvölgyi Noémi a 2015-ös magyar bajnokságon, amelyen az első helyet szerezte megA magyar bajnoki siker kvalifikációt jelentett a júliusi londoni világbajnokságra (IPSF World Pole Sports Championship), amelyen Marosvölgyi Noémi szintén a felnőtt női egyéni kategóriában (18-40 év közöttiek) 44 indulóból, világranglista 38. helyezettként a kilencedik helyet szerezte meg. Korábban magyar versenyző még nem jutott a top 10-be.

Marosvölgyi Noémi a londoni vb-n

A londoni IPSF rúdsport-világbajnokságon junior kategóriában Janzer Szonja az ifik között lett bronzérmes, a junioroknál Pétervári Jázmin világbajnoki címet szerzett. 

A magyarországi edzéskörülmények nem a legjobbak, kemény kihívást jelent felkészülni egy ilyen kaliberű versenyre. A gyakorló stúdiók gyakran bérlakásokban találhatóak, ahol állandó a viszály a lakók és a sportolók között. Marosvölgyi Noémi célja, hogy létrehozzon egy olyan stúdiót, ahol a sportág képviselői a torna alapjaival kiegészítve űzhetik az új magyar sikersportot, a rúdfitneszt.

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.

2023.12.04 22:28:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legmagasabb szinten összezárt és összefogott a sportág.