V. J. 2021.01.19 10:37 Frissítve: 2021.01.19 10:52

Peking 2022: Kína a járványtól függetlenül kitart a rendezés mellett

Hszi Csin-ping kínai elnök a koronavírus-világjárványtól függetlenül optimistán tekint a jövő február 4-én kezdődő pekingi téli olimpia megrendezése elé.

 

Hszi Csin-ping elnök, kommunista pártfőtitkár a rendezés előkészítési munkálatait felügyeli egy jégcsarnokban (Fotó: AFP)

 

Az állami média kedden számolt be arról, hogy az olimpiai sportlétesítmények megtekintésekor az elnök úgy fogalmazott: „Kína 2022-ben sikeresen fogja lebonyolítani a téli olimpiai és a paralimpiai játékokat”.

A beszámoló szerint Hszi Csin-ping örömét fejezte ki, hogy az előkészületek jól haladnak, a sportolók felkészülése látható eredményeket mutat. Annak a reményének adott hangot, hogy a játékok megrendezése hozzájárul majd Kína „globális sportnagyhatalommá válásához”.

Az elnök hozzátette, az ország nagy jelentőséget tulajdonít a téli sportágak fejlesztésének, és úgy vélte, a tömegsport az alapja annak, hogy Kína sportnemzetté váljon. Az állami média jelentése a pandémiával kapcsolatos helyzetre nem tért ki, pedig számos versenyhelyszín a Pekinghez közeli, és a fertőzéssel az utóbbi hetekben leginkább sújtott Hopej tartományban van.

Kína a járvány kitörése után szigorú intézkedésekkel, így például kijárási tilalommal, tömeges teszteléssel, kötelező karanténnal, valamint nyomon követéssel és belépési korlátozásokkal javarészt kordában tartotta a vírust, melynek nyomán valamelyest helyreállt a gazdaság és a mindennapi élet. Pekingben viszont az emberek továbbra is maszkban járnak, a Hopejben megjelent új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzés miatt városokat zártak le a terjedés megfékezésének céljával, s a betegeket széles körű teszteléssel igyekeznek kiszűrni.

A pekingi téli olimpia a tervek szerint 2022. február 4-től február 20-ig tart.

2021.03.07 08:50:26

Egyéb egyéni GYŐRI FERENC

A történész szerint Magyarország megérdemelne egy különálló, nagy olimpiai sportmúzeumot.

2021.03.03 16:37:41

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Federer zseniális teniszező, emberként is lenyűgöző, izgalmas karakter, példaértékű az élete.”

2021.03.02 15:19:40

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 14 és 40 év közötti korosztály jelentkezését várják – a versenyek élőben, illetve felvételről az NSO-n és televíziós csatornákon is láthatóak lesznek. (x)

2021.03.03 07:16:00

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Egy edző vagyok, aki megtalálta a helyét ebben a gyönyörű sportágban – a pályafutása után is.”