nemzetisport.hu
2020.02.23 20:54 Frissítve: 2020.02.23 21:31

Lovasíjászat: Kassai Lajos rangos elismerésben részesült

A törökországi Antalyában rendezték meg a hagyományőrző sportágak világszövetségének, a World Ethnosport Confederationnek a 3. Nemzetközi Konferenciáját, a World Ethnosport Forumot. A kétnapos eseményen 55 ország mintegy 200 képviselője vett részt, 8 ország miniszteri szinten képviseltette magát.

Kassai Lajos a díjjal és a díjátadókkal

 

A tanácskozás legfontosabb üzeneteit egy záródokumentumban foglalták össze, ebben kiemelték, hogy a tradicionális sportágak megőrzése rendkívül fontos eszköze a nemzetek, népcsoportok kultúrája, szokásai, nyelve fennmaradásának. Necmeddin Bilal Erdogan, a WEC elnöke zárszavában külön kiemelte, hogy az etnosportok rendkívül fontos szerepet játszanak a nemzetek identitásának megőrzésében, ezek nem elválasztanak, hanem éppen ellenkezőleg, kiváló lehetőséget nyújtanak a népek közötti barátság megteremtésében, az egymás kölcsönös megértésében.

A fórum résztvevői ajánlásokat fogadtak el a kormányok, helyi önkormányzatok, oktatási intézmények felé, megjelölve, hogy ezek a testületek, intézmények hogyan lehetnék a hagyományőrző sportágak segítségére. A résztvevők fontosnak tartották, hogy a hagyományőrző sportok megtalálják a helyüket a modern világban, legyenek népszerűek a fiatalok között, s természetesen a “normál” sportokkal megegyező helyet szeretnének kivívni maguknak társadalomban. Mindezen célok elérésében kiemelt szerepe van az oktatási rendszereknek, a pénzügyi szabályozóknak, s nem utolsó sorban a médiának.

A tanácskozás plenáris ülés mellett három szekcióban is folyt, a kormányzati szerepvállalásról folytatott kerekasztal beszélgetést Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője elnökölte.

A konferencián a hagyományőrző sportágak, egészen pontosan a lovasíjászat terén nyújtott több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként Necmeddin Bilal Erdogan elnök a világszövetség különdíját adta át Kassai Lajosnak, a jelenlévők hangos tetszésnyilvánítása közepette. A kaposmérői lovasíjász megteremtette a saját nevével fémjelzett sportágat, annak szabály- és oktatási rendszerét. A Kassai-szisztéma alapján a világ legkülönbözőbb pontjain rendeznek viadalokat, pályák vannak Magyarország mellett többek között például Kínában, Dél-Afrikában, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Erdélyben. A Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kassai volt világbajnok, s nem mellesleg 5 különféle Guinness- rekordot is tart. 2011-ben a Testnevelési Egyetem elfogadta az általa kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította a lovasíjász képzést – a világon elsőként Magyarországon lehet lovasíjász tanári diplomát szerezni.

 

2022.10.06 14:32:47

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Köztünk élő névlegendák: „Jó napot kívánok, Hidegkuti Nándort keresem!” „Üdvözlöm, én vagyok.”

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.