SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2020.09.26 00:14 Frissítve: 2020.09.26 08:06

Képes Sport, újratöltve – Szöllősi György jegyzete

 

Sokszor vagyunk rosszkedvűek, nyomaszt a bizonytalanság, aggódunk a szeretteinkért, hiszen a láthatatlan, de minden irányból támadó ellenség, a koronavírus már hónapok óta keseríti meg a mindennapjainkat, és nincs a világon ember, aki meg tudná mondani, hogy még meddig. Nem meglepő tehát, hogy hajlunk a pesszimizmusra, hogy megvisel minket az élet minden területét megváltoztató válsághelyzet.

Az egészségünk és létbiztonságunk persze a legfontosabb, különösen amikor veszélybe kerül, úgy, mint most bármelyik nap akármelyikünké, de sok, látszólag jelentéktelennek tetsző, mégis fontos apróság is hiányozhat a „békebeli” életünkből, amikor a vírus közbeszól: a keddi foci a haverokkal, a már fél éve várt válogatott meccsek, kedvenc sportágunk eseményei, megszokott újságunk és így tovább. Akármerre nézünk tehát, találunk okot a kesergésre, szorongásra, rosszkedvre.

Ám éppen a ma sokadszor újjászülető Képes Sport hetilap példája nyomán gondoltam bele, ha akarunk, bőven találunk okot a bizakodásra is, az optimizmusra, hogy visszatérnek az apró és nagyobb örömök, hogy érdemes hinni az újrakezdésben.

Ahogy a számunkra különösen katasztrofális kimenetelű első világháború és az azt követő összeomlás után, már 1919 őszén sportlapot indított a később egy egész korszakot meghatározó, legendás tulajdonos-főszerkesztő, Vadas Gyula, úgy illene nekünk is meglátni a bajban az esélyt, a feladatot, az újrakezdés lehetőségét. A megújuló Nemzeti Sport első két lapszáma jogviták miatt még nem viselhette az 1903-tól hagyományos címet, s ekkor kétszer Képes Sportként jelent meg a lap. A két brand sikertörténete akkor, jó száz évvel ezelőtt fonódott össze először, hogy aztán még sokszor írjanak együtt – szó szerint – sport- és sajtótörténelmet. Hogy miként, az is kiderül a Nemzeti Sport hétvégi mellékleteként ma először megjelenő 12 oldalas Képes Sportból, amelyhez csak néhányat kell lapozni, s amely szombatonként mostantól jár a napilaphoz, bőséges és – szándékunk szerint a korábbi Hosszabbítás-mellékletben megszokott módon – izgalmas, igényes olvasnivalót kínálva.

Ha azt nézzük, milyen sikereket értek el máris a magyar futballcsapatok ezen a kupaőszön, hogy közben a minap nálunk lépett föl a BL- és az El-győztes egy új álomstadionban, amelyre száz éve vártunk, hogy még mindig áll az esély a részben budapesti Eb-szereplésre, s hogy ezennel újjászületik a nagy hagyományú Képes Sport is, nos, akkor láthatjuk, hogy kár lenne feladni, hiába a sokasodó gondok. Főleg nekünk, akik rajongunk a sportért, amelytől éppen azt tanultuk: mindig, mindenhonnan van talpra állás.

Népszerű cikkek

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.