Így válhatunk aktív várossá

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.17. 16:19
A Pesti Vigadóban megrendezett TAFISA-világkongresszus szombati napján elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan válhat egy város, egy ország aktívvá, és mik ennek a legnagyobb akadályai.

Ha nagyon egyszerű képlettel szeretnénk leírni, mit jelent aktív várossá válni, ahol az emberek többsége hisz a sportban és egészséges életet akar élni, akkor ez így nézhetne ki: aktív város = aktív emberek + aktív szabályozás. Mert az nem elég, hogy valaki sportolni akar, meg kell teremteni számára a lehetőséget, hogy ezt megtehesse, elérhetővé kell tenni mindenki számára azokat a sportokat, amelyeket hobbiként űzni szeretnének.aktív város = aktív emberek + aktív szabályozás. Mert az nem elég, hogy valaki sportolni akar, meg kell teremteni számára a lehetőséget, hogy ezt megtehesse, elérhetővé kell tenni mindenki számára azokat a sportokat, amelyeket hobbiként űzni szeretnének.

ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE

Az előadások sorában érdekes színfolt volt Slomit Nir Tor előadása. A prezentáció elején megkérte a jelenlévőket, hogy álljanak fel. Az izraeli hölgy, aki az izraeli Kulturális és Sportminisztériumot képviselte, hirtelen elkezdte énekelni a Brian élete című film jól ismert betétdalát, az Always Look on the Bright Side of Life című számot. Ezzel kívánta jelezni, hogy egy egészséges társadalomban az embereknek a pozitív dolgokat kell meglátniuk. Nir Tor az előadása „komolyabbik” részében az elhízásról mint az egyik legnagyobb ellenségről beszélt. Ennek mértéke kortól és nemtől függetlenül növekedett az elmúlt években. Elmondása szerint az elhízás okozta károk milliárdokban mérhetők. Ezért céljuk, hogy növeljék a napi szintű fizikai aktivitást, megelőzzék az elhízást, és hogy megfelelő minőségű étkezést honosítsanak meg.

A portugál Guimaraesből érkező Amadeu Portilha az emberek panaszairól beszélt az előadásában. Ezek közé tartozik az időhiány, hogy egyes létesítmények csak a versenyzőknek elérhetők, hogy messze kell utazni értük, hogy drágák. Ennek orvoslására „újra életet kell lehelni a folyókba”, vagyis infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. Többek között kerékpárutakat, kerékpárhálózatot kell építeni, több helyi sporteseményt kell szervezni. Olyan környezetet szeretnének kialakítani, amely lépést tart a városfejlődéssel úgy, hogy közben a polgárok is többet és rendszeresebben sportolnak.

Hüseyin Mutlu Akpinar, a török Karsiyaka polgármestere a város sportéletét mutatta be. A településnek több száz éves történelme van, és 315 ezren lakják. Az emberek büszkék arra, hogy képzettségben a török átlag fölé nőnek. Előtérbe helyezik nemcsak a testi, hanem a szellemi egészséget is.

A tömegsport szempontjából rendkívül gazdag életű a város, aktivitásban simán felveszi a versenyt a nagyobb településekkel is. Létrehozták például a Yamanlar Ifjúsági Oktatási és Tábor Központot, amely a sportolni vágyó fiatalok számára egész évben elérhető. Vagy említhető a Karsiyaka Aréna, egy sportkomplexum, amely az egyik legnagyobb beruházás volt a város életében. Ez a létesítmény rengeteg sporteseménynek ad otthont.

Akpinar azt is elmondta, hogy kiemelten kezelik a kerékpározást, mert az az egyik legfontosabb fizikai aktivitás számukra. Ez abban is megmutatkozik, hogy igyekeznek finanszírozni, támogatni az ezzel kapcsolatos kezdeményezéseket.

Vizsgálatokat végeznek a lakosság egészségéről, aktivitásáról, és ezek alapján stratégiákat dolgoznak ki, hogyan fejlesszék, hogyan javítsák az emberek egészségét.

Minden évben megrendeznek egy nagy nemzetközi fesztivált (nem csak a fiatalságnak), amelyre a világ minden tájáról érkeznek emberek.

Természetesen részt vesznek a Triple AC (Active Cities, Active Communities, Active Citizens – Aktív Városok, Aktív Közösségek, Aktív Polgárok) nevű programban. Ennek fő küldetése, hogy aktív világot hozzanak létre. Bátorítják az embereket, hogy működjenek együtt az aktívabb közösség kialakításáért.

Nem elhanyagolható az sem, hogy igyekeznek megjelenni a sajtóban is, hiszen így jobban bátoríthatják a közösséget a testmozgásra, az aktív életre.

Ahhoz, hogy egészséges életet élhessenek az emberek, a legmagasabb, tehát kormányzati szintű támogatásra van szükség (például kerékpárutak, közösségi sportpályák építése). Ez azért is fontos, mert az emberek nehezen változtatnak egy már meglevő életstíluson, a megszokásokon. Ha látják a lehetőséget, akkor sokkal nagyobb esély van arra, hogy változtatnak, s ez egészségesebb emberekhez, társadalomhoz vezethet.

Óriási sportdiplomáciai siker: Czene Attilát beválasztották a TAFISA elnökségébe!

Mivel foglalkozik a TAFISA? Miért nagy dobás a kongresszus? Miért jó ez Budapestnek, Magyarországnak? Olvassa el a témáról szóló cikkünket!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik