H. D.
MTI
2022.10.05 14:20 Frissítve: 2022.10.05 15:36

IBA: az ukrán ökölvívók saját zászló alatt versenyezhetnek

Az ukrán ökölvívók nemzeti szövetségük felfüggesztése ellenére saját zászlajuk alatt versenyezhetnek a nemzetközi szövetség (IBA) eseményein.

Umar Kremljov szerint ideje visszatérniük az orosz és fehérorosz sportolóknak (Fotó: IBA)

A bejelentést az orosz Umar Kremljov elnökölte IBA azt követően tette, hogy szeptember végén felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben, indoklása szerint a nemzeti szövetség munkájába történő kormányzati beavatkozás miatt. A hátteret ismertetve az insidethegames.biz szerdán azt írta, hogy az IBA nem ismeri el Kirillo Sevcsenkót az ukrán szövetség elnökének, helyette Volodimir Prodivuszt, az IBA alelnökét, Kremljov szövetségesét tekinti vezetőnek, aki a februári orosz invázió után elhagyta Ukrajnát.

A friss engedmény értelmében a jövőbeli versenyeken a bokszolók „IBA Ukrainian Team” néven versenyeznek, de az ország zászlaját kihelyezik, s ukrán aranyérem esetén az ukrán himnuszt is eljátsszák. Ezen túlmenően ukrán technikai tisztviselők bíráskodhatnak az IBA eseményein.

A portál elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti feszült viszonyt nem javítja, hogy a nemzetközi szövetség az orosz és fehérorosz bokszolók visszatérését és nemzeti lobogóik használatát is engedélyezni kívánja. Kremljov a múlt héten úgy fogalmazott: „Eljött az idő, hogy Oroszország és Fehéroroszország összes sportolója részt vehessen sportágaik hivatalos versenyein, országukat képviselve”.

Az ukrajnai inváziót követő NOB-ajánlásnak megfelelően március óta semmilyen zászló alatt nem vehettek részt a két ország sportolói az IBA-versenyeken. Kremljov most azzal érvelt, hogy „a NOB-nak és a nemzetközi szövetségnek is meg kell védenie minden sportolót, és nem szabad nemzeti hovatartozáson alapuló diszkriminációt alkalmazni”. Hozzáfűzte: „Mindannyiunknak kötelessége távol tartani a sportot és a sportolókat a politikától.”

A NOB február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai háború miatt akadályozzák meg az oroszok versenyeken való részvételét. Számos sportági szövetség egyetértett az ajánlással, és Oroszország elveszítette azt a jogot is, hogy versenyeket rendezzen különböző sportágakban. Maga az IBA március 4-én tiltotta meg az orosz sportolóknak a szervezet égisze alatt zajló nemzetközi versenyeken való részvételt.

2022.12.04 08:37:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

December 8-án kerül a mozikba az ötszörös olimpiai bajnok tornász életét feldolgozó alkotás.

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

pr
2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu