Evezés: A motivációmnak jót is tett a kihagyás – Galambos

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.18. 06:42
null
Galambos Péter alig várja, hogy újra versenyen ülhessen hajóban (Fotó: Czucz Bálint
Négyhetes törökországi edzőtáborba készül az Európa-bajnok evezős, Galambos Péter. A Vác Városi Evezős Club 34 éves versenyzője a koronavírus-fertőzést legyőzve, a kihagyás miatt plusz motivációval vágott neki a 2021-es felkészülésnek, és mindent megtesz azért, hogy kvótát szerezzen a tokiói olimpiára.

 

„Ha minden jól megy, 24-én, vasárnap indulunk Törökországba” – újságolta némi óvatossággal a hangjában Galambos Péter a Career Sport Management érdeklődésére. A válogatott evezősökre több mint négyhetes edzőtábor vár a tervek szerint, ugyanakkor Európa-bajnokunk a 2020-as esztendő történései után egyelőre még nem akarja készpénznek venni a terveket.

„Az mindenképpen reménykeltő, hogy jelen állás szerint kimozdulhatunk az országhatárokon túlra is. Ugyanakkor naponta változik a helyzet a környező országokban is, nem tudhatjuk, mi lesz egy hét múlva. Törökországba jelen állás szerint elég egy negatív teszt, a vizsgálatot péntekre tervezzük, abban a reményben, hogy minden rendben lesz, és a lehetőségekhez képest a legideálisabb körülmények között készülhetünk majd a versenyidényre.”

Galambos számára több szempontból is pechesen alakult a 2020-as esztendő. A tavaszi leállás után amint elkezdett az országos bajnokságra készülni vállproblémái adódtak, heteket kellett kihagynia egy makacs gyulladás miatt. Felépülését követően így is helyt állt az ob-n, két számban is a dobogó tetejére állhatott fel. Az októberi Európa-bajnokságon aztán címvédőként lecsúszott a dobogóról, végül 5. lett. Éppen csak elkezdte visszanyerni a formáját, novemberben jött a koronavírus-fertőzés, ez pedig a téli felkészülés kezdetére is rányomta a bélyegét.

„Eléggé visszavetett. Volt egy nagyobb megszakítás, szünet a fertőzés miatt, és csak az utóbbi napokban, hetekben kezdem újra úgy érezni magamat, ahogyan kellene. Azt mondanám, olyan nyolcvanöt-kilencven százalékos erőállapotban lehetek. Az viszont nagyon motivál, hogy abszolút lineárisnak érzem a formajavulást. A motivációmnak mindenesetre azt mondom, még jót is tett ez a kihagyás. Nagyon várom, hogy újra versenyezhessünk.”

A Vác Város Evezős Clubnál  a téli alapozás fontos eleme a beltéri kondi is (Forrás: Career Sport Management)
A Vác Város Evezős Clubnál a téli alapozás fontos eleme a beltéri kondi is (Forrás: Career Sport Management)

Galambos hozzátette, egyelőre az enyhe téllel szerencsések voltak. A szokásosnál jóval többet lehettek a vízen, amely jelen körülmények között különösen jól jön. Főleg mert február végén már az olimpia szempontjátból is jelentős válogatóverseny vár a Vác Városi Evezős Club kiválóságára.

„Máskor inkább a konditermi edzések, az uszoda, az ergométer játssza ilyenkor a főszerepet, most nagyon sokat lehettünk a hajóban. Azt gondolom, hogy egészen jó lehetőségeink voltak az edzésre. Így, hogy viszonylag korán, az év elején lesz a válogatóversenyünk, amikor csak lehetett, igyekeztünk hajóba ülni.”

Az említett válogatóverseny győztesei képviselhetik Magyarországot az európai olimpiai pótkvalifikáción. A normálsúlyú egypárak között az első háromba kellene kerülnie Galambosnak ahhoz, hogy teljesüljön az olimpiai részvételről szóló álma.

„Úgy érzem, ha zökkenőmentesen sikerül a törökországi edzőtábor, a négy hét végére százszázalékos állapotban lehetek. Az európai pótselejtező egy új lehetőség, de nem az egyetlen. Ha esetleg ott nem jön a kvóta, még mindig marad egy utolsó selejtezőverseny az olimpia előtt, Luzernben, ahonnan a verseny első két helyezettje még mindig kijuthat Tokióba. Bízom abban, hogy a koronavírus ezeket a versenyeket már nem írja felül és az oltások megkezdésével a világ szép lassan elkezd visszatérni a normál kerékvágásba” – tekintett előre az Eb-címét épp az utolsó olimpiai pótselejtezőnek is otthont adó Luzernben nyerő Galambos Péter.

A 34 éves sportoló hozzátette, B-terve is van 2021-re, ha esetleg nem jönne össze az olimpiai kvalifikáció, úgy Eb-győztes számában, könnyűsúlyú egypárban szeretné megcélozni a világbajnoki címet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik