Egymásért küzdeni magától értetődő – Rudolf Péter és a sport

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.03.12. 14:53
null
Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója azóta futballrajongó, mióta megtanult járni (Fotó: Földi Imre)
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, színházi és filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Vígszínház igazgatója futással, biciklizéssel szerez kondit hozzá, hogy visszatérjen a futballpályára.

 


– Négy rendezése van repertoáron a színházban, Mary Chase Barátom, Harvey című darabjában főszerepet játszik, plusz még ott van havonta egy alkalommal a szituációs játék, a Lesz, ami lesz. Hogyan vezeti le a rengeteg munkával járó feszültséget? Sportolt ma már?
– Ha a kutyasétáltatást annak vesszük, ami rendszerint futásba torkollik, akkor igen. Készülök a futballidényre, eszembe is jut ilyenkor, jó, hogy megfuttat, így legalább nem a tizedik percben sérülök meg, csak a negyvenedikben... Meg talán sikerül meccsenként nem csupán egy sprint per negyedóra átlaggal mozognom... Rég fociztam. Hiányzik.

– Sportosan állt a színházi évadkezdéskor az energiaválsághoz: noha megjegyezte, tovább ültek tizennyolc fokban, mint ami jólesett volna, de a racionális gondolkodás nem válhat a hátrányukra. Évad közben hogyan látja?

– Látványosan megfogtuk a pénzt. Köszönet érte a teljes társulatnak! Nem volt egyszerű, mert például A Pál utcai fiúk igencsak mozgalmas előadása közben nem szerencsés, ha a színpadról levonuló, alaposan megizzadó színészek hidegben ücsörögnek. Folyamatos figyelmet és alkalmazkodást igényelt és igényel a helyzet kezelése. Igyekszünk a saját munkahelyed a saját otthonod elvet megvalósítani – és megy. Halkan jegyzem meg, a nyugati civilizáció elpuhult. Az energia herdálása bűn, úgyhogy egy kissé ránk is fért talán a kényszer szülte újratervezés.

– Török Ferenc 1945 című filmjéhez több mint tíz kilót szedett magára, hogy a jegyző alakját hitelesebbé tegye. Ez már önmagában színészi bravúr, Martin Scorsese Dühöngő bika című filmjében a bokszoló Jake LaMottát alakító Robert De Niro is legalább annyit felszedett.
– Amerikában, gondolom, orvosi stáb felügyeli a folyamatot, engem a feleségem (Nagy-Kálózy Eszter színművész, a Vígszínház társulatának tagja – a szerző.) vigyázó szeme... Habzsoltam a pizzákat és nyeltem hozzá a sört, mondván, ez nélkülözhetetlen, a szakmámért teszem. Az átváltozás minden előnyét és hátrányát megéltem, volt, aki fel sem ismert... A feleségem pedig tűrte a látványt... Szerencsémre.

Telt ház előtt óriási érzés játszani – a pályán és a színpadon is
Telt ház előtt óriási érzés játszani – a pályán és a színpadon is


– Hogyan sikerült „visszaalakulnia”?

– Futással, de ne higgye, hogy könnyen ment. Néhány éve volt, hogy nyolc-tíz kilométert rendre megtettem a Budai-hegyekben, tehát tisztában voltam a feladattal. Meg úgy általában a futás hatásával: öt-hat kilométer után kitisztul az ember feje, kezdi élesebben látni a dolgokat, semmi sem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Amikor ezzel kezdem a napot, valahogy jobban indul minden, optimistább az ember... A nejem hosszabb távokat fut, gondoltam, beállok mellé egy félmaratonin. Elhatároztam, én leszek a nyúl, de már az első kilométeren eltűnt mellőlem, valahol elöl járt az élmezőnyben, de végigfutottam, mert ha fiatalon rendszeresen edz az ember, benne marad a tudat, hogy képes megcsinálni – de nagyon kemény volt. Például el nem tudtam képzelni, hogy a Margitszigetről az Árpád hídra kivezető út ennyire meredek... De hogy milyen a színészi hiúság? Az utolsó száz métert megnyomtam, élveztem is, hogy néhányan tapsolnak – azt persze nem látták, hogy hány nálam idősebb hölgy hagyott maga mögött a táv közben mosolyogva.

– A riói olimpia után két párbajtőröző, az olimpiai bajnok Szász Emese és az ezüstérmes Imre Géza teljesítményét emelte ki. Lánya, Szonja párbajtőrözött, ezért követte kiemelt figyelemmel a fegyvernem eseményeit?
– Igen. Nagy Tímea olimpiai bajnok lett, másnap a lányom keresett két erős ágat, hogy vívjunk. Ügyes volt. Robbanékony. Aztán persze levittem a Vasasba, ahol csodálatos edzői voltak. Halla Péter, Németh Árpád. És láthatta edzeni Szász Emesét! Volt egy időszak az életünkben, amikor a Hidegkút–Ikarus meccsről – amelyen a hazai együttesben Olivér fiam futballozott – lélekszakadva siettünk a Pasaréti úti vívócsarnokba, hogy Szonját lássuk. De visszatérve Imre Gézára, imponáló volt az a sportszerűség, az az elegancia, ahogyan kezelte a négytusos vezetésről elveszített döntőt. Vannak sportolók, akik a teljesítményük mellett emberként is olyat adnak egy társadalomnak, amely messze túlmutat az adott sportsikeren. Ez már személyiség függő, alkati kérdés is. Kokóban is a boksz mellett a szellemisége hatott...

– Apropó, az ökölvívó Kovács István! 2015-ben tizenkilenc sportoló és művész kapott fair play díjat, Kokó és ön is.

– A nem sportolóknak kiosztott díj esetében az volt az alapelv, hogy a társadalomnak nemcsak fizikailag, lelkileg is egészségesnek kell lennie, és úgy tűnik, hogy addigi tevékenységemet ebben az értelemben hasznosnak ítélte a sporttársadalom. Nagyon büszke vagyok rá, mert visszaigazolva látom szüleim tanítását, ami persze általános üzenet volt – nem csak sportszituációkra vonatkozó –, hogy sohasem lehet feladni, de ha vereséget szenvedsz, elegánsan tudd viselni. Visszatérve a sportra, látványosan individualista nemzet vagyunk, mintha az összekapaszkodás nehezebben menne. Csapataink döntő pillanatokban szét tudnak esni. Ezt nehezen viselem nézőként is, csapattagként is. Egymásért küzdeni magától értetődőnek kellene lennie.

„Rég fociztam. Hiányzik.”  (Fotó: Földi Imre)
„Rég fociztam. Hiányzik.” (Fotó: Földi Imre)


– Mióta futballrajongó?
– Amióta járok. Nagyapám, Galamb Gyula tanította meg a megkerülős cselt az Angyali-szigeten, átellenben Kiskunlacházával. Ez első emlékeim egyike. Aztán apámmal jártunk a Váci Híradás, majd a Váci Izzó meccseire, ott serdülőként bevettek az ifibe. 1973-ban Pestre költöztünk, s beszippantott a Vasas. Az ifiben a legendás Raduly József volt az edzőm, a center Híres Gábor, az egyik középpályás Rixer Géza volt. Szegény Józsi bácsira kicsit neheztelek, nem zokogott fel, amikor bejelentettem neki, hogy abbahagyom a futballt... Komolyra fordítva: kispályán jól ment, a nagyon kevésbé. Jól cseleztem, de a nagypályához talán jobb erőnlét kellett volna, de kishitűség is dolgozott bennem. Lassan elengedem ezt a problémát. Van egy mondás a művészvilágban, hogy mire egy színész összeiszik magának egy arcot, addigra nem tudja megtanulni a szöveget. Ez átvitt értelemben érvényes a labdarúgásra is: mire a játékos tisztán lát a pályán, nem tudja mozgatni a lábát. Valahogy így vagyok vele. Irányító középpályásnak lenni 60 felett némi kihívást jelent...

– Azért a színészválogatottban nem ment rosszul, sőt, már a szakmájában elismert emberként nem átallotta azt mondani, nincs annál nagyobb élmény, mint a telt házas Népstadionban pályára lépni. A színészvilágban ez nem megszokott.
– Nem, de így van! 60 ezer néző a Stadionban végül is 60 telt ház a Vígben. Képzelje el, viszem a labdát a hátvédre. Már látom, mi következik, a lelátón ugyanúgy látják, felmorajlanak. A bekk meg szinte még nem is tudja. A taps világából érkezünk, ezt tudni kell értékelni. Mondjuk, a passzolás ilyenkor fel sem vetődik az emberben... De ezt ne vegye komolyan! Szegény – már nincsen közöttünk – Lippai Lacival nagyon szerettem játszani, Kaszás Attila és Eszenyi Enikő meg tartotta a nézőtéren a transzparenst, amire ráírta: „Hajrá, Rudi!” Mondjuk, az kevésbé esett jól, hogy amikor nálam volt a labda, a szpíker azt mondta: „Milyen ügyes ez a zalaegerszegi kis Nemcsák!”

– Itt a tavasz, lehet újra futballozni!

– Tény, most tervezem a visszatérést. Hogy legyen némi kondim a pályán, vettem egy elektromos biciklit, terveim szerint azzal járok be a Vígszínházba, amint az időjárás engedi. Tizenhat kilométer Budáról, visszafelé kell csak bekapcsolni a „segítséget”. Amúgy a tömegsport a vesszőparipám, mert ez lenne a legfontosabb, ebbe invesztálnék szerte az országban. Így lehetne a legtöbb pénzt megfogni az egészségügyben. Jobb állapotban lennénk minden értelemben. A közösségteremtő erejéről nem is beszélve.

– Kijár a Vasas meccseire?
– Éppen a napokban beszélgettünk Valló Péter rendezővel, hogy bajban a csapat, ki kellene mennünk a Fáy utcába, hátha segít a biztatás.

A 2018-as A futball éjszakája rendezvény színészek–újságírók összecsapásán (Fotó: Dömötör Csaba)
A 2018-as A futball éjszakája rendezvény színészek–újságírók összecsapásán (Fotó: Dömötör Csaba)


– Futballválogatottunk Eb-selejtező előtt áll, nyilván figyelemmel kíséri az együttest.
– Igen, de nem csupán a nemzeti csapattal kapcsolatban fogalmazódnak meg bennem gondolatok. Legjobbjaink, Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland már jó ideje külföldi környezetben szocializálódnak. Számos alkalommal felvetődik bennem, mi történik a futballistákkal, akik az Ajax vagy más neves együttes ellen utánpótlásszinten megállják a helyüket? Felnőttként már látható különbség a külföldiek javára. Hol, mikor következik be a törés? Miért nem adnak fel az akadémiák képzett labdarúgókat az NB I-es csapatokba? Arra gondoltam, logikus lenne a kelet-magyarországi régióba telepíteni a képzést! Talán a mélyszegénységben élő srácoknak ez lehetséges út lenne kitörni. Zinédine Zidane-nal a francia példa ezt mutatja.

– Emlékezetes meccse a színészválogatottban?

– Volt néhány, de mindig beugrik az olasz ügyvédek elleni idegenbeli mérkőzés. Kiki (Patkó Béla, az Első emelet énekese – a szerző.)  ritkán lőtt gólt nagypályán, de akkor húsz méterről, droppból iszonyúan bevágta. A visszavágón nyertünk. Itthon kikaptunk, de így sem fájó emlék, mert a meccset Puskás Ferenc vezette. Ki nem mozdult a középkörből, olyan volt, mint Marlon Brando A Keresztapában. Kevés mozgás, néhány gesztus. A milliomos ügyvédek el voltak ájulva, hogy nekik a nagy Puskás Öcsi vezet meccset, akiről így elmondhatom, hogy személyesen is ismertem.

– Milyennek ismerte meg?
– Egy személyben volt zseni, svihák és nagyszívű.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. március 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik