Címlapsztori: a 65 párizsi indulóval időarányosan jól áll a magyar sport

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.12.20. 07:13
null
Losonczi Dávidnak birkózásban már a vb-ezüst is kvótát ért volna – hát még az arany! (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Az elmúlt néhány hónapban újabb ötkarikás kvótákkal gazdagodott Magyarország, és a folyamat a párizsi olimpia közeledtével nagy lendületet vesz. A versenyzői kontingenst leginkább a csapatsportágaink válogatottjainak részvétele befolyásolja.

 

Czifra Bettina Lili tornában egyéni
 összetettben szerzett kvótát Párizsra (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Czifra Bettina Lili tornában egyéni összetettben szerzett kvótát Párizsra (FOTÓ: IMAGO IMAGES)

ALIG TÖBB MINT HÉT HÓNAP MÚLVA, 2024. július 26-án (nem számítva a labdarúgást és a rögbit) elkezdődik a párizsi olimpia, amelyen népes magyar küldöttséget és szép sikereket várunk. Legutóbb szeptemberben foglalkoztunk behatóbban a mieink ötkarikás kontingensének helyzetével, kilátásaival, akkor leginkább azért, hogy a hazánknak mindösszesen két aranyérmet prognosztizáló Gracenote-elemzést megcáfoljuk. Az azóta közölt kvótásokhoz, szintesekhez csatlakozott a világbajnoki elődöntő abszolválásával két, később különböző módon aranyérmet szerző birkózó, Muszukajev Iszmail és Losonczi Dávid; az októberi antwerpeni vb-n kvótához jutó három tornász, Bácskay Csenge, Czifra Bettina Lili és Mészáros Krisztofer (női egyéni összetettben Czifra mellett még egyvalakit delegálhatunk majd a francia fővárosba, illetve a férfiak még két kvótában reménykedhetnek); az úszók közül Jászó Ádám, Sárkány Zalán, Molnár Dóra és Sebestyén Dalma (a sportágban még kvalifikációs eseménynek számít a júniusi belgrádi Európa-bajnokság is, szóval van bőven idejük a szint elérésére ácsingózóknak); a triatlonos Lehmann Csongor, no meg két bringásunk, egy-egy nő és férfi, akik a mezőnyversenyen tekerhetnek.

Hogy mi a helyzet a csapatsportágakban, azzal keretes írásunkban foglalkozunk részletesen, mindenesetre a sportolói összlétszámot alaposan meghatározza, hány válogatottunk jut majd ki Párizsba (a férfi vízilabdázók már biztosították a helyüket). Tavaly nyáron a Magyar Olimpiai Bizottság 150–200 tagú csapattal számolt, három évvel ezelőtt Tokióban 173 versenyzőnk összesen húsz érmet gyűjtött hat arany, illetve hét-hét bronz és ezüst eloszlásban. Hogy mi lesz jövő nyáron a medáliákat tekintve, azt nem most tárgyaljuk, de az tény, minél több egyéni sportolónk gyűjt kvótát, annál inkább bízhatunk érmekben.

Hagyományosan remekül szerepelünk például kajak-kenuban, a legnagyobb a valószínűsége, hogy minden versenyszámban rajthoz áll magyar egység, a férfiak már megszerezték az összes kvótát, a nőknél három hibádzik, amelyeket hazai pályán, Szegeden gyűjthetnek be sportolóink május 8–11. között.

Salim Omar Gergely tekvandós kvótája az év végén válik hivatalossá (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Salim Omar Gergely tekvandós kvótája az év végén válik hivatalossá (FOTÓ: GETTY IMAGES)

 

Vívásban is jól haladunk, a kvalifikációs időszak március végén zárul, a férfi és a női kardcsapat miatt nem kell aggódnunk, és rendben van a férfi párbajtőrcsapat is. Egy csapat négy tagból áll, közülük hárman vehetnek részt az egyéni versenyben – Tokióban ugyancsak három csapatunk vett részt, hogy ez eggyel nőjön, azért még női tőrözőink tehetnek. Az egyéni indulók között a párbajtőröző Kun Anna biztos kvótás helyen áll, továbbá két tőrözőnk, Dósa Dániel és Pásztor Flóra sem áll rosszul.
A teljesség igénye nélkül említsük még meg, hogy tekvandóban gyakorlatilag kvótát szerzett a világranglistáról tokiói ötödik helyezettünk, Salim Omar Gergely, de hivatalosan majd év végén zárul a pontgyűjtés. Bízhatunk még abban is, hogy Józsa Leventének, valamint a Márton testvéreknek, Luanának és Vivianának is szurkolhatunk Párizsban.

Fontos küzdősport a cselgáncs, amelyről eddig nem esett szó, ennek az az oka, hogy jelen pillanatban nincs kvótánk, viszont lehetne akár hat is (Gercsák Szabina hátránya jelentős, Tokióban egyébként hét magyar jutott szereplési lehetőséghez). Tóth Krisztián és Pupp Réka pozíciója nagyon stabil, ahogyan a vb-bronzérmes Özbas Szofi és Ungvári Attila sem panaszkodhat, utóbbiaknak azonban még dolgozniuk kell, hogy tatamira léphessenek a francia fővárosban. A 100 kilós Vég Zsombornak most direkt kvótája lenne, de nyakán vannak az üldözők, míg a nehézsúlyúaknál kontinentális kvótát kapna Sipőcz Richárd, de neki is előrébb kell lépnie, nehogy lemaradjon Párizsról.

Teniszben meglehetősen nehéz tiszta képet kapnunk, a következő szűk fél évben még bármi történhet, viszont Marozsán Fábián a 43., míg Fucsovics Márton a 67. helyen áll a pontversenyben, ám sokan kiesnek előlük, mert nemzetenként maximum négy játékos indulhat egyesben, a helyzetük tehát több mint biztató. Hasonlóan értékelhetjük a Babos Tímea, Bondár Anna páros státuszát, míg egyesben Udvardy Panna és Bondár lehet olimpiai résztvevő, ha huszáros hajrát indítanak.

Öttusában Bőhm Csaba és Gulyás Michelle célba ért az Európai Játékokon, a júniusi kínai, csengcsoui vb-n a három legjobb kap majd kvótát, ha közülük valakinek már megvan korábbról, akkor a világranglistáról töltik fel a helyét. A 2024. június 17-i sorrendet nézik, az első hat olyan sportoló szerez kvótát nemenként, aki korábban nem gyűjtötte be. E tekintetben még négy, közte az áprilisi budapesti világkupaverseny, és a májusi ankarai világkupadöntő számít, a júliusi budapesti Európa-bajnokság már nem – további egy-egy versenyzőnk indulásában reménykedhetünk.

A nyár elejéig tartó időszakban felgyorsulnak az események – vigyázó szemünket továbbra is Párizsra vetjük.

 

Sárkány Zalán az 1500 gyors mellett más távokon is javulni akar (Fotó: Kovács Péter)
Sárkány Zalán az 1500 gyors mellett más távokon is javulni akar (Fotó: Kovács Péter)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik