Bográcsozás, foodtruckok és brunch a Kékszalag fővárosában, Balatonfüreden

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.03. 19:10
null
A Kékszalag idején mindig fokozottan zajlik az élet Balatonfüreden (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Július 6-án, csütörtök délelőtt 9 órakor rajtol a Balatonfüred előtti vízterületről az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa leghosszabb távú és legnagyobb hagyományú tókerülő versenye, amelyre mintegy 600 hajót várnak a szervezők, ez körülbelül 3000 sportolót jelent. A megméretés fővárosában, Balatonfüreden színes programokkal várják az érdeklődőket. (x)

 

Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt, 13.500 lélekszámú kisváros. Nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokösszeírásában említik. A mai Füred területén a középkorban több település létezett. Elsősorban a máig is folyamatosan tovább élő – de fontosabb szerepet csak a reformkor óta játszó – Füred (a település neve a közhiedelemmel ellentétben nem a fürdő, fürödni szóból ered, hanem jelentése: fürjes hely.)

Tőle nyugatra Papsoka – a XIV. századtól Siskének nevezik – helyezkedett el, amely rövidesen összeolvadt Füreddel. Füredtől északra a Kéki-völgy napjainkig megőrizte az egykor Kék falu nevét. Az 1211-es tihanyi apátsági birtokösszeíró levél említi, mint egyházi birtokot, az egész völgy az apátságé volt. A török elleni harcok során elnéptelenedett, elpusztult, csak a neve maradt fenn. Neve arra utalhat, hogy a környéken sok kék szín lehetett, kökény, illetve ibolya. Ma a Kéki-völgy, Kéki-forrás, Kéki-dűlő, Kéki-patak őrzi a „Kék” helynevet.

Fotó: Nemzeti Sport
Fotó: Nemzeti Sport

A város rendkívül gazdag történeti emlékhelyekben, amelyek legnagyobb részét átalakították, felújították. Előfordul, hogy napjainkban más szerepet töltenek be, mint egykor, de Füred kultúrájához tartoznak. Számos olyan nevezetes villa és kúria található a városban, amelynek tulajdonosa jelenlétével hozzájárult Balatonfüred arculatának alakításához, és messze földre elvitte hírét.

A XVIII. század építészeti remekei, a Nagyvendéglő, az Állami Kórház, a Kossuth Lajos-forrás kútháza, Pálóczi Horváth Ádám nagyobbik háza, Széchenyi Ferenc kastélya ma is meghatározzák a város hangulatát.

Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye lett a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb. E korban számos műemlékkel, jelentős épülettel, hagyománnyal gazdagodott a város: 1825-ben itt, a Horváth-házban rendezték meg az első Anna-bált.

Balatonfüred története szorosan összefügg a vitorlázással, itt alapította meg az angol tapasztalatok alapján a magyar főurak egy csoportja 1867. március 16-án a Balaton-Füredi Yacht Egylet néven hazánk első vitorlás klubját. A klub elnöke gróf Batthyány Ödön lett, aki Angliában vitorlázott, versenyeket is nyert. Az egylet megalakulásáról a „Bell's Life” és a „Hunts Yachting Magazine” is beszámolt Angliában. A hazai vitorlássport szárnybontogatását segítette az a tény, hogy egy angol hajóépítő, Richard Young 1881-ben, a mai klubház melletti téren létrehozott műhelyében elkezdte építeni az első vitorlás hajókat. 1882-ben rendezték meg az első hazai vitorlásversenyt – írja a Balatonfüredi Yacht Club.

Fotó: Nemzeti Sport
Fotó: Nemzeti Sport

A vitorlázással való szoros kapcsolat alapján kézenfekvő, hogy Európa legrégebbi, leghosszabb tókerülő versenyének, a Kékszalagnak, így a 2023-as 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjnak is Balatonfüred a fővárosa. Az esemény keretein belül számos vízi és parti program várja az érdeklődőket. A július 6-i rajtnapon például megrendezik a Kékszalag Brunchot, a Kékszalag Luncht – bográcsból és foodtruck-kínálatból –, túrát vezetnek a Száka-völgyben, játékos erdei természetismereti foglalkozást, élményfestést tartanak a gyerekeknek, majd a „Fújjuk be a célba” elnevezésű műsor alatt az Óbudai Danubia Zenekar Fúvós Kvintettjének klasszikus zenét népszerűsítő vidám koncertjét hallgathatják meg az érdeklődök.

A programsorozat július 2-tól 8-ig tart. A részletekről IDE kattintva tájékozódhat.

A csütörtök délelőtt 9 órakor kezdődő 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon a légvonalban több mint 150 kilométeres Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred táv megtételére 48 órájuk van a hajóknak, az utolsó érvényes befutónak tehát szombaton 9 óráig át kell haladnia a Balatonfüred előtt kitűzött célvonalon.

Az első nap, azaz a leggyorsabbak küzdelmeiről folyamatos élő közvetítésben számol be az M4Sport. A verseny végig követhető a kekszalag.reblog.hu folyamatosan frissülő hírfolyama, illetve a hunsail.hu, amely összefoglalókkal is jelentkezik. A Kékszalag eseményeit ITT, és a verseny hivatalos Facebook-oldalán is figyelheti.

Az internetes nyomkövetés – ingyenes regisztráció után – ITT érhető el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik