Nemzetisport.hu 2010.10.27 16:29 Frissítve: 2014.12.10 01:24

Lendületet kaphatnak a csapatsportok

A nyáron elfogadott új adótörvények, amelyekben a sporttámogatások révén szerezhető új adókedvezmények is megjelennek, forradalmi lendületet adhatnak az öt kiemelt csapatsportág – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, valamint a jégkorong – számára. Ez volt a fő üzenete annak a szakmai konferenciának, amelyet október 27-én tartottak magyarországi nagyvállalatok képviselői számára annak érdekében, hogy felkészülhessenek a jogszabályi változásokra.

 

A jégkorong és a vízilabda is sokat nyerhet az új törvénnyel

„Új adókedvezmények a sporttámogatásban” címmel szakmai konferenciát rendeztek az Országgyűlés által nyáron elfogadott adókedvezmény-rendszer hátterének és várható előnyeinek bemutatására. A Concorde, az OrienTax és a Bird & Bird által szervezett esemény célja az volt, hogy lehetővé tegyék az egyes vállalatok számára, hogy időben felkészüljenek a változásokra.

A törvénymódosítással a sportgazdaság, sportpiac, ezen keresztül pedig a sport alapvető céljai és értékei előtérbe helyezését biztosító komplex törvénycsomag került elfogadásra. A törvénycsomag kiemelt területként kezel öt csapatsportot: a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát, valamint a jégkorongot. Három különböző terület képezheti a kedvezmények alapját: az utánpótlás-nevelés, a tárgyieszköz-beruházás, valamint a személyi jellegű ráfordítások (amelyek 100, 80, illetve 50 százalékban támogathatók). 

Az adókedvezmény igénybevétele a filmgyártás támogatásánál már megismert módon történne, vagyis a támogatást egyrészt költségként, másrészt a fizetendő adóval szembeni kedvezményként is el lehetne számolni. Ezáltal 100 egység támogatásért cserébe a támogató cég a hatályos társasági adókulcsokat alapul véve 110 és 119 egység közötti adókedvezményt vehetne igénybe aszerint, hogy társasági adókulcsa a 10 és 19 százalékos társasági adókulcsok szerint miként alakulna. „A reálhozam azonban még magasabb lehet, mert nem feltétlenül egy teljes év a finanszírozási idő, és a következő év adóelőlege is jelentősen csökkenthető” – mondta el a lehetőségeket ismertetve Radnai Károly adószakértő, az OrienTax Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Bár a törvényt az Országgyűlés már nyáron elfogadta, a további részletek kidolgozása még folyamatban van, valamint az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia a konferencián is előadó dr. Fazekas Attila, az előkészítésben részt vevő sportjogász által stratégiai jelentőségűnek nevezett törvénymódosítást annak érdekében, hogy az hatályba is léphessen. „A törvénycsomag célja stratégiai jelentőségű, hiszen a Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiában a sportolással összefüggésben megfogalmazott mutatók, valamint a sportos életmód hiányának különböző szakterületeket érintő mérőszámai egyaránt lesújtó képet mutatnak más, fejlett országok hasonló adataihoz képest. Ezek javítása a törvénycsomagban biztosított lehetőségek által számszerűsíthető módon pozitív hatással lesznek a sport magánfinanszírozását biztosító vállalati-üzleti kör és a sportszervezetek, versenyzők számára egyaránt” – hangsúlyozta az új szabályozás koncepcióját ismertetve dr. Fazekas Attila sportjogász, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportigazgatási Főosztályának vezetője.

Mivel azonban az alapelvek már most láthatók, ezek alapján el lehet kezdeni a pénzügyi és jogi tervezést. „Azért tartottuk fontosnak, hogy a véglegesítés előtt egy konferencia keretein belül áttekintsük az új adókedvezmény-rendszer sporttámogatásra vonatkozó elemeit, mert úgy látjuk, hogy az új rendszer lényegesen átalakítja a sporttámogatások szerződéses rendszerét, amire már most érdemes megkezdeni a felkészülést” – emelte ki dr. Lendvai András, a Simándi Bird & Bird Ügyvédi iroda vezető ügyvédje, aki a szabályozás jogi hozadékait tekintette át a konferencián.

Az adókedvezmény rendszerét értékelve Gajdics Attila, a Concorde Csoporthoz tartozó Concorde Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Az elmúlt hat évben bevált gyakorlattal rendelkező, megbízható filmtámogatási rendszer alakult ki, amelynek köszönhetően jelentősen fejlődött a filmgyártási infrastruktúra is, és amely a magyar filmkultúra számára lényeges segítséget jelentett. Az adókedvezmények sporttámogatásokra való kiterjesztéstől azt reméljük, hogy bővülni fog a támogató vállalatok köre, és minden cég meg fogja találni azon területeket, amelyek közel állnak hozzá, legyen az film, színház vagy éppen a sport.”

Az egyetlen várható nehézség abban rejlik a szervezők meglátása szerint, hogy a korábbiakban már ezen a területen aktív támogatói kör nem feltétlenül rendelkezik annyi társasági adóval, mint amennyi új támogatási lehetőség várhatóan megjelenik, ezért új vállalkozások bevonása válik szükségessé. Ebben és az új kapcsolatok kialakításában segíthetnek majd a sportfinanszírozással foglalkozó tanácsadó cégek.

Ezzel együtt az új szabályozás nagyon népszerű területet vont be a támogatható témák sorába, forradalmi lendületet adhat a kiemelt csapatsportágaknak, és össztársadalmi haszna, valamint hatékonysága várhatóan a filmes és színházi projektekéhez lesz hasonló.

2022.06.25 21:59:55

Egyéb csapat MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Minden futballista elsősorban világbajnok akar lenni, a BL-cím és a többi titulus csak ezután következik. Nekik az a hab a tortán, ha a hazájukat képviselhetik egy nagy tornán. Elszántak, hogy ott legyenek, és tisztában vannak azzal, ez csak nagyon keveseknek adatik meg. Céljuk elérése érdekében, ha kell, bevállalnak oldal-, sőt esetleg visszalépést is.”

2022.06.25 21:59:55

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ha azonban egy közösség, még inkább csapat, sőt nemzeti válogatott szerveződik olyan tevékenység űzésére, amelyre teljességgel alkalmatlan, és a sors fura fintoraként ezt világbajnokságon igazolhatja, az már megingatja a sport normalitásába vetett hitünket.

2022.06.25 07:59:03

Egyéb csapat BERTA MIHÁLY

Öt különböző Bajnokok Ligája-/Euroliga-sorozatban is akadt idén elődöntőbe jutó magyar klub.

2022.01.23 23:00:18

Egyéb csapat BOBORY BALÁZS

Mérlegre tettük a csapatsportágak magyarországi rendezésű világversenyeit.