Vívás: aranyérmes Heidenheimben és olimpiai kvótás a férfi párbajtőrcsapat!

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.02.24. 19:36
Megvan a kvóta! (Fotó: FIE, archív)
Egész nap remekül vívott férfi párbajtőrcsapatunk Heidemheimben, győzött a világkupaversenyen, és már párizsi indulónak mondhatja magát az utolsó, tbiliszi vk-viadal előtt.

 

A csehekre és a svájciakra figyeltünk, no meg ment a matekozás – hiába, no, a kvalifikációs időszakban, különösen így, a vége felé elkél egy matematikus is a csapatoknál –, hogy mi kell, mi az elegendő ahhoz, hogy az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összetételű férfi párbajtőrcsapat megszerezze a kvótát. Méghozzá már szombaton, a heidenheimi világkupaversenyen. 

A nyolcig eljutott mindhárom csapat, aztán a négy közé jutásért a csehek kikaptak, a svájciak nyertek. 

És mi is, ráadásul a kazahok, vagyis egy, szintén a párizsi csapatkvótára hajtó gárda ellen. 

Aztán jött a svájci–japán elődöntő az egyik ágon, meg a magyar–francia a másikon. 

És mi nem nagyon akartunk vezetni – ez persze így nem igaz, az viszont tény, hogy a franciák voltak általában előnyben. A másik ágon meg a svájciak. 

Mígnem a végén fordult a kocka, mégpedig mindkét meccsen: a magyar együttes befejező embere, Siklósi Gergely bevitte az aranytust, míg a svájciak „elszórakozták” a már hattusosra is hízó előnyüket. 

„Így már tuti” – jött az SMS Heidenheimből, úgyhogy rögzítsük a tutit: a férfi kardcsapat után a férfi párbajtőr-válogatott is megszerezte a párizsi indulás jogát. 

A döntő igazi jutalomvívást hozott, hiszen a mieink mellett Japán is ott lesz az olimpián – a győzelem viszont a kvóta megszerzése mellett is fontos volt mindkét csapatnak. 

Ennek megfelelően hatalmas küzdelem folyt a páston, és kiegyenlített volt végig a meccs, Siklósi Gergely 22:21-es vezetésnél kötött be utolsó emberként – a vége 37:30 lett, meg egy hatalmas üvöltés, immár négyesben a páston. 

Irány Párizs!

Andrásfi Tibor: – Egyéniben sem ment rosszul a vívás, de éreztem, hogy több van bennem, azt pedig csak reméltem, hogy a csapatversenyen ezt ki is hozom magamból. Reggel Koch Máté azt mondta, úgy érzi, én leszek a vezér, örülök annak, hogy fontos meccseken hozzá tudtam tenni a magamét a győzelmekhez.

Koch Máté: – Én már este is éreztem, hogy jó nap lesz ez a szombat. Azt sajnálom, hogy az egyéni nem ment túl jól, de úgy gondoltam, majd a csapattal menni fog. Jó, hogy megszereztük a kvótát, de még nem értük el a célunkat, hiszen az az olimpiához és a párizsi jó szerepléshez köthető.

Nagy Dávid: – Általában a csapatversenyek előtt meg szoktam érezni, ha jó napunk lesz, de ezúttal ilyet nem éreztem. Hála istennek remekül vettük az akadályokat, mindenki nagyon jól vívott. Ez igazi csapatmunka volt – szerettük volna bebiztosítani a kvótaszerzést, mert ha az az utolsó világkupa-viadalra marad, abból könnyen egy vért izzadós küzdés lett volna. A négy aranyérem mellé egy kupát kaptunk, azt Dancsházy-Nagy Tamásnak adtuk – megérdemelte.

Siklósi Gergely: – Ez igazi csapatmunka volt. Jó esélyekkel indultunk a kvótáért, ám inkább saját magunkra figyeltünk, nem számolgattunk. Egyébként is úgy vágtunk neki a kvalifikációnak, hogy Párizsban érmet szeretnénk, ahhoz pedig a versenyeken érmeket kell szereznünk. Volt ugyan menet közben egy hullámvölgyünk, de az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk: hideg fejjel, higgadtan vívtunk ezen a vk-versenyen, és inkább a társaim vívtak jól, én jobbára csak az utolsó tusokkal tudtam hozzátenni a győzelmekhez.

Dancsházy-Nagy Tamás, vezetőedző: – Boldogság, büszkeség, elégedettség – ezek az érzések dolgoznak bennem. Nagyon sokat dolgoztunk ezért a kvótáért, tudtuk, ez a szombat fontos nap lesz számunkra. Mind a négy fiú jól vívott, ez pedig számomra is lehetőséget adott: tudtam pihentetni, rotálni őket, és volt alkalmunk kipróbálni többféle taktikai elemet.

VÉLEMÉNYEK

VILÁGKUPAVERSENY, HEIDENHEIM 

Párbajtőr. Férfiak. Csapat. A 16 közé jutásért: Magyarország–Brazília 45:28 (Andrásfi +7, Koch +5, Siklósi +3, Nagy D. +2). Nyolcaddöntő: Magyarország–Kanada 45:30 (Nagy D. +8, Koch +4, Andrásfi +3). Negyeddöntő: Magyarország–Kazahsztán 45:28 (Andrásfi +13, Koch +4, Siklósi 0). Elődöntő: Magyarország–Franciaország 37:36 (Nagy D. +6, Siklósi –2, Andrásfi –3). Döntő: Magyarország–Japán 37:30 (Siklósi +7, Nagy D. +1, Koch –1). Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely), 2. Japán, 3. Franciaország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik